joi, 29 septembrie 2022

Ilonca Mihaly 1885 – 1937 Martiniș

 


Fratele Ilonca Mihaly s-a născut în ziua de 20 ianuarie 1885 în localitatea  Martiniș, județul Harghita. Părinții se numeau Mihály și Rozália, erau de confesiune reformată și aveau 12 copii.

Auzind Evanghelia predicată de vânzătorii de Biblii, (colportori) se hotărăște  să-L urmeze pe Domnul Isus și să-L primească în inimă. La vârsta de 24 de ani, în 1909, fratele Ilonca Mihaly  este botezat de către fratele păstor Kosma Imre. În formarea fratelui Mihaly a jucat un rol important fratele păstor Lorik Istvan.

În anul 1911 Biserica Creștină Baptistă din Martiniș îl alege conducător al bisericii. Prin darul dat de Dumnezeu, fratele Ilonca Mihaly a început să predice Cuvântul Sfânt al lui Dumnezeu și oamenii doreau să-l asculte, pentru că avea o bună mărturie și un cuvânt atrăgător. Era invitat să predice și în alte sate și așa a plantat mai multe Biserici Creștine Baptiste în zonă.

În anul 1912 scrie un articol în revista baptiștilor din Ungaria „Bekehiron”, în care a citat „Treci în Macedonia și ajută-ne”. Răspunsul a venit imediat prin frații: Toth Jozsef și Ban Gabor, care au înțeles că lucrarea Domnului nu mai suportă amânare și au venit la începutul anului 1913 în Secuime. Domnul a deschis un câmp larg de misiune în mai multe sate ca: Odorheiu Secuiesc, Ulca, Nicolești, Lutița și Porumbenii Mici.

În timpul Primului Război Mondial, fratele Ilonca Mihaly cere din nou ajutor fraților baptiști din Ungaria și îl primește. Așa că bisericile baptiste creșteau mereu în această situație grea.

În anul 1925 fratele Ilonca Mihaly se mută în Cernatul de Jos, județul Covasna, unde a înviorat lucrarea Domnului.

Dintr-o statistică reiese că a călătorit cu trenul 11.055 km, pe jos a parcurs 1.342 km, a plantat 7 biserici, a împărțit 200 de Biblii.

Fratele Ilonca Mihaly a avut 10 copii, iar unul a ales calea slujirii lui Dumnezeu, ca păstor.

În ziua de 26 decembrie 1937 fratele Ilonca Mihaly este chemat de Dumnezeu în veșnicie. Un mare număr de popor îi plângea plecarea, mulți frați au venit la înmormântarea păstorului lor iubit.

Surse:

Bertalan Petru, Lucrarea de Licență la Institutul Teologic Baptist din București, 1993, „Viața și activitatea fratelui Ilonka Mihaly. Această lucrare ar fi de dorit să fie tipărită.

Kiss László és Borzási István, Erdélyi Magyar Baptista Missziótörténet, Kiadja a Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetsége, Nagyvárad, 2017, p. 285.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu