luni, 4 iunie 2018

Ioan Țirban 1871-1941, din Tăut



Ioan Țirban, numit și „Pionerul Evangheliei”, a fost un conducător dăruit Domnului.
Fratele Ioan Țirban, s-a născut în comuna Tăut, Jud. Bihor, în anul 1871.
La vârsta de 22 de ani, în 1893, l-a primit pe Domnul Isus ca Mântuitor al său personal și a fost botezat cu  botezul Nou Testamental.
În anul 1895, fratele se căsătorește și Domnul l-a binecuvântat cu 6 copii: 4 băieți și 2 fete. Casa lor a fost o casă ospitalieră pentru oricine trecea pe acolo.
După botez, a început să predice Evanghelia Împărăției lui Dumnezeu, începând din satul său natal și până la cele mai îndepărtate locuri ale Ardealului, aducând mii de suflete la Domnul Isus. Fratele Mihai Cornea, l-a invitat pe fr. Ioan Țirban să i se alăture în lucrare. A contribuit la înființarea multor biserici baptiste.
A botezat 5372  persoane în timpul misiunii sale. În comuna Groși, jud. Bihor, a avut un botez de 119 persoane.
În anul 1902, fr. Ioan Țirban a fost ales ca președinte al cercului de biserici baptiste din Bihor.
În anul 1919, când s-a dorit ținerea primului Congres, fratele trebuia să prezinte referatul: „Prosperarea misiunii în trecut și viitor”.
Fratele Ioan Țirban a fost un bărbat hotărât pentru cauza Evangheliei.
A suferit multe prigoane, dar cu toate acestea nu s-a descurajat, ci a stat ferm lângă Stăpânul său până la capăt, când a spus:
M-am luptat lupta cea bună, mi-am isprăvit alergarea, am păzit credinţa. De acum mă aşteaptă cununa neprihănirii, pe care mi-o va da în „ziua aceea” Domnul, Judecătorul cel drept. Şi nu numai mie, ci şi tuturor celor ce vor fi iubit venirea Lui.” (2 Timotei 4:7-8)

  În anul 1941, Domnul îl cheamă acasă și este înmormântat în ziua de 2 Mai 1941.
Serviciul de înmormântare a fost condus de fr. Vicaș Teodor și au  predicat frații: Boeșea Gavril din Batăr, Iova Miron, Iova Ioan, Ionescu Gheorghe, Hodișan Dumitru din Tăut și alții. Corul Bisericii Baptiste a completat lucrarea Domnului. A participat mult popor.
Fratele Ioan Țirban a contribuit prin documente și informații la scrierea istoriei poporului baptist.
Mai multe informații despre fratele Ioan Țirban, găsiți în cărțile de istorie scrise de: Alexa Popovici și Ioan Bunaciu.


Surse:
Farul Creștin
Farul Mântuiri
Alexa Popovici
Ioan Bunaciu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu