vineri, 1 mai 2020

Jolțea Florian 1896 - ? din Vadu Crișului



Fratele Jolțea Florian s-a născut în luna aprilie 1896  în Vadu Crișului (Vadul Carol II) județul Bihor. Părinții se numeau Ioan și Floare. Tatăl a fost de religie  greco - catolică și mama baptistă.
Fratele Jolțea Florian face 4 clase primare în localitatea natală.
În anul 1916, în plin război, aude Cuvântul lui Dumnezeu și acceptă să fie botezat în Numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh, mărturisind că este păcătos și are nevoie de iertarea păcatelor. A fost botezat în localitatea Topa de Criș.
În anul 1918 este încorporat sub numele de Zoltan Florian, la Regimentul 85 Infanterie Oradea, rămâne la vatră cu gradul de soldat.
În anul 1924 se căsătorește cu sora Elisabeta, născută Hașaș (sau Ibașaș) și Domnul  îi binecuvântează cu 2 copii: un băiat și o fată.
În anul 1935 este ordinat ca predicator pentru Comunitatea Baptistă Română de Oradea, Bihor.
Din anul 1939,1945  face parte din conducerea Comunității de Bihor, dar și din  Comitetul Uniunii. Fratele Jolțea Florian a ocupat funcția de vicepreședinte al Comunității între anii 1949 – 1951. După reorganizarea Comunităților impusă de comuniști și a noii împărțiri administrative din 1951 – 1954, frate Jolțea rămâne membru în Comitetul Comunității de Bihor.
În sursele ce le am nu am găsit nicio apreciere despre viața fratelui, de aceea nici eu nu pot să spun decât că a fost un frate destul de activ în viața Comunității Baptiste din Bihor și din țară.
Apelez la cei care știu date despre fratele Jolțea Florian, să mi le dea, pentru a completea  mica lui  biografie.
Vă mulțumesc.
Surse:
Alexa Popovici
Ioan Bunaciu
Otniel-Laurean Vereș
Arhive

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu