luni, 18 septembrie 2023

Dârlea Teodor 1908 - ? din Buteni




Fratele Teodor Dârlea s-a născut în ziua de 16 mai 1908 în localitatea Buteni, județul Arad. Părinții se numeau Teodor și Ileana născută Kiss, agricultori, de naționalitate română.

În ziua de 4 septembrie 1927 este botezat de fratele Teodor Sida, după ce se convertește în urma ascultării predicilor fratelui Ioan Cocuț.

În ziua de 1 octombrie 1936 primește Diploma de Licență a Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale din București. În același timp a urmat cursurile de pedagogie ale profesorului Gheorghe Antonescu care era profesor de pedagogie atât la Universitate cât și la Academie. A luat examenul cu succes primind bilă albă.

În ziua de 3 august 1936 se căsătorește cu Florica, născută Micoloiu în ziua de 29 martie 1914 în comuna Șiria.

Fratele Teodor Dârlea a fost înainte de anul 1942 înalt funcționar în București.

Ca urmare a decesului fratelui Marin Dumitrescu, survenit la 15 iunie 1946, secretarul general al Uniunii, fratele Theodor Dârlea, asigură interimatul până la alegeri.

În cadrul Congresului Regional Baptist, din Tulca, județul Bihor, la 26 octombrie 1946, dă raportul secretariatului general al Uniunii. Raportul, prezentat în cinci puncte, evidențiază acțiunea susținută de defunctul secretar general, cât și a perioadei de interimat.

Cele cinci puncte:

1.    Înscrierea copiilor în clasele primare şi secundare. Certificatele de botez (ortodoxe) au fost înlocuite cu formulare tipărite de Uniunea Baptistă. Aceste formulare trebuie semnate de către președintele și secretarul fiecărei biserici.

2.    Există realizată metodologia „în vederea restituirii tuturor lucrurilor ce au aparținut baptiștilor care au fost trecute abuziv în patrimoniul statului (clădiri, cimitire etc.)” în urma desființării abuzive prin Decretul - Lege al lui Antonescu.

3.    Redeschiderea Seminarului teologic Baptist. Directorul Ioan R. Socaciu cere bisericilor „să caute să trimită elevi bine crescuți în lucrul Domnului”.

4.    Misiunea între frații leproși din Tichilești, Delta Dunării, este îngreunată de obținerea autorizației „...din partea guvernului pentru vizitarea lor”.

5.    Catehizarea elevilor baptiști în școlile statului se face de către conducătorul Școlii Duminicale sau de către președintele bisericii, iar notarea lor în catalog, pe baza notelor date de către frații baptiști, se face de către învățător.

Era cunoscut în rândul fraților ca profesorul de la Seminar. În vremea directoratului din perioada postbelică, a fratelui Ioan R. Socaciu, fratele Theodor Dârlea este titularul catedrei de limba română, îndeplinind și funcția de secretar al Seminarului Teologic Baptist din București.

Începând din 22 martie 1937, îl găsim ca membru în Biserica Creștină Baptistă din Șoseaua Basarab 56, București. În 6 ianuarie 1938, este învățător de școală duminicală. Pentru o scurtă durată este, în 1938, și administratorul bisericii.

După redeschiderea bisericilor, în ședința din 5 mai 1946, este ales președinte de zi în ședința de Comitet lărgit cu o participare de 93 membri. Comitetul bisericii, în ședința din 13 martie 1951, îl alege ca învățător de școală duminicală, iar pe soția sa, Florica, învățătoare.

A fost foarte activ în cadrul Cultului a participat la comisii, a fost în audiențe la guvern, Departamentul Cultelor și la alte întâlniri.

Doresc să apelez la domniile voastre iar cei care dețin informații despre fratele Teodor sunt invitați pe această cale să mă contacteze.

Surse:

Ioan Bunaciu

Ilie Pop

Livius Ban

Arhive

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu