joi, 10 iunie 2021

Dascăl Ioan 1916 – 2011 din Băița

 


Fratele Ioan Dascăl s-a născut în ziua de 5 februarie 1916 în localitatea Băița, lângă orașul Gherla, județul Someș. Părinții se numeau Vasile și Veronica, de religie catolică.

A făcut școala primară de 6 clase în localitatea natală.

A făcut armata timp de 3 ani, unde se pare că a lucrat la o fabrică care făcea praf de pușcă, de unde a fugit.

S-a angajat gardian la Penitenciarul din Gherla timp de 10 ani, de unde și-a dat demisia și apoi a intrat să lucreze în cadrul C.F.R-ului până în anul 1974, când a ieșit la pensie din cauză de boală.


În anul 1942 s-a căsătorit cu Sabina, născută Cost și Domnul le-a dat doisprezece copii, dintre care unul a decedat în anul 1952, iar altul în 2021, ceilați zece, Domnul i-a ținut în viață. Prin buna lor mărturie, cei mai mulți dintre copiii lor, i-au urmat în calea credinței, fiind membri în bisericile baptiste.

În timpul celui de al doilea Război Mondial, a auzit Cuvântul Domnului și s-a hotărât să-l urmeze pe Domnul Isus în apa botezului. Botezul s-a ținut noaptea în râul Someș, pentru că preotul căuta să-i împiedice prin intimidare pe cei ce voiau să se pocăiască. Botezul a fost oficiat de fratele Sabadâș Gavrilă din Dej.

Văzând ce vremuri grele au venit peste țară și că lucrurile mergeau rău, fratele Ioan Dascăl a abandonat Calea Domnului în anul 1958, dar fiind mustrat de același Cuvânt care i-a vorbit în vremea războiului, i-a vorbit și în vremea comunistă și fratele s-a întors din nou la Domnul în anul 1969.

Văzând cât este de bun Dumnezeu, s-a hotărât să-l slujească cu credincioșie în Biserica Creștină Baptistă din Bunești, filială a Bisericii Creștine Baptiste din Dej. A fost un bun colaborator al fratelui păstor Ioan Mânzat.

Biserica Creștină Baptistă din Bunești l-a ales conducător de adunare, predica Cuvântul Domnului, dădea Cina, făcea lucrarea de slujire cu multă dragoste și pasiune până în ziua plecării sale în veșnicie.

În ziua de 11 februarie 2011 Domnul l-a chemat acasă, ca să fie pentru totdeauna cu Domnul și cu sfinții săi credincioși.

Surse:

Ioan Bunaciu

Tinu Dascăl  




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu