vineri, 6 august 2021

Al șaselea Congres Mondial Baptist: Atlanta, Georgia SUA, 22-28 iulie 1939

 

Mă ajută cineva cu o poză mai bună?

Trecuseră douăzeci de ani de când Dumnezeu aduseră pacea peste pământ prin Tratatul de Pace de la Versailles, care a dus la încheierea oficială a Primului Război Mondial. Era o pace a forței și nu a păcii, pe care o dă Împăratul Păcii, adică Domnul Isus, singurul Fiu al lui Dumnezeu.

Poporul baptist s-a bucurat de trecerea în anul 1939, pentru că aștepta cu nerăbdare un eveniment mondial, întâlnirea de la Atlanta a Congresului al șaselea. Un evenimet care aducea împreună baptiști din întreaga lume, ca să mulțumească lui Dumnezeu pentru călăuzire și puterea de a predica Evanghelia.

Fratele Ioan Cocuț scrie un articol în revista „Farul Creștin”, în numărul unu din 7 ianuarie 1939: „În pragul Anului Nou” în care spune: „Privind spre anul care se duce și spre cel ce ne așteaptă, o mulțime de gânduri năvălesc în mințile noastre, gânduri cari ne mișcă, ne cutremură și ne frământă. Ce iute a trecut 1938! Lumea a trăit frigurile războiului lumii întregi! Două războaie au continuat tot anul, unul la apus (Germania începea să creeze tensiune militară în zonă, ce a dus în 1939 la invazia Poloniei) și altul la răsărit (între Japonia și China) și era să ia foc toată Europa.  De aceea cine zidește pe Dumnezeu, lucrează pentru eternitate. „Și lumea și pofta ei trece; dar cine face voia lui Dumnezeu, rămâne în veac” La începutul anului 1939 chemăm întreagă frățietatea la o nouă predare în slujba lui Hristos….”.

Conducerea Alianței Mondiale Baptiste prin George W. Truett, președinte și J. H. Rushbrooke, secretar general, în mesajul de Anul Nou către poporul baptist spune: „Vă salutăm în numele lui Dumnezeu și ne rugăm ca în tot timpul anului 1939, să se reverse peste voi acele binecuvântări pe cari numai El le poate da. Niciodată n-a fost mai învederat ca acuma, că această lume zbuciumată are nevoie de Evanghelia Domnului și Mântuitorului nostrum Isus Hristos. Să ne rugăm ca Duhul divin să stăpânească peste cei ce se vor întruni la Atlanta…”.

În anul 1938 numărul baptiștilor a ajuns la 12.000.000 membri în întreaga lume. La Congres au participat baptiști din 66 de țări. Frații noștri din țară au organizat rugăciune, special pentru acest Congres.

De la începutul anului conducerea Alianței se uita peste zgomotul armelor care se auzea și producea teamă de un nou război la Dumnezeu, care putea să facă posibilă întâlnirea Congresului la data stabilită. Prin reviste se făceau anunțuri despre pregătirile ce se fac.

Delegația baptiștilor din România era condusă de fratele Ioan Cocuț, secretarul Uniunii Baptiste, care a plecat în Statele Unite în ziua de 22 aprilie 1939. Din delegație au mai făcut parte frații: Luca Sezonov și D. Pascu.

Dinaintea deschiderii Congresului, orașul Atlanta, capitala Georgiei din S.U.A. era în sărbătoare. La intrarea în oraș erau postate benere mari pe care scria: „Bine ați venit, frați baptiști din toată lumea la Congresul Alianței Baptiste Mondiale”. În oraș erau steaguri arborate pe care era scris: „Bine ați venit, baptiști din toată lumea”. Aceste steaguri erau pe clădiri, mașini, la intrarea în restaurant și peste tot se vedeau fluturând. Lucrările Congresului s-au desfășurat în clădiri numite „Auditoriul orașului”, care aveau 7.000 de locuri, iar întâlnirile de seara se țineau pe arena sportivă, care avea 50.000 de scaune.

Congresul a început în ziua de 22 iulie 1939, sâmbătă la ora 12, cu o mare paradă care a plecat de la Capitoliul orașului până la arena sportivă. În fruntea paradei au fost reprezentanții Alianței Mondiale, apoi autoritățile locale, guvernator, primar, comandantul poliției și șeful pompierilor. A urmat o fanfară de fete, îmbrăcate în uniformă militară, după ele a venit muzica „Armatei Mîntuiri”, compusă din 600 persoane. Au mai fost fanfare, orchestre, grupuri, automobile, reprezentând toate instituțiile din Atlanta.

La ora 12 această paradă a început să înainteze în sunetul muzicii care a început cu cântarea „Ostașii lui Hristos adunați-vă”.

La intersecția străzilor Peachtree cu Ponce de Leon, parada s-a oprit și primarul orașului Atlanta a înmânat lui dr.  George W. Truett, președintele Alianței, cheia orașului. Parada și-a continuat drumul până la arena sportivă. La ora 14,30 arena era plină cu peste 40.000 de oameni, veniți din cele 66 de țări participante.

Pe arenă erau două coruri, unul compus din 300 de persoane, îmbrăcate în alb și un cor al negrilor, compus din 500 de persoane, care au cântate laudele Domnului. S-a citit scrisoarea președintelu Americii, Roosevelt și au urmat salutări care au venit din multe părți.

S-a dat citire unui apel „Cuvântul Baptiștilor către lume”, mesajul s-a construit pe „Spiritualitatea Bisericii”.

„..Părerea noastră distinctă în ce privește Biserica, este că spiritualitatea este caracteristica ei. Noi am susținut totdeauna că Biserica ocupă o sferă distinct spirituală: 1. O sferă spirituală, 2. Un individ spiritual, 3. O democrație spirituală, 4. O slujbă spirituală, 5. O lucrare spirituală.

Concluzia: Cuvântul nostru baptist către lume: să-L cunoaștem căutându-l în Biblie, clarificându-l în mințile noastre și meditând asupra lui în inimile noastre….”.

Tineretul baptist adunat la Congres, a hotărât ca Congresul Tinerilor Baptiști din anul 1942 să se țină la București, România. La Congres s-a organizat conferința tuturor misionarilor în străinătate.

Al șaselea Congres Mondial Baptist: Atlanta, Georgia, SUA, 22-28 iulie 1939 a ales în slujirea de președinte pe fratele J. H. Rushbrooke, iar secretar general dr. W. O. Lewis. În Comitetul Alianței, din partea Românilor baptiști a fost ales fratele L. L. Sezonov.

Cuvântarea de încheiere a Congresului a avut-o dr. Cl. Gray. Fratele face o trecere în revistă a organizării Congresului, entuziasmul presei de a comenta despre eveniment. A încheiat: „Plecăm de la acest Congres cu inima plină de dragostea lui Hristos și hotărâți s-o împărtășim unei lumi pierdute”.

Surse:

Ioan Cocuț

Farul Creștin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu