duminică, 28 august 2022

Al XVII-lea Congres Mondial Baptist, Buenos Aires, 1995

 


Am făcut cercetări pentru a afla cine a fost la acest Congres, dar nu am aflat. Am scris la Alianța Mondială și mi s-a spus că în raportul: Ryan, Wendy E., editor. Celebrate Christ: The Hope of the World; Official Report of the Seventeenth Baptist World Congress, Buenos Aires, Argentina, August 1-16, 1995. McLean, VA: Baptist World Alliance, 1995, scrie doar că doar două persoane au fost prezente iar acestea fără niciun nume. Președinte al Cultului era fratele Vasile Taloș.

Cel de-al XVII-lea Congres al Alianţei Baptiste Mondiale s-a desfăşurat între 1 şi 8 august, la Buenos Aires, Argentina. Metropola argentiniană numără o populaţie de aproape 12 milioane.

Tema Congresului: „Sărbătorește-L pe Hristos: Speranța lumii” (“Celebrate Christ: The Hope of the World”)

Opt mii de participanţi din 124 de ţări răspândite pe cele şase continente şi-au canalizat atenţia asupra unor probleme de actualitate ca evanghelism, acţiuni sociale, drepturile omului, justiţie, pace, libertate religioasă, ajutor social şi dezvoltarea bisericii. Au fost dezbătute în seminarii speciale problemele refugiaţilor din fosta Iugoslavie, din Ruanda şi din alte zone măcinate de conflicte etnice şi rasiale, refugiaţi care, după cum afirma fostul secretar general al Alianţei, Karl Heinz Walter, se estimează la 150 de milioane. O altă problemă de interes a fost şi cea a reconcilierii din Africa de Sud, unde baptiştii s-au despărţit pe motive rasiale. în această privinţă, Congresul a hotărât ca o delegaţie din partea Alianţei Baptiste să încerce a reface legăturile rupte de intoleranţa rasială.

Paul Montacute (Anglia), directorul BWAid, departamentul de ajutor umanitar al Alianţei înfiinţat în urmă cu 75 de ani, a adus la cunoştinţa celor prezenţi că în 1994 organizaţia a distribuit ajutoare în valoare de 10.000 dolari şi i-a îndemnat pe credincioşii baptişti să contribuie la eforturile de ajutorare a refugiaţilor din ţările fostei Iugoslavii.

Nilson Fanini, pastorul unei biserici de 7000 de credincioşi din Brazilia, l-a înlocuit la preşedinţia Alianţei Baptiste Mondiale pe Knud Wumpelmann din Danemarca, cel care a servit timp de zece ani Federaţia Baptistă Europeană ca și secretar general. Nilson Fanini va reprezenta cele peste 40 de milioane de baptişti din întreaga lume până în ianuarie 2000, la viitorul Congres care se va ţine, prin voia Domnului, la Melbourne, în Australia. Denton Lotz va îndeplini funcţia de secretar general, iar în fruntea departamentului pentru susţinerea misiunii, a fost numit un om de afaceri din Scoţia, Douglas F. Inglis, binecunoscut baptiştilor din Marea Britanie.

Congresul a fost salutat de preşedintele Braziliei, Carlos Menem, care i-a lăudat pe baptişti pentru atitudinea lor democratică. Trebuie menţionat faptul că, deşi romano-catolicismul este religia majoritară a Argentinei, evanghelicii se bucură aici de un deosebit respect datorită aportului dat pentru refacerea morală dar şi economică a ţării, mai ales după deceniile de dictatură militară. De asemenea, Billy Graham, care a vorbit din 1950 la cele mai multe dintre congresele mondiale baptiste, a trimis o casetă video cu un mesaj participanţilor, alături de fostul preşedinte al Statelor Unite, Jimmy Carter. Carter a beneficiat de prima distincţie Drepturile Omului acordată de Alianţa Baptistă.

În perioada 28 iulie-1 august, premergătoare începerii Congresului Alianței s-a desfășurat „Conferința Femeilor Baptiste”, despre care iată ce relata revista „Creștinul, Azi”:

„Congresul Alianţei Baptiste Mondiale în deschidere ,,Conferinţa femeilor baptiste”.

ARGENTINA. Zile de sărbătoare pentru creştinii baptişti din toată lumea.

Atmosferă de sărbătoare la Buenos Aires prilejuită de întâlnirea femeilor baptiste din toată lumea care a avut loc în perioada 28 iulie-1 august. Sponsorizată de Departamentul Femeilor din Alianţa Baptistă Mondială, întâlnirea a reunit 390 de delegate din 90 de ţări. Într-o sesiune specială dedicată reorganizării departamentului a fost aleasă în calitate de preşedinte pentru o perioadă de cinci ani, Mercy Jeyaraja Rao din India, iar ca secretar-tre zorier Irene Haase din Germania. Punctul culminant al conferinţei care a avut ca temă "În Hristos sărbătorim viaţa" a fost întâlnirea finală desfăşurată în sala teatrului Grand Rex şi la care cei 3000 de participanţi au putut urmări un spectacol-mozaic ce a evidenţiat specificul naţional al fiecărei ţări reprezentate aici. Spectacolul a fost prezentat de delegaţii din cele şase subdepartamente regionale, la el luând parte instrumentişti cântăreţi şi dansatori din Argentina şi Brazilia, o trupă de dansuri creştine din Indonezia, un cor de femei din Coreea şi un cvartet vocal-instrumental din Moldova. Cum poate aţi bănuit, din cvartetul moldovean făcea parte o mai veche cunoştinţă a cititorilor revistei, cântăreaţa Luisa Pâslaru din Chişinău.

De la reuniunea similară anterioară desfăşurată în 1990, la organizaţia mondială a femeilor au mai aderat alte 17 organizaţii naţionale printre care Belarus, Bulgaria, Croaţia, Estonia, Lituania, Moldova, Rusia, Georgia, Ucraina.

Reuniunea femeilor baptiste s-a desfăşurat în deschiderea unui alt mare eveniment al lumii baptiste, Congresul Alianţei Baptiste Mondiale, organizaţia care reuneşte cea mai mare parte a creştinilor baptişti din întreaga lume: aproape 40 de milioane.

La Buenos Aires, timp de o săptămână, delegaţii uniunilor şi asociaţiilor baptiste din toată lumea L-au sărbătorit pe "Isus Hristos - speranţa lumii", cum o afirmă motto-ul acestui congres. Vom reveni în numărul viitor cu amănunte de la acest eveniment.”

 

Surse:

Creștinul Azi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu