marți, 9 martie 2021

Todoran Emilian 1898 – 1980 din Neagra

 


Fratele Emilian Todoran s-a născut în ziua de 14 iunie 1898 în localitatea Neagra din județul Arad. Părinții se numeau Milentie și Ana de naționalitate română, oameni harnici și gospodari. Fratele Emilian Todoran a moștenit de la părinți un hectar de pământ.

Fratele Emilian Todoran face 6 clase primare în localitatea de domiciliu și apoi trei clase de ucenicie la specializarea de zidar.

În anul 1920 aude Cuvântul lui Dumnezeu vestit în zonă de frați baptiști de la bisericile din jur și își predă viața în mâna binecuvântată a Domnului Isus, fiind botezat de fratele Vanci Vasile din Păulian județul Arad.

În anul 1920 este încorporat de Cercul de Recrutarea Arad la Unitatea Militară 93 Infanterie rămânând la vatră cu gradul de caporal.

În ziua de 27 februarie 1923 se căsătorește în localitatea Dieci, județul Arad cu Elisabeta și Domnul le dă trei copii: Ana născută  în anul 1924 în localitatea Roșia din jud. Arad, Florica născută în 1926 tot în localitatea Roșia și Maria născută în anul 1930 la Arad.

Dând dovadă că Domnul prin Duhul Sfânt i-a dat darul de a predica Evanghelia Domnului este ordinat în anul 1938. Comisia de ordinare a fost compusă din frații păstori Vanci Vasile și Borlea Ioan iar ordinarea a avut loc la Biserica Creștină Baptistă din Bârsa, județul Arad.

Din anul 1938 și până în anul 1957 a fost păstor al Biserici Creștine Baptiste din Sebiș și împrejurimi unde erau 120 de membri baptiști. A fost mereu prezent la datorie, oriunde era chemat ca să slujească.

Fratele Emilian a fost un pastor activ, fiind ales și în comitetul comunității ca cenzor. În ziua de 6 ianuarie 1945 a fost ales la Adunarea Generală a Comunității Buteni ca președinte al Cercului. A fost un frate devotat slujirii, dăruindu-se cu pasiune lucrării Domnului. A donat bani acolo unde era nevoie, în misiunile pentru săraci. În anii grei de după al Doilea Război Mondial era abonat al revistei cultului ,,Îndrumătorul Creștin Baptist” a cărui abonament pe anul 1946 costa 10.000 lei.

În luna noiembrie 1980 Dumnezeu își cheamă slujitorul credincios și harnic, acasă, sus în cer.

Surse:

Arhive

Farul Creștin

Pacea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu