joi, 4 august 2022

Al XVI-lea Congres Mondial Baptist - Seul 1990

 


Credeam că odată cu libertatea obținută în anul 1989, doar prin bunătatea lui Dumnezeu, vom avea mai multe informații de la  Congresele Mondiale, dar din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. La momentul desfășurării Congresului care dă titlul acestui articol,  noi, poporul baptist aveam două reviste importante care constituiau puntea noastră de legătură cu frații noștri de pretutindeni: o revistă oficială a cultului Baptist din România și una apărută la Arad cu un tiraj promițător, dar cu toate acestea informațiile referitoare la Congres erau  prea puține. Spre bucuria mea Dumnezeu  a păstrat în viață pe unii dintre baptiștii din România care mi-au putut satisface curiozitatea și mi-au oferit unele impresii și informați despre marele eveniment al anului 1990, din secolul 20.

Cel de al XVI-lea Congres Mondial Baptist s-a ținut la Seul,  capitala Coreei de Sud, în zilele de 14 – 19 august 1990, întâlnire la care au participat peste 10.687 de baptiști din 85 de țări. Cu această ocazie la Seul a avut loc un grandios botez de 10.000 în satul olimpic de natație.

Baptiștii români au avut o delegație oficială compusă din 14 persoane printre care s-au numărat: Traian Grec, președintele Uniunii, Ioan Râncu secretar general al Uniunii și alții. Din partea delegației române a vorbit fratele păstor Paul Negruț. Baptiștii români au prezentat următoarea statistică din România: 1200 de biserici baptiste și 150.000 de membri.

La acest congres frații s-au bucurat mult de căderea zidului Berlinului și a cortinei de fier căzută în anul 1946, odată cu impunerea de către Moscova a unui guvern pro sovietic, care a abdicat de la valorile libertății, impunând o dictatură cruntă.  Un mare motiv de supărarea a fost cauzat de faptul că baptiștii din Coreea de Nord nu au fost prezenți, deși au fost și ei invitați, aici, din păcate cortina de fier și dictatura comunistă nu a căzut. În mărturia fratelelui Poplăcean veți citi că au fost duși la granița cu Coreea de Nord și este interesant ceea ce a mărturisit.

Participanții de la Congres l-au ales pe fratele Knud Wumpelmann, în vârstă de 68 de ani, pentru un mandat de cinci ani ca președinte al Alianței și pe Denton Lotz  ca și secretar general.

Mott-oul Congresului a fost:

ÎMPREUNĂ ÎN HRISTOS

O bogată mărturie a fratelui pastor Beniamin Poplăcean, Vice președinte al Uniunii Baptiste din România.

„A fost un congres cu o foarte largă participare, fiind delegați din aproape toate țările care sunt în Alianța Mondială Baptistă. S-a desfașurat într-o sală mare unde cu un an înainte avuseseră loc Jocurile Olimpice. Era o sală mare de sport și delegatiile erau în tribune iar pe terenul de jocuri era o platformă foarte mare de pe care se transmiteau mesajele, locul în care stăteau organizatorii, vorbitorii invitați  și conducerea  Alianței Mondiale Baptiste.

În primul rând am fost impresionat de numărul mare al celor prezenți. Apoi    m-au impresionat momentele de rugăciune care în general erau rugăciuni în comun, cu voce tare. La început eram puțin deranjat de cei care se rugau alături de noi(era un grup din Japonia), dar după un timp am început să ne acomodăm și să ne bucurăm de admosfera caldă din timpul rugăciunilor. Am avut prilejul să participăm în ultima zi a Congresului la un botez când s-au botezat zece mii de persoane. S-a desfășurat la o bază olimpică amenajată pentru competițiile de Caiac-canoe, și o mulțime de pastori au oficiat acest act al botezului pentru cei 10.000 de oameni îmbrăcați în haine albe.

În Coreea de Sud există Biserici foarte mari, printre care am vizitat o Biserică care număra 800.000 de membri în mai multe locații. Acolo era o seară de rugăciune care dura mai multe ore, la care participau mai multe grupuri de aproximativ 25.000 de persoane  o singură dată. Biserica avea o parcare imensă în care eram coordonați să parcăm de către  polițiști din cadrul Bisericii, care dirijau circulația. După terminarea timpului de rugăciune la care am participat câțiva din delegația română, am fost invitați pentru câteva minute într-o sală în care ni s-au dat câteva informații despre Biserica și felul în care ea funcționează. Apoi am fost invitați dacă dorim să mergem la Muntele de rugăciune. Acesta era cam la 25 km de acolo, iar deplasarea era suportată de către Biserică, adică era gratuit pentru noi. M-a impresionat să văd muntele de rugăciune, care avea un loc de rugăciune( o sală mare) unde în permanență, ziua și noaptea sunt pastori care coordonează pe aceia care doresc să meargă acolo să se roage. De asemenea erau sute de mici peșteri săpate în munte în care încăpea o singură persoană, dar numai așezată în genunchi. Semnul că era ocupat locul respectiv era faptul că la ușă se găseau încălțările celui care se ruga înăuntru.

În Coreea de Sud rugăciunea era la mare înălțime.

Am avut prilejul să facem o călătorie până la granița dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord. Desigur că nu puteam să trecem în partea de nord, dar era un observator cu un binoclu prin care se putea vedea un orășel din zona de frontieră. Locuri sărăcăcioase și niște blocuri de locuit care nu aveau nici sticlă în ferestre. Tot acolo era un mic muzeu  cu anumite obiecte pe care le foloseau cei din Coreea de Nord. Acele obiecte semănau extrem de bine cu cele pe care le foloseam noi când eram copii ( în anii 1960). De exemplu uniforma de pionieri, maculatoarele acelea cu hârtie maronie, bocanci și uniformele școlare ... Am înțeles acolo ce rol important are credința chiar și în dezvoltarea unei națiuni. A fost  o călătorie lungă ,dar s-a meritat pentru că am văzut așa de mulți frați din toate continentele, de diferite culori , diferite limbi, dar o singură Credință. A fost destul de dificil să ne adaptăm mâncării de acolo, dar am apelat la ceea ce am putut să găsim și să cumpărăm de la alimentară, ca să se potrivească cu mâncarea cu care eram obișnuiți. (cornuri cu lapte și crevurști fierți) . Congresul ne-a încurajat și ne-a motivat să ne rugăm mai mult și să lucrăm mai mult pentru Domnul.

 

Surse:

Beniamin Poplacean

Râncu Ioan

Christianity Today

TOGETHER IN CHRIST, Official Report of the Sixteenth Congress

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu