sâmbătă, 28 septembrie 2019

Fărăgău Nicolae 1886 - ? din Fiurd



Fratele Nicolae Fărăgău vede lumina zilei în luna noiembrie a anului 1886, în  localitatea Fiurd, care acuma se numește  Pădureni  și aparține de comuna Chinteni, județul Cluj, părinții  s-au numit Vasilie și Floare, de naționalitate română. A făcut 4 clase primare în satul natal, cunoscânt limba română și maghiară.
În anul 1910, pe când fratele Nicolae avea 24 de ani, vine în sat un grup de baptiști ca să evanghelizeze, iar fratele a venit să asculte Cuvântul Domnului. Fratele a crezut cele spuse de acest grup și a crezut că Domnul Isus îl poate face urmașul Lui. În anul 1911, de Rusalii, fratele a fost botezat în localitatea Mira, de către fratele Mihai Cornea.
Este încorporat la Regimentul 51 infanterie al Austro-Ungariei, a fost pe câmpul de luptă unde a fost rănit în 5 locuri, dar s-a lăsat la vatră sănătos.
Se căsătorește cu sora Lucreția și Domnul îi binecuvintează cu următorii copii: Maria, Victoria, Iosif și Veronica. Fiica Victoria a devenit o bună învățătore la Școala Duminecală pentru copii și mergea la diferite biserici să organizeze programe.
În ziua de 28 septembrie 1924 fratele Nicolae Fărăgău este ordinat ca predicator.
În anul 1928  Biserica Baptistă din Fiurdeni, județul Cluj, prin fratele Nicolae Fărăgău, donează suma de 1100 lei, pentru „Casa Tineretului”.
În ziua de 21 iulie 1940 Biserica Baptistă din Feurdeni, condusă de fratele Nicolae Fărăgău, a primit vizita fraților din Cluj-Mănăștur: Crișan G și Toderaș, care au predicat  Cuvântul Domnului.
De lămurit:
În zona Clujului apare sora Ana Fărăgău din 1926, care compunea și recita poezii.
În ziua de 7 ianuarie 1937, la Panticeu mai apare un fraate predicator, Fărăgău Gavril, alături de fratele Nicolae Fărăgău. Participau la înmormântarea surorii Râpa Nastasia, din localitatea Panticeu, județul Cluj. Preotul Ioan Balduț a venit să tulbure programul de înmormântare și să-i amenințe pe baptiști, dar nu s-au lăsat întimidați și au continuat serviciul de înmormântare.
În anul școlar 1977-1978, dar și alți ani, găsim în cadrul profesorilor de la Seminarul Teologic Baptist din București, pe sora Fărăgău, profesoară de limba română și engleză, ce provenea de la Cluj.
Surse:
Arhive
Farul Creștin
Farul Mântuirii
Glasul Tineretului Baptist
Îndrumătorul Creștin Baptist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu