duminică, 3 mai 2020

Bradea Dumitru 1899 - ? din Josani



Fratele Bradea Dumitru s-a născut în ziua de 16 octombrie 1899 în localitatea Josani, județul Bihor, ținutul Someș.
Părinții fratelui  s-au numit Teodor și  Floare, tatăl fiind de religie ortodoxă, iar mama baptistă,  ambii de naționalitate română.
A făcut 4 clase primare în localitatea natală, iar peste câțiva ani urmează cursurile Seminarului Teologic Baptist din București timp de 4 ani, fiind absolvent al promoției 1929/1930.
Se căsătorește în ziua de 13 octombrie 1932 cu Maria, născută Mariș, căsătoria având loc în localitatea Curtici, din județul Arad. Dumnezeu le binecuvântează căsnicia cu un băiat și o fată.
În anul 1922 este recrutat și încorporat în regimentul 86 Infanterie din orașul Oradea. După terminarea stagiului militar rămâne la vatră, având gradul de soldat.
La data de 22 iunie 1924 este primit  ca și membru al confesiunii creștine baptiste, primind botezul după ce a depus mărturisirea de credință în Domnul Isus.
În luna mai a anului 1932 este ordinat ca și predicator pentru Comunitatea Baptistă Română din Oradea. A lucrat la Biserica Creștină Baptistă din Groși, până în anul 1948. În raionul său de activitate avea 1500 de membrii, 900 aparținători și copii.
În ziua de 23 aprilie 1930 în Biserica Creștină Baptistă din Dobârcinești (probabil Dobricionești) județul Bihor, a avut loc o serbare a tineretului baptist din cercul Groși, județul Bihor. Fratele Bradea Dumitru a vorbit atât dimineață cât și după masă.
Fratele Bradea Dumitru a avut un botez în ziua de 13 aprilie 1936 în Biserica Creștină Baptistă din Josani, județul Bihor, cu 9 candidați.
Fratele Bradea Dumitru de tânăr a fost devotat lucrării Domnului, mergând la bisericile pe care le slujea, dar participa oriunde era nevoie pentru a predica Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos.
Surse:
Arhive
Glasul Adevărului
Lumina Oradea
Pacea

5 comentarii:

  1. Dacă se poate, v-aș ruga să îmi dați și mie sursa informației despre botezul din Josani! Mulțumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Întrebarea era cu privire la fraza: „Fratele Bradea Dumitru a avut un botez în ziua de 13 aprilie 1936 în Biserica Creștină Baptistă din Josani, județul Bihor, cu 9 candidați.” Nu e din fișa pastorală... :)

      Ștergere
  3. Pacea, Anul IV, Nr. 9, 1 mai 1936, p. 8.

    RăspundețiȘtergere