miercuri, 16 octombrie 2024

Declarația lui Woodrow Wilson – președintele Americii, la post și rugăciune. Rugăciunea pastorului baptist Walter Rauschenbusch

 


Se împlinesc 110 ani de la declarația lui Woodrow Wilson – președintele Americii la post și rugăciune care s-a pus în practică în ziua de 04 octombrie 1914, la câteva luni de la declanșarea Primului Război Mondial. Deși America era neutră față de războiul Cel Mare din Europa, totuși, președintele Woodrow Wilson a chemat națiunea la post și rugăciune pentru pace în Europa. Printre cei care au răspuns, a fost și pastorul baptist Walter Rauschenbusch[1].

Primul Război Mondial a avut loc între 1914 și 1918, a fost cauzat de o combinație de tensiuni naționale, alianțe militare, competiții coloniale și naționalism. Cele mai importante țări beligerante au fost împărțite în două tabere: Aliații, care includeau Franța, Marea Britanie, Rusia și, mai târziu, Statele Unite, și Puterile Centrale, formată din Germania, Austro-Ungaria și Imperiul Otoman.

Statele Unite ale Americii au adoptat o politică de neutralitate la începutul războiului, dar mai târziu au intervenit în 1917, influențate de atacurile submarine germane și de dorința de a proteja interesele economice.

Președintele Woodrow Wilson a făcut apel la unitate și rugăciune în fața conflictului în proclamația sa din 8 septembrie 1914, subliniind importanța păcii și a valorilor democratice într-o lume tulburată de război.

Capii țărilor în războiul european.

Franz Iosef. Născut în 18 august, 1830, a început domnia lui în 1848. Împăratul Austriei, regele Boemiei și rege apostolic al Ungariei.

Wilhelm II, (Friedrich Wilhelm Victor Albert, I), regele Prusiei și Împăratul I al Germaniei. Născut în Berlin la 27 ianuarie 1859. În 15 iunie, 1887, a devenit al 9-lea rege al Prusiei și al 3-lea Împărat al Germaniei.

Petru Karageorgevici, regele Serbiei, născut în 1844; a fost proclamat rege în 1903, după asasinarea regelui Alexandru și a reginei Draga.

George V, (George Frederick Ernest Albert) născut în 1865, rege al Marii Britanii, Irlandei și a Domeniilor Britanice dincolo de Mări și împăratul Indiei. A început domnia lui în 6 mai, 1910.

Nicolai II, Împăratul Rusiei, născut în 1868, el a devenit împărat la moartea tatălui său, Alexandru III, în 1 noiembrie, 1894.

Albert I, regele Belgiei, după moartea unchiului său, Leopold II, s-a suit pe tron în 23 decembrie, 1909.

 

Președintele proclamă o zi de rugăciune pentru pace.[2]

În ziua de 8 septembrie 1914, președintele Wilson a semnat o proclamație prin care cere ca poporul Statelor Unite să se roage pentru pacea Europei. Proclamația este după cum urmează:

,,De președintele Statelor Unite din America.

PROCLAMAȚIE

Deoarece națiuni mari au ridicat arma una contra altuia și războiul trage milioane de oameni în bătălie din care sfaturile oamenilor de stat n-au putut să-i scape de teribila jertfire.

Deoarece în aceasta precum în toate lucrurile, este privilegiul și datoria noastră să căutăm înțelepciune și ajutor de la Atotputernicul Dumnezeu, umilindu-ne pe noi înșine înaintea Lui, mărturisind slăbiciunea noastră și lipsa de orice înțelepciune potrivit acestor lucruri;

Și deoarece este voința și dorința specială a poporului din Statele Unite, ca prin rugăciune și sfătuire și toată prietenia să servească cauzei păcii.

Pentru aceasta, eu, Woodrow Wilson, președintele Statelor Unite ale Americii, desemnez Duminica, ziua de 4 octombrie, o zi de rugăciune și  implorare și cer tuturor persoanelor temătoare de Dumnezeu să se întoarcă în acea zi la locurile lor de închinare de acolo pentru a-și uni acolo cererile lor către Atotputernicul Dumnezeu ca trecând peste sfatul oamenilor, îndreptând lucrurile pe care nu le pot guverna sau schimba, având milă de națiunile aflate acum în chinurile conflictului, în mila și în bunătatea Lui să arate o cale acolo unde oamenii nu pot vedea nimic; El le dă copiilor Săi pace vindecătoare și încă o dată să restabilească acea unire între oameni și națiuni fără de care nu poate exista nici fericire, nici prietenie adevărată, nici vreun rod sănătos de trudă sau gândire în lume; de asemenea, rugându-ne în acest ca El să ne ierte păcatele, ignoranța noastră față de voia Sa sfântă, voința noastră și multe greșeli și să ne conducă pe cărările ascultării la locuri de vedere și de gânduri și sfaturi care curăță și înțelepțește.

Ca mărturie a acestui lucru, am pus aici mâna mea și am lăsat ca sigiliul Statelor Unite să fie pus. Întocmit în orașul Washington, în ziua a opta a lunii septembrie, în anul Domnului nostru  o mie nouă sute paisprezece (1914) și al independenței Statelor Unite ale Americii, o sută treizeci și nouă. (sigiliu).

     Woodrow Wilson: Președinte

    William Jennings Bryan: Secretar de stat

RUGĂCIUNEA PREGĂTITĂ DE PROF:

WALTER RAUSCHENBUSCH, Școala Teologică din Rochester (Baptist).



„Doamne, de când ți-a strigat mai întâi sângele lui Abel din pământul care L-a băut, acest pământ al Tău s-a întinat cu sângele omului vărsat de mâna fratelui său și secolele plâng de groaza neîncetată a războiului. Mândria regilor și lăcomia celor puternici au împins națiunile pașnice la măcel. Cântecele trecutului și fastul armatelor au fost folosite pentru a aprinde pasiunile oamenilor. Duhul nostru strigă către Tine revoltându-se împotriva lui și știm că mânia noastră dreaptă este răspunsă de mânia Ta sfântă.

Rupe vraja descântecelor care îmbată neamurile de pofta de luptă și atrage-le ca unelte de bunăvoie ale morții. Dă-ne o minte liniștită și neclintită atunci când propria noastră națiune strigă după răzbunare sau agresiune. Întăriți-ne simțul dreptății și respectul pentru valoarea egală a altor popoare și rase. Acordați conducătorilor națiunilor credință în posibilitatea păcii, prin dreptate și acordați oamenilor de rând un entuziasm nou și sever pentru cauza păcii.

O, Părinte puternic al tuturor neamurilor, adună toată familia Ta mare împreună cu un simț crescător al sângelui și al destinului nostru comun, pentru ca pacea să vină în sfârșit pe pământ și soarele Tău să-și arunce lumina bucurându-se asupra unei frății sfinte a popoarelor”.





[1] Walter Rauschenbusch (1861–1918) a fost un pastor baptist, profesor de teologie și pionier al mișcării Evangheliei sociale, care a dominat gândirea protestantă americană la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

[2] Creștinul, p. 146

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu