joi, 28 septembrie 2023

Stancu Dragomir 1938 – 2023 din Pojejena

 


A fost pastor, iubitor de carte, teolog, scriitor baptist și un bun credincios lui Dumnezeu.

Fratele Stancu Dragomir s-a născut în ziua de 8 mai 1938 în localitatea Pojejena, județul Caraș-Severin. Părinții se numeau Trișa și Maria, de naționalitae sârbă și cetățenie română.

Aude Cuvântul Lui Dumnezeu și în anul 1955 își predă viața Lui și este botezat.

Pe când avea vârsta de 18 ani (1956) se înscrie la Seminarul Teologic Baptist din București,  iar în anul 1960 obține diploma de absolvire. În sesiunea din februarie 1993 obține diploma de licență în teologie la Institutul Teologic Baptist de Grad Universitar din București.

În ziua de 26 martie 2000 participă la ordinarea noului păstor al Bisericii Creștine Baptiste nr. 1 din Târgu Mureș, Nicu Zaharia Stremțan, unde fratele Stancu a fost păstor până în anul 1999. Din comisia de ordinare au mai făcut parte următorii frați: Vasile Talpoș, Paul Vasile și Traian Capotă.

A fost pastor la Bisericile Creștine Baptiste din: Deva și 8 sate din jur timp de 15 ani: Dobra, Mihăiești, Gurasada, Pojoga, Târnăvița, Hondol, Bocșa și Nojag.

În anul 1976 este ales ca păstor la Biserica Creștină Baptistă din Arad- Gai. Comuniștii nu i-au aprobat transferul timp de 4 ani, iar când a fost aprobat transferul, orașul Arad era declarat închis și fratele a făcut naveta de la Deva la Arad 13 ani. A sprijinit în acest timp și bisericile Zărand și Comlăuș.

Pentru că nu a primit intrarea în Arad, a trebuit să se transfere la biserica de la Aiud, pe care a păstorit-o 13 ani, timp în care a ajutat și bisericile baptiste din: Zau, Miheșul de Câmpie, Hopârta și Gârbova.

A scris mai multe cărți de comentarii pe diferite cărți din Biblie, precum Evangheliile, Apocalipsa. A scris și diferite articole în revista „Îndrumătorul Creștin Baptist”, iar după anul 1990 scrie în revista „Farul Creștin” de la Arad.

În revista Farul Creștin din 2011 scrie:

„A făcut şi cercetări aprofundate asupra evangheliilor şi Apocalipsei, timp de 40 de ani în vremuri de restrişte, persecutat şi percheziţionat, cu manuscrise confiscate, navetist la 150 de km”.

În anul 2000 fratele Stancu Dragomir iese la pensie, dar mai rămâne activ pe ogorul Evangheliei.

În ziua de 27 septembrie 2023, servul credincios este chemat acasă în împărăția Cerurilor, unde se va odihni de ostenelile sale.

Surse:

Daniel Stoica

Peter Lucaciu

Arhivă

Farul Creștin

Îndrumătorul Creștin Baptist











Un comentariu:

  1. Un slujitor al Domnului, un pastor, un mare scriitor și cercetător, a fost chemat acasă. Fratele a fost un slujitor modest, dar plin de înțelepciunea lui Dumnezeu și de Cuvânt. A lăsat posterității cărți de o valoare impresionantă, precum și comentarii la Evanghelii și la cartea Apocalipsei. Fratele a ajuns la marea sărbătoare, unde poate vedea măreția cerului și lucrurile pe care cu ochiul uman nu le putea vedea. La revedere, frate scump. Samuel Costea

    RăspundețiȘtergere