luni, 29 ianuarie 2018

Nicolae Pop 1874 – 1931 din Panic, Cluj






Nicolae Pop s-a născut în anul 1874 în comuna Panic, judeţul Cluj.
În anul 1897, tânărul Nicolae Pop, care abia se  eliberase din armată, tânăr sărac, care-şi câștiga pâinea prin munca palmelelor, Nicolae Pop a venit la Macău să se angajeze, să găsească lucru la vreun ţăran mai înstărit, care are nevoie de servitor. A nimerit tocmai la un ţăran maghiar, destul de înstărit, care era însă de  credinţă baptistă. În casa acestuia, Nicolae Pop a auzit pentru  prima dată  di­ferite lucruri din Biblie. Cum el era în familie, a văzut viaţa curată care o trăia ţăranul baptist cu familia şi şi-a dat seama de comportarea creştinească a acestei familii. El, Nicolae Pop, a găsit aici tocmai ce do­rea mult în sufletul lui: o viaţă reală, de pietate creştină, de apropiere de Dumnezeu, o viaţă de rugăciune. Astfel, s-a apucat şi el să citească din Sfintele Scripturi, să cerceteze, în căutarea adevărului, spre a cunoaşte calea mântuirii, şi zilnic discuta cu stăpânul despre cele ce citea din Biblie. A început să meargă şi el în mod regulat la serviciile divine şi la orele de rugăciune ale bisericii din Macău.
În 1898, tânărul Nico­lae Pop şi-a mărturisit credinţa sa în Hristos şi a fost botezat de Mi­hai Cornea  şi a  început a lucra în via Domnului.
In anul 1905 a fost ordinat ca predicator-botezător, de către fr. Cornea.
In această calitate lucrează fără şovăire şi 'în­fiinţează prima biserică       baptistă română în Transil­vania, în comuna Gârbău, judeţul Cluj. De aici începe misiunea în jurul Clujului, zeci de comune au fost cutreierate de dânsul. Din judeţul Cluj, face călătorii însemnate în judeţele Alba, Sibiu, Sălaj, Someş şi Mureş.
La izbucnirea războiului mondial este chemat şi înrolat pentru război, unde petrece ca subofiţer până în toamna anului 1918, când  se reîntoarce Ia familie și bisericile zdrobite de milinism. 
În anii 1920—21 organizează împreună cu lu­crătorii mai tineri, misiunea și de la această dată cu noi succese a lucrat împreună uniţi în bine şi în greutăţi.
În anul 1924 botează la Toplița Română, Jud. Mureș 18 persoane.
În anul 1925 botează la Cluj 37 de persoane după ce au fost cercetate în credință.
În 16 Mai 1926 botează în râul Mureș 32 de persoane. În ziua de 18 iulie botează 17 persoane în râul Someș.
Lucrarea misionară a lui Nicolae Pop de la Gârbău a ajuns cu­noscută şi apreciată pretutindenea, până la Budapesta. De aceea, condu­cătorii Uniunii Baptiste din Austro-Ungaria l-au ales ca membru în co­mitetul Uniunii, alăturea de toți ceilalți mari predicatori şi misionari.

Soția lui credincioasă precum și cei 7 copii dintre cari 5 fete și 2 băieți au rămas fără tată, însă  liniştiţi în hotărârea Celui Prea înalt.
Serviciul funebru este îndeplinit de către fr. pre­dicatori ; Vasile Toderaş, Ion Dan, N. Şomlea. GL Birtaru şi Ioan Gabora, ajutaţi de corul vocal şi mu­zica instrumentală a bisericii din Cluj.
De la locuinţă până la mormânt a fost dus pe mâinile celor 10—12 predicatori, ca semn al  iubirii lor faţă  de cel dus pentru totdeauna.



Sursa:
Alexa Popovici.
Farul Mântuirii.

Un comentariu:

  1. Sint Dan Cojocnean stranepotul lui Pop Niculae. As dori sa obtin aceasta pagina cu obituarul strabunicului. Pot fi contactat pe email dancojy@yahoo.com Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere