luni, 25 septembrie 2023

Slev Macavei – Zaharia 1907 - 1981 din Vârfurile

 


        Fratele Macavei s-a născut în ziua 27 septembrie 1907 în localitatea Vârfurile, (atunci Hiread) județul Arad. Macavei – Zaharia Slev este fiul lui Zaharia Slev, născut în 1875 (poreclit Gicu). A predicat în timp ce era și muncitor în America. A decedat în 1922. Căsătorit cu Ana- Anişca Nicoară, decedată în 1959. Au avut următorii fii: Pavel, Toma, Macavei și Iosif.

      Primele 4 clase de școală le face în localitatea Brad, județul Hunedoara. La sfatul părinților și al unchiului său Toma Slev, fratele Macavei-Zaharia Slev ajunge la București și locuiește la Seminarul Teologic Baptist. Aici continuă clasele de liceu în paralel cu cursurile Seminarului. Termină clasele de liceu la „Sfântul Sava” din București pe care îl absolvă în anul 1928, pe când avea 21 de ani. Diploma de bacalaureat o primește în ziua de 1 august 1929, cu calificativul „CON BRIO”.

      Fiind foarte ambițios, după terminarea liceului se înscrie la trei facultăți: Drept, Litere și Filozofie. La absolvire și-a dat seama că nu are banii necesari pentru a-și susține teza de doctorat, deoarece costa foarte mulți bani. Unchiul său, Toma Slev, nu-l ptea susține pentru că abia se căsătorise și avea și el obligații. Ajuns în acea situație, apelează la omul politic care era deputat Ștefan Cicio Pop, dar făcea parte și din guvernul României. Acesta   l-a primit în audiență și fiind impresionat de personalitatea acestui tânăr    i-a spus: „Domnule Slev, taxele de doctorat sunt plătite”.

Așa că odată plătite taxele, tânărul Macavei se pune pe treabă și așa devine cel mai tânăr șef al Baroului de Ilfov și președinte al Uniunii Studentilor Transilvăneni între anii 1927-1931, a Universității din București.

O vreme este profesor la Seminarul Teologic Baptist din București.

Fratele Macavei-Zaharia Slev se căsătorește cu Victoria – Veturia Puşcaş, născută la 14 februarie 1915, decedată în 1987. Din căsătorie au rezultat:

      1   - Viorel – Candino Slev, născut la 8 septembrie 1941, căsătorit cu Eleonora Hărţău, născută la 30 iulie 1948 şi au pe: Liliana – Beatrice Slev, născută la 16 aprilie 1976.

     2  - Elvira – Carmen Slev, născută la 26 septembrie 1944, profesoară, căsătorită cu Ştefan Popovici, născut în 1934, divorţaţi. Din căsătorie au rezultat: Ionuţ Popovici, născut în 1979; și  Carina Popovici, născută în 1982.

    3- Ionel – Toma – Zaharia – Macavei – Slev, născut la 27 aprilie 1948, muzician, căsătorit cu Ana Tauran, de origine indoneziană, născută în 1952, stabilit în Olanda. Din căsătorie s-a născut: Victoria – Naomi Slev, născută în 1984.

În anul 1930 publică în revista Farul Mânturii două articole importante: „Pe urmele anului Trecut” și „De ziua eroilor”.

    În ziua de 12 aprilie 1945 participă într-un cadru solemn la înmânarea recunoașterii fratelui Ioan Dan ca președinte al Cultului Creștin Baptist din România. Ministrul Cultelor îi înmână decretul de recunoaștere.

     În ziua de 1 noiembrie 1936 fratele Macavei-Zaharia este angajat la „Uniunea Avocaților din România, Baroul Ilfov”, fiid înscris prin decizia No.265 din 20 ianuarie 1937.

     Între anii 1940 – 1944 este concentrat și trimis pe frontul de răsărit, având gradul de Locotenent de Cavalerie, fiind comandat de pluton. La Odesa a trăit o experiență cumplită: Rușii au pornit un bombardament cumplit asupra armatei române și fratele Macavei Slev a ordonat retragerea. În acest bombardament o bombă a explodat și a tăiat calul care fugea în galop, în două, partea din spate a căzut pe loc, iar cea din față a mai înaintat ceva și s-a prăbușit. Dumnezeu a făcut ca șaua de pe cal să-l protejeze pe fratele și să nu moară. Acest eveniment l-a făcut să-și aducă aminte de Dumnezeu și scrisoarea pe care i-a trimis-o mama cu Psalmul 91, l-a determinat să-și predea viața în mâna Domnului prin apa botezului.

     La al XX-lea Congres ținut în zilele de 27 – 28 octombrie 1945 la Arad, fratele Macavei Slev este ales într-o comisie pentru organizarea tineretului baptist. Au mai fost aleși următorii frați: Alexandru Bale, Nichifor Marcu, Petre Popovici şi Gheorghe Cicireanu. În urma acestui Congres s-a mai instituit pe langă biroul Uniunii Comunităţilor Creştine Baptiste din România, un consiliu de avocaţi pentru interesele cultului nostru. Consiliul se compune din fraţii: Dr. Gh. Şimonca avocat, R. Dragan, Dr. Macavei Z. Slev avocat, Nicoară  Macovei şi cooptat d-l Dr. Meşter Petre.

     În ziua de 16 aprilie 1946 participă la solemnitatea depunerii jurămîntului de către președintel Cultului Baptist Ioan Dan, alături de o numeroasă delegație.

     La Congresul Tineretului Creștin Baptist ținut la Reșița în zilele de           16 – 18 august 1946 fratele Macavei Slev, a avut un rol important. Declară Congresul deschis, mulțumește autorităților prezente la Congres și propune trimiterea de telegrame: M. S. Regelui Mihai I, d-lui prim-ministru Dr: Petru Groza, d-lui ministru al Cultelor, d-lul Ministru al Internelor, precum şi preşedintelui tinerelului baptist din U.R.Ş.S. Moscova şi fr. dr. Duning, preşedintele tineretului baptist mondial, la Londra, care sunt votate în unanimitate şi expediate. Citește proiectul de statut și este votat de Congres.

Fratele Macavei Slev după întoarcerea la Arad a lucrat la Banca Națională de Economii, iar după pensionare a lucrat la CAP-Partizanul din Arad, unde era șef contabil.

Încă din studenție este foarte implicat în poporul baptist. A scris în reviste articole, a fost la festivități, a sprijinit frații în probleme de drept. Două dintre articole le puteți citi AICI și AICI.

În anul 1981 Dumnezeu își cheamă slujitorul credincios acasă, ca să fie pentru totdeauna în slava Lui.

Surse:

Alexa Popovici

Arhiva familiei Slev

Farul Creștin

Îndrumătorul Creștin Baptist




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu