marți, 23 noiembrie 2021

Redeș Ștefan 1883 - 1949 din Cehei

 





Fratele Ștefan Redeș s-a născut în ziua de 19 martie 1883 în localitatea Cehei, județul Sălaj. Părinții se numeau Ioan și Irina, născută Pop, de religie          greco-catolică și naționalitate română.

Face cinci clase primare în localitatea natală.

În anul 1905 este recrutat de Cercul de Recrutare Sălaj, la Regimentul 51 Infanterie și rămâne la vatră cu gradul de soldat.


În ziua de 20 octombrie 1906 se căsătorește cu Iuliana, născută Retean, în anul 1884 și Domnul i-a binecuvântat cu trei copii: doi băieți și o fată.

Aude Cuvântul Domnului predicat de frații: Ioan Bălănean din Jibou și Mihai Vicaș din Oradea. Se hotărăște să-l urmeze pe Domnul Isus în apa botezului, să facă legământul de credință și că îl va urma pe Domnul toată viața. Este botezat în anul 1915.

Dând dovadă de credincioșie și dar de la Dumnezeu de a predica, în anul 1926 este ordinat ca predicator pentru județul Sălaj, plasa Șimleu – Crasna – Tășnad și Supur. Acest grup de biserici baptiste totalizau în anul 1926 un număr de 150 membri și 58 de aparținători.  

Fratele Ștefan Redeș a fost implicat și în cumpărarea locului pentru ca Biserica Creștină Baptistă din Cehei să-și poată construi o casă de rugăciune.

A lucrat cu sârguință, dăruire și pasiune pe ogorul Evangheliei, predicând Evanghelia pe înțelesul oamenilor. După instaurarea comunismului în România, fratele  Ștefan Redeș a intrat în vizorul securității care a început să-l ancheteze și din cauza bătăilor primite a decedat. Nu s-a supus autorităților să suspende serviciile de închinare ale bisericilor, aceasta a fost vina. Nu a pus ordinul în practică și a fost arestat de securitate.

În ziua de 17 iulie 1949 fratele Ștefan Redeș la vârsta de 66 de ani este chemat acasă de Domnul, unde a scăpat de anchete, bătăi și Domnul Isus cu mâna sa binecuvântată i-a șters lacrimile din ochi.

Surse:

Arhive

Istoricul Bisericii Cehei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu