joi, 17 iunie 2021

John MacNeill al IV-lea președinte al Alianței Mondiale Baptiste 1928 – 1934

 


Fratele dr. John MacNeill, originar din Scoția, s-a născut în ziua de 5 martie 1874 în Canada.

În anul 1896 a primit licența de la Universitatea McMaster din Toronto. Primește doctoratul de onoare de la universitățile McMaster și Baylor din Texas.

În anul 1906 este ales păstor al Bisericii Walmer Road din Toronto, unde a lucrat 24 de ani. A fost un păstor eficient și în timpul pastorației sale, biserica a ajuns la numărul de 2000 de membrii.

În anul 1928 este ales președinte al Alianței Baptiste Mondiale și slujește cu credincioșie până în anul 1934.

În salutul său de Anul Nou din anul 1929, fratele dr. John MacNeill, printe altele spune: „Niciodată nu a fost o mai mare trebuință de mărturia noastră evanghelică decât este astăzi; niciodată nu a fost partea noastră în răspândirea Evangheliei mai lămurit decât azi. Noi suntem un popor notestamental. Autoritatea Cuvântului Său Sfânt, dumnezeirea lui Cristos, suficiența morții Sale ispășitoare, trebuința și speranța nașterii din nou, minunea învierii Sale, atoputernicia prezenței Sale vie, dreptul fiecărui suflet de a se apropia de Dumnezeu prin Cristos fără nicio mijlocire omenească, acestor mari adevăruri în botezul credinciosului pe care El ni le-a lăsat, puterea învățăturii lui Cristos în toate relațiunile oamenilor și cele ale națiunilor, acestea sunt principiile cardinale în mărturia noastră.

Independența noastră umilă de harul Său, în dragostea reală unul către altul și cu deplină încredere în biruința acestor mari principii, lăsați să ne predăm pe noi înșine cu o nouă consacrare în misiunea noastră dată de Dumnezeu.”

În anul 1930 este ales în postul de decan al Facultății de Teologie de pe lângă Universitatea McMaster din Toronto.

În zilele de 2 – 5 octombrie 1930 fratele dr. John MacNeill, președintele Alianței Baptiste Mondiale, alături de fratele dr. J. H. Rushbrooke, secretar general al Alianței, participă la Congresul al X-lea de la Arad.

 Dr. John MacNeill a scris mai multe cărți, printre care „Puterea Mondială”, „Realitatea în Religie” și altele.

A fost un predicator popular în ambele părți ale Atlanticului. Devotamentul său față de credința baptistă a fost de neclintit. A fost gata să-și apere convingerile cu tărie și finețe.

În ziua de 10 februarie 1937 dr. John MacNeill este chemat de Tatăl Ceresc în veșnicie, ca să fie pentru totdeauna în prezența Celui pe care l-a slujit.

Surse:

Alexa Popovici

Farul Creștin

Farul Mântuirii

In Memoriam

Pacea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu