luni, 25 mai 2020

Oltean Gavrilă 1886 - ? din Deuș



Fratele Oltean Gavrilă s-a născut în luna ianuarie 1886 în localitatea Deuș, acum Deuși, județul Cluj, (județul Cojocna) de naționalitate română. Părinții se numeau Iosif și Nastasie. Face 6 clase primare în localitatea natală. Pe lângă limba română, știa și limba rusă.
În anul 1906 este încorporat în armata Austro-Ungară, iar în timpul Primului Război Mondial a fost voluntar în armata Română.
În anul 1909 se duce la moară în localitatea Berindu, județul Cluj. Neputând termina măcinatul în aceeași zi, a trebuit să doarmă acolo. A auzit că în localitate sunt baptiști pocăiți, s-a dus la o familie care l-a primit cu bucurie. Frații au început să-i predice din Cuvântul Domnului, amintindu-i cum Domnul Isus,  ca să mântuiască pe cei păcătoși a trebuit să fie răstignit. Tânărul Gavrilă a înțeles că și pentru păcatele lui a murit Domnul Isus, așa că a făcut cerere către preot să-l șteargă din registru și să-i dea trecerea la Cultul Baptist.
În anul 1910 este botezat de fratele Țirban în localitatea Gârbou, județul Cluj.
Se căsătorește cu Maria și Domnul le dă 3 copii: Ioan, Alexandru și Lucreție.
În ziua de 1 ianuarie 1925, la propunerea Comunității Baptiste Române, Cercul Gârbău-Cluj, prin președintele Ioan Dan, este ordinat ca bătrân de adunare și predicator pentru Biserica Creștină Baptistă din Deuși.
În anul 1925 biserica avea 16 membri.
M-aș bucura mult să primesc și alte informații despre fratele Oltean Gavrilă.
Surse:
Arhive

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu