vineri, 2 septembrie 2022

Cel de-al XVIII-lea Congres al Alianței Mondiale Baptiste, Melbourne 2000

 


La acest Congres Mondial, baptiștii din România au avut 8 delegați. Printre acești frați baptiști s-au numărat: Onisim Mladin, Paul Negruț, Romică Iuga, Beni Fărăgău, Iosif Ștefănuț și Gyula Borzasi, din partea Convenției Baptiste Maghiare din România. La Congres s-au raportat din partea României 1447 de biserici și 85000 membri baptiști, iar baptiștii maghiari din România au 100 de biserici și 9078 membri.

Mulțumesc mult fratelui păstor dr. Romică Iuga care m-a ajutat să vă prezint date despre acest Congres.

„Timp de cinci zile, orașul Melbourne din Australia, a găzduit cel de-al XVIII-lea Congres al Alianței Mondiale Baptiste. AMB reprezintă milioane de credincioși din 196 de țări. Mii de credincioși din toate colțurile lumii, albi și negri, europeni și asiatici, americani și australieni, toți s-au adunat în îndepărtata Australie sub egida ,,Jesus Christ for ever, Yes!” (,,Isus Cristos pentru totdeauna, Da!”) Orașul Melbourne a fost un ,,Ierusalim” în care, timp de câteva zile, au fost adunați oameni ,,din toate neamurile de sub cer.” (Fapte2).

Pentru a oferi condiții cât mai bune pentru desfășurarea lucrărilor Congresului, Uniunea Baptistă Australiană a închiriat impunătoarea clădire a Centrului de Expoziție Melbourne. Astfel că, atât lucrările pe sesiuni cât și cele în plen s-au putut desfășura în condiții deosebite. Iată cum s-a desfășurat o zi obișnuită de Congres:

Fiecare zi a debutat cu un timp de studiu biblic și părtășie pe grupe de la 9.00 până la 10.30. În cadrul acestui timp de părtășie elementul care a adus un suflu deosebit au fost grupurile mici de studiu. A fost extraordinară această interacțiune între credincioșii din diferite țări de culturi și tradiții diferite.

A fost extraordinar să descoperi cum Dumnezeu lucrează și în altă parte decât în propria ta țară. După aceea, delegații au putut alege să participe la diferite lucrări pe secțiuni (ateliere), cea mai frecventată fiind cea pentru înviorarea păstorilor. Tema centrală abordată aici a fost predicarea Cuvântului, de la cum să pregătești un mesaj, până la cum să pregătești congregația pentru ascultarea mesajului. S-au prezentat foarte multe lucruri practice ce țin de această temă. Și aici, după ce doi sau trei vorbitori au expus un anume material, după ce audiența a pus întrebări, a existat posibilitatea de interacțiune în grupuri restrânse.

De la ora 18.00 până la 21.00, în sala mare a Centrului de Expoziție, nu doar delegații la Congres, ci toți doritorii, au putut participa la servicii divine, care au inclus un timp de închinare prin cântare cu întreaga asistență, prezența unor coruri sau a altor formații muzicale din diferite țări și predicarea Cuvântului lui Dumnezeu. La acest Congres au fost prezenți aproximativ 7000 de participanți.

Un moment foarte important pe agenda Congresului a fost cel al alegerilor. În ultimii cinci ani Alianța Mondială Baptistă l-a avut în fruntea ei ca președinte pe Nilson do Amaral Fanini, păstorul Bisericii ,,Niteroi” din Brazilia, biserică ce numără 10.000 de credincioși baptiști. În cei cinci ani de slujire, păstorul Fanini a făcut 57 de călătorii misionare în diferite țări din lume și a predicat Evanghelia la peste un milion de oameni. În mandatul său, președintele Fanini a pus accent pe misiune și evanghelizare. Noul președinte ales este Dr. Billy Kim, păstorul bisericii Central Baptist Church Suwon, Coreea. Dr. Billy Kim a apreciat lucrarea de misiune și evanghelizare pe care a făcut-o fostul președinte și a subliniat că dorește să o continue. Este demn de remarcat faptul că păstorul Billy Kim a fost însoțit de câteva coruri minunate de copii. Billy Kim a ținut să precizeze că toate cheltuielile legate de participarea corurilor de copii la Congres au fost suportate de familiile acestora.

În după-masa zilei de vineri 07 ianuarie 2000, pe spațiul verde din fața Centrului de Expoziții, a fost amenajată o scenă unde au avut loc diferite manifestații culturale. Pentru noi este un motiv de extraordinară bucurie să putem consemna că într-un astfel de cadru am fost reprezentați de fanfara și corul bisericilor române din Australia. Fanfara a fost condusă de fratele Titus Dan, iar corul de fratele Bradea Nicolae.

La acest Congres, Uniunea Baptistă din România a fost reprezentată de Secretarul General, fr. Onisim Mladin. De asemenea au mai participat la congres și frații: Beniamin Fărăgău (Cluj), Romică Iuga (Arad), Iosif Ștefănuț (Brăila).”

           A consemnat păstor Romică Iuga

Câteva impresii ale participanților la cel de-al XVIII-lea Congres al Alianței Mondiale Baptiste[2]

 

Dr. Teo Anghelov - Secretarul Federației Baptiste Europene: ,,Congresul a fost un eveniment extraordinar, la care au participat mai mult de 5000 de delegați din toată lumea, dintre care mai mult de 200 de delegați din Europa. Acest congres s-a dovedit a fi un izvor de inspirație pentru cei care au venit aici, pentru evanghelizare și pentru misiune în noul mileniu.

Am un mesaj special pentru frații și surorile din România: Haideți să mergem în viitor împreună; să muncim împreună, să ne rugăm împreună. Cunoaștem problemele legate de proiectul pentru noua lege a Cultelor; de aceea trebuie să facem ceva pentru a împiedica această lege restrictivă să treacă de Parlament. Vrem ca, împreună, toată Europa și toată lumea să se roage pentru România.”

Dr. Billy Jang Hwan Kim – Noul Președinte al Alianței Mondiale Baptiste: ,,Congresul a fost un eveniment extraordinar. Am văzut o mulțime foarte diversificată de participanți și delegați din toată lumea, inclusiv din România. Mesajul meu pentru creștinii baptiști români ar fi să continue să ,,lupte pentru credința dată sfinților odată pentru totdeauna.” Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți frații noștri din România.”

Dr. Nilson do Amaral Fanini - Președintele Alianței Mondiale Baptiste între anii 1995-2000: ,,Cred că acest congres a fost unul dintre cele mai reușite. Din 1953 fac parte din Alianța Mondială Baptistă, dar acest congres, ca niciunul de până acum, a fost o binecuvântare extraordinară. Pentru frații români, mă rog ca Domnul Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți, în Isus Cristos.”

Dr. Karl Heinz Walter – Secretarul Federației Europene Baptiste până în 1999: ,,Sunt foarte impresionat de numărul mare de europeni care au venit la acest congres, în ciuda distanței mari pe care a trebuit să o străbată. Cred că pentru mulți dintre participanți, ca și pentru mine personal, acest congres a constituit o sursă de inspirație. Fr. Tim Costello, cel care a predicat într-una din aceste seri, ne-a îndrumat și ne-a ajutat să înțelegem mai bine unele lucruri practice, ceea ce ne este de foarte mare ajutor. De asemenea, în aceste patru zile s-au stabilit contacte, oamenii din diferite puncte ale globului au ajuns să se cunoască unii pe alții, realizând cât de mare este familia baptistă.

Mesajul meu pentru baptiștii români ar fi, de fapt, un sfat: acela de a se implica mai mult în mișcarea baptistă mondială. Să nu aștepte doar să fie vizitați, ci să facă tot cele stă în putere pentru a se implica mai mult în Federația Baptistă Europeană, în Alianța Mondială Baptistă, pentru a se bucura de părtășia cu ceilalți frați din lumea întreagă, chiar dacă sunt deosebiți, sau au opinii diferite, pentru că numai așa putem învăța unii de la alții.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



[1] Farul Creștin, nr. 3/2000

[2] Farul Creștin, nr. 3/2000, pag.9

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu