duminică, 24 mai 2020

Cosmoleanu Haralamb 1904 - ? din Suharău




Fratele Cosmoleanu Haralamb s-a născut în ziua de 14 septembrie 1904 în localitatea Suharău,  județul Dorohoi, ținutul Suceava.
Părinții fratelui Haralamb s-au numit Toader și Marghioala, de religie ortodoxă și naționalitate română.
Fratele studiază 5 clase primare în localitatea natală.
În ziua de 30 octombrie 1925 se căsătorește cu Ileana, născută Palamaru  și Dumnezeu le-a dăruit 2 copii: un băiat și o fată.
În anul 1926 este recrutat și încorporat  în regimentul 29 Infanterie din Dorohoi și rămâne la vatră cu gradul de caporal.
În anul 1934 aude Cuvântul Domnului și se hotărăște să-l urmeze și este botezat. Lucrează ca și conducător al Bisericii Creștine Baptiste, pe care a înființat-o în comuna Stânca – Cracalia, județul Dorohoi.
În raionul lui de activitate avea 100 de membrii, 38 aparținători și copii.
Fratele Cosmoleanu Haralamb a înființat și lucrat în Biserica Creștină Baptistă din Alba, județul Botoșani.
În anul 1939 a fost ordinat la Iași ca păstor la Biserica din Stânca și în cercul de biserici baptiste din județul Botoșani.
În ziua de Înălțarea Domnului din anul 1941, fratele oficiază un botez cu 5 persoane în Biserica Creștină Baptistă din Stânca.
În ziua de 9 mai 1948 participă în Biserica Creștină Baptistă din Havârna, alături de frații: S. Ungureanu, N. Băjenaru, la ordinarea ca păstor a fratelui I. Blagă.
Fratele Cosmoleanu Haralamb a întâmpinat multe greutăți din cauza preotului din localitate, dar și alte probleme. Câțiva ani, frații se adunau noaptea, ca să nu fie văzuți și arestați. De multe ori a fost arestat, dar apoi eliberat. Domnul i-a purtat de grijă și nu a abandonat lucrarea Domnului.
Surse:
Alexa Popovici
Ioan Bunaciu
Arhive
Farul Creștin
Îndrumătorul Creștin Baptist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu