duminică, 10 mai 2020

Treta Moise 1873 - ? din Cebza


Fratele Treta Moise s-a născut în ziua de 23 decembrie 1873 în localitatea Cebza, județul Torontal. Părinții se numeau Ioan și Sanda, născută Olariu, de religie ortodoxă și naționalitate română.
Face 4 clase primare în localitatea natală.
În ziua de 15 iulie 1896 se căsătorește în localitatea Cebza, județul Torontal, cu Cristina, născută Tigu. Domnul le-a dat 2 copii: Gheorghe și Maria (Mărie).
Aude Cuvântul Domnului și se hotărăște să-L urmese în apa botezului. A fost botezat în ziua de 8 septembrie 1907, în orașul Cincinnati.
În anul 1908 trimite o sumă de bani din Cincinnati, America, pentru construirea localului de închinare al Bisericii Creștine Baptiste din Arădani.Fratele se afla în orașul Cincinnati la înființarea acestei Biserici, în ziua de 1 ianuarie 1910.
 În anul 1911 se mută în orașul Aurora din Illinois, aici nu locuiește prea mult, dar dumnealui a contribuit la formarea Bisericii Baptiste Române din Aurora, în anul 1916.
În luna iulie 1911 se mută la Detroit, Michigan, unde contribuie la înființarea primei Biserici Baptiste din Detroit, în anul 1912. Fratele Treta Moise a fost implicat și la formarea celei de a treia Biserică Baptistă Română din Detroit, în 1913.
După activitatea intensă desfășurată în America, fratele se întoarce din nou în Romînia, având aceeași râvnă să predice Evanghelia. Frații au hotărât să-l dedice în slujba Domnului și în ziua de 6 ianuarie 1921 este ordinat ca evanghelist pentru Cercul de Biserici Baptiste Gătaia, județul Timiș, unde și-a stabilit locuința.
În ziua de 20 august 1921 merge la gara din Gătaia și așteaptă împreună cu fratele Ioan Sârbu corul din Curtici, pentru a participa la serbarea de botez.
În ziua de 22 ianuarie 1922, cu ocazia Conferinței Uniunii Comunităților Baptiste Române, ținută la Curtici, fratele Treta Moise ține serviciul dumnezeiesc de la biserică, împreună cu fratele Pavel Boșorogan.
A participat la ordinarea fratelui Filip Sulti din Banloc, județul Torontal, împreună cu fratele Atanasie Pascu.
La Congresul Uniunii Comunităților Baptiste Române din România, ținut în zilele de 22 – 25 1925 la Buteni, fratele Treta Moise a fost ales membru în comitet.
În luna iunie 1926 fratele Treta Moise face o vizită în Bucovina, vizitând mai multe biserici baptiste și întâlnindu-se cu frații: Silvestru Ungureanu, premergătorul Cercului Suceava și fratele Andrișa. La Biserica Creștină Baptistă din Pătrăuții -de -Jos, a participat la serbarea oficiată de Societatea Surorilor din biserică. A fost o mare bucurie pentru frații din zonă.
În anul 1932 face o donație prin Biserica Baptistă din Gătaia, suma de 100 lei către revista „Glasul Adevărului.”
În anul 1946 fratele Treta Moise donează 59.000 lei din Biserica Baptistă din Parța, către Uniunea Baptistă.
A fost un serv credincios al Evanheliei și un frate devotat pentru Domnul.
Ași fi bucuros să primesc date despre fratele, pe care eu nu le am.

Surse:
Alexa Popovici
Vasile W. Jones
Arhive
Creștinul 1913
Farul Mântuirii
Glasul Adevărului
Îndrumătorul Creștin Baptist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu