marți, 8 octombrie 2024

Dumitrașcu Ovidiu 1937 – 1986 din Ploiești

 


Fratele Ovidiu Dumitrașcu s-a născut în ziua de 9 decmbrie 1937 în localitatea Ploiești, județul Prahova. Părinții se numeau Marin, păstor al Bisericii Creștine Baptiste Ploiești, vezi AICI și Valentina, care a fost angajată la C.E.C. Ploiești cu un salar de 700 lei.

În anul 1956 a terminat cursurile școlii Medii Tehnice Financiare, începute la București și terminate la Cluj, la fără frecvență și obține diploma în specialitatea „Bugetul de Stat”.

Rămâne credincios în credința părinților săi și este botezat în ziua de 13 decembrie 1954 de către Alexa Popovici la Biserica Creștin Baptistă – N. Titulescu București.

Fratele Ovidiu Dumitrașcu, în anul 1956 se înscrie la Seminarul Teologic Baptist din București, pe care l-a absolvit în anul 1961. La înscriere era membru în Biserica Creștină Baptistă Făgăraș, biserică care l-a recomandat la Seminar. S-a mutat la Făgăraș la rudenii pentru că viața la Ploiești era grea și a intrat în câmpul muncii unde a lucrat un an de zile, lucrând de asemeni și cu predicarea Evangheliei.

În vacanța de iarnă 1957/1958, face practică la Biserica din Bistrița. În vacanța de vară a anului 1958 a făcut practică la Bisericile Creștine Baptiste din raionul Bistrița. Frații Dan Ioan președinte și Bădău Traian secretar de la Comunitatea Bisericilor Creștine Baptiste de Cluj, scrie către Seminar o recomandare prin care arată: „Fratele Dumitrașcu Ovidiu, absolvent al anului II al Seminarului, are o corectitudine excesiv de exemplară, sincer și deschis, foarte activ în domeniul religios și harnic în problemele vieții, cinstit, moral superior, adânc respectos, inspiră multă curățenie trupească și sufletească”. A fost membru al Bisericii Creștine Baptiste Bistrița, dar și păstor.   

La terminarea Seminarului, fratele Ovidiu Dumitrașcu a ajuns păstor cercual având un total de 18 biserici baptiste în anul 1961: Dej, Cetan, Căpâlnea, Rus, Ileanda, Negreni, Câțcău, Chiuiești, Cășei, Canci, Costila, Urișor, Rugășești, Poiana-Blenchi, Valea-Groșilor, Ciceu Georgești, Negârlești și Purcărete.

A păstorit și Bisericile Baptiste din Ciula Mare din județul Hunedoara, Coroiești, Densuș între anii 1970 – 1978, Hățăgel, unde fratele Ovidiu Dumitrașcu obține în anul 1980 aprobarea de construire a locașului de închinare. În acest timp biserica a cunoscot o înviorare spirituală, fratele era și un bun recitator de poezii; Răchitova, între ani 1970 – 1978, unde fratele păstor Ovidiu Dumitrașcu construiește în anul 1973 o sală anexă pentru repetițiile corului și un birou, în anul 1972 formează corul bisericii și în 1973 cumpără un armoniu.

În anul 1981 pe numele fratelelui Dumitrașcu Ovidiu, Biserica Creștină Baptistă Nr. 2 „Speranța” din Brașov cumpără o casă în care amenajează o cameră pentru închinare și una pentru păstor. Fratele Ovidiu Dumitrașcu a fost păstor al aceste biserici din anul 1981 – 1986.

A mai activat și în Sălaju de Sus, Baru Mare, Livadia de Coastă, Mălăești, Șerel, Nucșoara.

A făcut parte din comisia de ordine a celui de al 26-lea Congres al Cultului Creștin Baptist din R.S.R. ținut în București în zilele de 2 – 3iunie 1972.

Fratele Ovidiu Dumitrașcu a fost apreciat de frații cu care venea în contact. Bisericile unde a lucrat l-a caracterizat ca un om respectos, inteligent, vorbea frumos și demn, dând întâietate celui bătrân și avea o capacitate deosebită.

În anul 1986 fratele păstor Ovidiu Dumitrașcu este chemat în veșnicie.

Surse:

Daniel Stoica

Ioan Bunaciu

Arhive

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu