luni, 4 mai 2020

Mitran Tănăsie 1859-1939, din Batăr



„Fratele Mitran Tănăsie face parte din primii pioneri ai Evangheliei între baptiștii români din Ardeal, alături de frații: Teodor Todinca, Moț Petru și Țirban Ioan din Tăut, Gheorghe Florean din Talpoș, Pot(p) Alexandru, Vidican Crăciun din Tulca. Toți acești pionieri formează prima organizație baptistă de limbă română, numită mai târziu „Patrulaterul Tăut-Talpoș-Batăr- Tulca”. Mai târziu s-a ridicat din Husasăul de Tinca, energicul Mihai Vicaș, care având exemplu în lucrare pe Mihai Cornea, întovărășindu-se cu Teodor Todinca, Moț Petru, au semănat Cuvântul și în regiunea Crișului Repede și au ajuns până în părțile Clujului, Sătmarului și Maramureșului, unde au format alți ucenici pentru lucrare.”
Fratele Mitran Tănăsie (Atanasie) s-a născut în anul 1859 în localitatea Batăr,  județul Bihor.
În anul 1890 este botezat de fratele Toth Mihai din Salonta. Peste doi ani, în 1892 se mai botează 17 persoane și așa ia ființă Biserica Creștină Baptistă din Batăr. Fratele Mitran Tănăsie devine lucrătorul bisericii.
El a lucrat cu multă râvnă și în numai câțiva ani, biserica a crescut foarte
mult. A urmat botez după botez în fiecare an și Mitran Atanasie căuta să țină vie flacăra evanghelismului primar, îndemnându-i pe cei mântuiți să caute să aducă pe alții la Cristos și datorită acestui fapt biserica din Batăr s-a numărat printre bisericile mari din Bihor. În anul 1939 Biserica Baptistă din Batăr număra 400 de membrii.
În ziua de 5 decembrie 1939 fratele bătrân Mitran Tănăsie, cum îi spuneau frații, a plecat la Domnul în slava Tatălui din cer. Serviciul de înmormântare a fost oficiat de fratele Vicaș Teodor, păstorul de la Batăr, ajutat de bătrânii frați: Moț Petru, Hodișan Dumitru din Tăut. Corul mixt din loc a împodobit serviciul de înmormântare.
Surse:
Alexa Popovici
Ioan Bunaciu
Farul Creștin
Îndrumătorul Creștin Baptist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu