luni, 8 august 2022

Al XVI-lea președinte al Alianței Mondiale Baptiste, Knud Wumpelmann 1990 – 1995

 


Rev. Knud Wumpelmann s-a născut în anul 1922 la Odense pe Funen, Danemarca. Familia în care s-a născut aparținea Bisericii Evanghelico-Luterane, dar s-a botezat în 12 aprilie 1936 într-o biserică baptistă. Între anii 1944 – 1947 face Seminarul Teologic Baptist din Tollose. În perioada 1944 – 1945, naziștii confiscă clădirile Seminarului și studenții sunt cazați în familii. După ce s-a întors din Statele Unite, devine membru al Școlii Duminicale a Uniunii Baptiste Daneze, din anul 1957. În anul 1957 devine membru în comitetul Misiunii Externe.

Din anul 1964 este numit secretar general al Uniunii Baptiste Daneze, unde slujește șaiprezece ani. Între anii 1980 – 1989, slujește în calitate de secretar general al Federației Baptiste Europene. Conducerea sa a demonstrat un angajament profund față de unitatea baptiștilor din Federația Baptistă Europeană, în special față de baptiștii din Europa de Est, atunci sub conducerea comunistă. A făcut aproximativ douăzeci de vizite în Uniunea Sovietică de atunci și, în timpul conducerii sale, s-a realizat un proiect al Comitetului pentru cărți și traduceri al Federației Baptiste Europene și Eurolit – de a plasa un set de Comentarii ale Noului Testament William Barclay, traduse în rusă, în mâinile fiecărui pastor vorbitor de limbă rusă, pentru a-și sprijini slujirile de predicare.

„Timp de mulți ani, Knud a fost un avocat al unei comunități baptiste unite într-o Europă divizată politic. El nu s-a rugat doar „ Vino Împărăția Ta”, a fost un avocat desăvârșit al venirii Împărăției lui Dumnezeu în Europa de Est”, a declarat David Coffey, președintele Alianței Mondiale Baptiste (2005-2010). „A văzut zorii unei noi ere înainte ca zidurile să se prăbușească. Făcuse numeroase vizite în spatele Cortinei de Fier, așa că atunci când noua Europă a luat ființă la începutul anilor 1990, ca pastor profund relațional, a fost președintele Alianței Mondiale Baptiste, perfect pentru a saluta numeroșii membri noi din Blocul de Est.”

În ziua de 18 mai 1981 Rev. Knud Wumpelmann a vizitat Seminarul Teologic Baptist din București împreună cu o delegație a Federației Baptiste Eurpene.

La Congresul al XXX-lea al Uniunii Bisericilor Baptiste din România, ținut în zilele de 3 – 5 mai 1991 la București, Sala Palatului, Rev. Knud Wumpelmann a fost prezent și a avut un mesaj de încurajare pentru credincioșii baptiști din România.

După ce s-a retras din funcția de secretar general al Federației Baptiste Europene, Wümpelmann a fost ales ca președinte al Alianței Mondiale Baptiste, funcție pe care a deținut-o în perioada 1990-1995. În acest rol, el a avut un interes deosebit în angajamentul Alianței Mondiale Baptiste față de drepturile omului și libertatea religioasă, care a inclus reprezentarea Alianței Mondiale Baptiste ca observator internațional la primele alegeri democratice din Africa de Sud în 1994 și ajutând în slujirea baptiștilor din Europa de Est în timpul unui sezon de schimbare semnificativă.

În ziua de 2 iunie 2020, la vârsta de 97 de ani, Dumnezeu își cheamă slujitorul său harnic acasă, în patria Sa.

Surse:

Bent Hylleberg

Ilie Pop

Farul Creștin






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu