luni, 6 mai 2019

Covaci Teodor 1887 - ? din Cârpeștii Mari (Cornișești)



Fratele Covaci Teodor s-a născut în ziua de 05 decembrie1887  în localitatea Cârpeștii Mari, care acum este denumită Cornișești din jud. Bihor, ținutul Someș. Părinții se numesc Dumitru și Floare fiind de religie ortodoxă,  naționalitate română. A făcut 4 clase primare în comuna natală.
În ziua de 10 mai 1908 se căsătorește cu Maliția Marie și Domnul le dă 6 copii, 4 băieți și 2 fete. Tot în acest an este recrutat de cercul de recrutare Bihor.
În anul 1911 străpuns fiind de Cuvântul Domnului se pocăiește și primește botezul în Suplacul de Tinca.
În anul 1921 este ordinat ca misionar al cercului Bihor și Sighetul Marmației.
A fost un harnic slujitor al Cuvântului Domnului cutrierând tot nordul Maramureșului. A lucrat în Maramureș până când a fost ordinat fr. Nicolae Miclăuș în anul 1930, dar fratele Covaci Teodor a trecut munții Gutâiului ca să întărească bisericile baptiste. În același timp și cu același avânt slujea deopotrivă în Bihor. Potrivit unui anunț din revista Farul Creștin fr. Teodor Covaci în anul 1937 activa în cadrul activităților de misiune, atât în jud. Maramureș cât și în Satu Mare, botezând, cununând tineri, participând la conferințe și ordinări de lucrători.
La Sighetul Marmației fratele a botezat pe primii credincioși baptiști în anul 1925.
În ziua de 13-14 decembrie 1930 fr. Teodor Covaci este ales la Conferința Comunității Române Oradea ca membru în comitet.
Fratele Teodor Covaci a organizat o sărbătoare a tineretului Baptist din Tărcăița în ziua de 22 noiembrie 1936. Au fost prezenți frați din 10 comune.
La Conferința Comunități Baptiste Bihor din ziua de 30 decembrie 1937, fr. Teodor Covaci a fost ales vicepreședinte al comunității.
În 27-28 octombrie 1945 la Arad are loc Congresul Uniunii Baptiste din România și fr. Teodor Covaci este ales în comitetul Uniunii.
În anul 1948 revista Îndrumătorul Creștin Baptist îl numește: „neîntrecutul misionar al plaiurilor bihorene bătrânul Teodor Covaci”.
Informațiile mele se despre fratele Teodor Covaci se opresc aici la nivelul anului 1948. Deși era foarte activ, a lucrat mult, a alergat din loc în loc slujind cu credincioșie.
Facem același apel, vă rog cine știe mai multe informații,  mai multe date despre fr. Covaci Teodor să trimiteți. Vă mulțumim.

Surse:
Arhive
Alexa Popovici
Farul Creștin
 Îndrumătorul Creștin Baptist




2 comentarii: