luni, 26 iunie 2023

Balosin Iosif 1901 - 1997 din Ferendia

 


Pastorul Ioan Balosin a văzut lumina zilei în data de 16 noiembrie 1901 în localitatea Ferendia, județul Timiș. A fost cel de-al 4-lea copil din cei 5 născuți în familia lui Ioan și Ana Balosin, agricultori, având 5 hectare de pământ arabil, de etnie română.

Face 5 clase primare în localitatea natală.

La vârsta de 13 ani, prin plecarea pe câmpul de război a tatălui şi a fraților mai mari, devine întreținător de familie.

Este contigentul militar 1923, încorporat la Batalionul 9 Vânători de Munte din cercul de recrutare Caransebeș și rămâne la vatră cu gradul de sergent.

În ziua de 14 ianuarie 1923, în localitatea Ferendia se căsătorește cu Maria. Din căsătoria cu prima soție, Maria, care în anul 1946 moare în urma unei boli incurabile, s-au născut 3 copii: Maria, Ion şi Mihai. După 7 ani de la moartea primei soții, s-a căsătorit cu Malina, cea care l-a slujit cu devotament până la finalul vieții.

Deși l-a căutat pe Dumnezeu din copilărie, s-a întors la Dumnezeu în anul 1928, fiind botezat în data de 4 februarie 1930. În anul 1947 a fost ordinat ca păstor, comisia de ordinare fiind formată din pastorii: Sâmboteanu, Băleanu şi Cornilescu. A slujit bisericile baptiste din Ferendia, Gătaia, între anii 1954 – 1960, Percosova, Şemlacu Mare şi Şemlacu Mic.

Deși nu a avut pregătire teologică, a citit sute de cărți şi a cunoscut bine Scriptura. A fost un om care a iubit rugăciunea şi postul, a avut o conduită creștină demnă de urmat, a fost un bun duhovnic, oferind sfaturi utile pentru orice situație.

Serviciul divin de înmormântare a avut loc în data de 14 februarie 1997 în localitatea Ferendia, mesajul Evangheliei fiind predicat de pastorii Traian Dejeu şi Gheorghe Sporea. Un mare număr de consăteni au fost prezenți la serviciul de înmormântare!

Surse:

Dr. Ionel Tuțac

Dr. Ioan Bunaciu

Arhive

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu