luni, 14 iunie 2021

Debucean Giorge 1898 - ? din Răchitova

 



Fratele Giorge Debucean s-a născut în ziua de 20 februarie 1898 în localitatea Negoiu Răchitova, județul Hunedoara. Părinții se numeau Dan și Maria, născută Leleșan, de confesiune baptistă și naționalitate română.

A studiat patru clase primare în localitatea natală.

În ziua de 15 februarie 1919 fratele Giorge Debucean se căsătorește în localitatea Răchitova cu  Dregincea și se pare că nu au avut copii.

În anul 1920 este recrutat de Cercul de Recrutare Orăștie și rămâne la vatră cu gradul de soldat.

Aude Cuvântul lui Dumnezeu și îl primește în inimă cu bucurie, iar în anul 1927 se hotărăște să-l urmeze pe Domnul Isus, intrând în apa botezului și mărturisindu-și credința, este botezat după cerința Cuvântului sfânt al lui Dumnezeu.

Pentru că fratele Giorge Debucean avea dar de la Dumnezeu de a predica Evanghelia, este ordinat în ziua de 29 octombrie 1933 ca prezbiter pentru Bisericile Creștine Baptiste din Sarmisegetuza, Hațeg, Negoiu și Răchitova.

Fratele Giorge Debucean a anunțat prin revista Farul Creștin despre faptul că în Biserica Creștină Baptistă din Negoiu, în ziua de 23 ianuarie 1938 s-a desfășurat serbarea surorilor, unde au fost invitați frații: Simion Cure și A. Arion. În zilele următoare, frații au făcut evanghelizare prin familii, deoarece localitatea este pe munte și casele sunt la mare distanță una de alta.

În zilele de 21 și 28 ianuarie 1940 în Bisericile Creștine Baptiste din Negoiu și Lunca Cernii, au fost serbări ale societăților femeilor pentru a jutorarea nevoiașilor, dar și pentru o colectă care să fie trimisă la Bisericile Creștine Baptiste din Deva și Rusca Montană, pentru zidirea caselor de rugăciune. Au predicat frații: Giorge Debucean și Ștefan Ignat.

Pe fișa pastorală semnată în 1940 scrie:   Giorge Debucean – Negoiu.

Fratele Ioan Bunaciu scrie Dăbucean Gheorghe – Negoiu.

Știe cineva cum este corect?

Surse:

Ioan Bunaciu

Arhive

Farul Creștin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu