luni, 18 septembrie 2023

55 de ani de la înființarea corului bărbătesc Oradea nr. 2, cel care a dat suflu unei mari treziri spirituale

 

Locul de naștere al corului

Prezint cel mai vestit cor care l-a lăudat cu mare putere pe Dumnezeu în vremea când în România era cea mai mare beznă spirituală. Într-un regim ateu, glasul lor se înălța ca un vuiet de ape multe, tulburând apele cârmuitorilor ateiști dar liniștind mii de inimi care îl ascultau. Vocea lor tumultoasă, alături de vocile pastorilor ce-i însoțeau, zdruncinau din temelie puterile celui rău și mii de oameni au fost pătrunși de Evanghelie și eliberați de sub puterea celui rău. Acest cor a împlinit 55 de ani și este încă în slujba Domnului cântând cu dăruire cântările Domnului. Puteți să-l găsiți pe YouTube, sunt multe și frumoase cântări. Vă redau o cântare a lor din 1981.

Mulțumesc frumos surorii Maria Bodor pentru poze.

Mai jos un istoric al corului pus la dispoziție de fratele păstor Doru Hnatiuc.    

Biserca Baptistă nr. 2 Oradea (clădirea veche)


CORUL BĂRBĂTESC AL BISERICII CREȘTINE BAPTISTE EMANUEL DIN ORADEA Corul Bărbătesc al Bisericii Baptiste Emanuel din Oradea s-a format din dragoste pentru Domnul Isus Hristos. A luat ființă în anul 1968 cu scopul de a îmbogăți lucrarea muzicală din Biserică. Fratele Traian Mocuța s-a deplasat la Arad împreună cu fr. Iosif Ciupa și s-au întâlnit în familia Hnatiuc cu fr. Dumitru Drăuceanu, dirijorul corului mixt al Bisericii Baptiste din Arad Micalaca, (actualmente Biserica Baptistă „Renașterea”). În acea întâlnire s-au rugat, au discutat și planificat detaliile înființării corului bărbătesc de la Biserica nr. 2 din Oradea. Pentru început 40 de frați iubitori de Domnul Isus Hristos și de slujire muzicală s-au adunat dând naștere Corului Bărbătesc, avându-l ca dirijor pe fratele Traian Mocuţa. Pastor al bisericii în acea vreme era fratele Covaci Nicolae .

 În anii 1973-1976, avându-l ca pastor al Bisericii pe fratele Liviu Olah, Dumnezeu a adus o trezire spirituală în Biserica nr. 2, actualmente „Emanuel”, lucrare care a transformat din plin și lucrarea de slujire a Corului Bărbătesc. Pastorul Liviu Olah a imprimat corului un deosebit spirit misionar, corul crescând la 90-100 de persoane. Sub deviza ,,cine nu misionează, demisionează’’, corul a însoțit pastorul în lucrarea misionară din toată țara, nu de puține ori slujind chiar şi în trei biserici între cele două programe de duminica ale bisericii de acasă, în condițiile destul de grele din aceea vreme, (raționalizarea benzinei şi circulația autovehiculelor în funcție de numărul de înmatriculare par sau impar, a securității care era pe urmele pastorului și ale corului). După plecarea fr. Liviu Olah, corul a continuat să slujească în biserică şi să misioneze în țară cu pastorii Bisericii Baptiste „Emanuel”, care au slujit de-a lungul anilor: fr. Iosif Ţon, fr. Gheorghiță Nicolae, fr. Paul Negruț, fr. Petru Vidu, fr. Iova Cornel, fr. Doru Hnatiuc, fr. Dan Botică sau alături de pastorul Bisericilor Misiune ale Bisericii „Emanuel”, fr. Cosmin Marc.

Între anii 1982-1984 corul a înregistrat 4 casete audio care s-au comercializat în străinătate, banii rezultați fiind folosiți pentru tipărirea de Biblii şi literatură religioasă în limba română. De asemenea aceste cântări înregistrate au fost folosite în programe religioase transmise la „Europa Liberă” și apoi la Radio „Vocea Evangheliei”, astfel devenind o binecuvântare pentru toată țara și nu numai. În perioada de 55 de ani de la înființare, aproximativ 500 de bărbați au slujit în acest cor, din care peste 10 bărbați au devenit pastori. Din anul 2001, dirijor al corului bărbătesc este fr. Dorin Cadar. Actualmente, corul bărbătesc are un număr de aproximativ 75 de persoane.

Datorită emigrării mai multor coriști în SUA precum şi în alte țări, aceștia au dus şi în locurile unde s-au stabilit dragostea pentru această slujire, ajutând la înființarea a mai multor coruri bărbătești în bisericile în care s-au integrat. De-a lungul anilor corul a colaborat cu compozitori şi dirijori reprezentativi pentru muzica religioasă românească, precum profesorii: I.R. Botto şi Iovan Miclea care, prin compoziții proprii au îmbogățit repertoriul corului.

După anul 1989 corul a misionat şi în alte țări precum Republica Moldova, Ucraina, Germania şi Ungaria. Repetițiile corului bărbătesc se desfășoară săptămânal. Cu aceste ocazii se pregătesc serviciile divine de duminica şi se repetă cântările din repertoriu care cuprinde mai multe tematici (laudă şi închinare, evanghelizare, servicii de înmormântare, sărbători creștine, etc.). Cea mai mare parte a bărbaților din acest cor sunt parte și a corului mixt al Bisericii „Emanuel”. Corul bărbătesc slujește în cadrul serviciilor de închinare ale bisericii şi misiune. În grupuri mai mici de 25-30 de persoane corul participă la diferite servicii de evanghelizare în biserici mai mici din zona Comunității de Oradea, care cuprinde bisericile baptiste din județul Bihor și Satu-Mare. O activitate deosebita a corului bărbătesc este slujirea în cadrul serviciilor de înmormântare, ocazie potrivită de a-L face cunoscut pe Domnul celor nemântuiți și a oferi mângâiere familiilor îndurerate.

Oradea, septembrie 2023

Domul să fie slăvit și binecuvântat pentru lucrarea acestui minunat cor.

Vizionare plăcută!



2 comentarii:


  1. Dragii mei îmi aduc cu drag aminte de acele zile eram copil de obicei stăteam la balcon, in partea dreapta stăteau surorile iar în stingă, frații orchestra era pe mijloc,apoi corul a urcat la balcon cînd biserica a fost mărită cintau minunat și biserica era arhi plina, era cînd nu puteam urca la balcon și rămîne am pe scări era foarte aglomerat

    RăspundețiȘtergere