miercuri, 17 august 2022

Mihuț Nicolae 1888 - ? din Moroda, pionier

 


Fratele Nicolae s-a născut în ziua de 24 februarie 1988 în localitatea Moroda, județul Arad. Părinții se numeau Gheorghe și Floare de naționalitate română, îndeletnicindu-se cu plugăritul.

Face șase clase primare în localitatea natală.

Aude Cuvântul Lui Dumnezeu și se hotărește să-și predea viața în mâna Mântuitorului Isus Cristos iar în anul 1902 este botezat, de fratele lucrător Gheorghe Vărșăndan.

Este contigentul anului 1907 îndeplinându-și serviciul militar în cadrul  Regimentului Roșiori din Rovinari, rămânând la vatră cu gradul de soldat. A participat la Primul Război Mondial.

În ziua de 18 martie 1911 fratele Nicolae Mihuț se căsătorește la Chier, în județul Arad cu Anastasia. Un anunț al revistei ,,Farul Creștin” din anul 1939 consemnează că: „În Chier, județul Arad s-a ținut înmormântarea lui Mihuț A., fiul fratelui Mihuț Nicolae, în decembrie 1938. Spre slava Domnului a cântat corul din loc și au vorbit din Cuvântul Domnului fratele Dumitrașcu D. din Arad.

În ziua de 15 martie 1942 este ordinat în București ca predicator pentru Biserica Creștină Baptistă din Chier, județul Arad, biserică în care slujește până în anul 1949. Din comisia de ordinare au făcut parte frații păstori: Constantin Adorian și Niculescu. Cercul de activitate avea 220 de membri. Este interesant că fratele Nicolae Mihuț este ordinat în București. Dumnealui a fost membru ales în ziua de 23 ianuarie 1938 în Comitetul Bisericii Creștine Baptiste din bulevardul Basarab din București, mai mult, se pare că a fost diacon al bisericii.

A fost şi preşedintele cercului Șiria. În ziua de 11 martie 1945 frații din Biserica Creștină Baptistă din Agriș, județul Arad au ales ca bătrân raional pe fratele Nicolae Mihuț în calitate de președinte și pe fratele Butaru Gheorghe ca și secretar.

A organizat programe de evanghelizare și a predicat de nenumărate ori în alte  programe din Bisericile Creștine Baptiste din: Camna-Arad, Seleuș-Arad, Iermata-Arad, Pâncota-Arad, Moroda-Arad, Minișul de Sus-Arad, Chier-Arad.

Pe această cale, rog pe toți cei care citiți aceste rânduri și aveți alte informații referitoare la viața și activitatea fratelui Nicolae Mihuț să le împărtășiți cu mine, trimițându-le pe această cale. Vă mulțumesc anticipat.

Surse:

Gheorghe Colcer

Arhive

Farul Creștin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu