luni, 30 august 2021

Mariș Ioan 1882 – 1928 din Caporal Alexa

 

Fratele Ioan Mariș se naște în anul 1882 în localitatea Gherechiu (azi Caporal Alexa),din  județul Arad într-o familie bine înstărită, tatăl dumnealui fiind primar al comunei. Provenind dintr-o familie bună din punct de vedere social, a primit și o educație aleasă, mai ales că micuțul Ioan avea o minte iscusită și ageră gata să acumuleze cunoștințele primite de la dascălii săi.

Auzind despre Cuvântul lui Dumnezeu, fratele Ioan, caută să se apropie tot mai mult de El, să-L înțeleagă și să trăiască după voia Lui, dar lucrul acesta i-a adus necazuri. Fratele Ioan Mariș a mers pe calea credinței în Dumnezeu, dar a trebuit să plece din sânul familiei și din localitate, pentru că făcea de rușine familia care era prima în sat, tatăl său fiind primar, după cum am specificat la începutul biografiei. Mai mult decât atât, tatăl său într-un acces de furie l-a amenințat că-l împușcă dacă nu termină să se pocăiască și nu vrea să renunțe la aceste idei.

Fratele Ioan a citit în Evanghelie că Domnul Isus ne-a atenționat că trebuie să iubim, și să ascultăm de Dumnezeu mai mult chiar decât de părinți și așa a făcut. Văzând că tatăl său nu se înduplecă și nu-i acceptă decizia, își ia familia, părăsește locurile natale și ajunge paznic în Buteni la o familie baptistă înstărită al cărui cap de familie era Sida Teodor. Aici i se întărește credința, se roagă pentru familia lui rămasă în localitatea Caporal Alexa și cum Domnul face minuni, înmoaie inima tatălui său care-i cere să revină acasă. Pribeagul se întoarce acasă, în familia lui de sânge dar și familia de credință, Biserica Creștină Baptistă din Caporal Alexa, care se bucură de reîntoarcerea acasă a martirului pentru Hristos. Toți erau cu ochii în lacrimi, pentru că fratele Mariș Ioan a trecut printr-o persecuție și restriște cruntă, dar care a fost dată uitării odată cu revenirea lui acasă.

A fost un om care în scurta-i viață a trecut prin multe necazuri și încercări. Deși a întâmpinat multe obstacole cu ajutorul lui Dumnezeu a trecut peste tot și toate, fiind călit și pregătit pentru a fi de folos altora. A știut să dea sfaturi înțelepte, a mustrat cu blândețe, a îndemnat, a încurajat, a reușit să fie la îndemâna lui Dumnezeu, ajutându-și frații și semenii indiferent de confesiune.

Chiar dacă a fost umilit de cunoscuții săi sau nu, el a mers înainte; a ajutat la construirea Casei de Rugăciune din localitate și a fost respectat de toți consătenii, chiar dacă aparțineau de alte religii, încât ajunge și el primar ca tatăl său. Ocupă această funcție, de prim om în localitate, fiind ales nu numai o dată, ci de mai multe ori, ca o răsplată și o cinste dată de Dumnezeu, pentru că a renunțat la familie, dar a rămas credincios lui Dumnezeu.

Surse:

Farul Mântuirii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu