sâmbătă, 7 august 2021

Pecetluirea cu Duhul Sfânt

 


Lucrarea Duhului Sfânt diferă foarte mult în practicile unor biserici și învâțătura lor față de ce ne învață Cuvântul Scripturii. Duhul Sfânt ne este dat să ne ajute în trăirea noastră de zi cu zi, spre lauda slavei Sale. Dumnezeu este Cel care merită, i se cuvine toată gloria pentru bunătatea Lui mare, arătată în Domnul Isus Cristos Mântuitorul.

11. În El am fost făcuţi şi moştenitori, fiind rânduiţi mai dinainte, după hotărârea Aceluia care face toate după sfatul voiei Sale,
12. ca să slujim de laudă slavei Sale, noi, care mai dinainte am nădăjduit în Hristos.
13. Şi voi, după ce aţi auzit cuvântul adevărului (Evanghelia mântuirii voastre), aţi crezut în El şi aţi fost pecetluiţi cu Duhul Sfânt, care fusese făgăduit
14. şi care este o arvună a moştenirii noastre, pentru răscumpărarea celor câştigaţi de Dumnezeu, spre lauda slavei Lui.
(Efeseni 1:11-14, VDCC)

 

      I.          Dumnezeu pune pecetea în urma a două acțiuni ale omului

1.    După ce a auzit Evanghelia care dă mântuire.

Nu toate predicile și toate cărțile teologice, comentarii de tot felul, sunt dătătoare de mântuire. Acest mesaj exclude orice învățătură care vine din afara Cuvântului lui Dumnezeu sau luarea unor versete și a le ambala pe baza unor concepte teologice.

2.    După ce crezi în Domnul Isus Cristos.

Aici iar cădem într-o capcană pe care ne-o pune diavolul înainte și mulți oameni sunt prinși de ea. Gravitatea constă în faptul că noi spunem că credem în El, dar nu facem ce ne spune și aceasta din punctul de vedere al lui Dumnezeu, nu este credință.

46. De ce-Mi ziceţi: ‘Doamne, Doamne!’ şi nu faceţi ce spun Eu? (Luca 6:46, VDCC)

3.    Aceasta este promisiunea din veșnicie a lui Dumnezeu.

Dacă am crede acest adevăr simplu, nu am face sforțări de tip stăruință pentru primirea Duhului Sfânt, pe care Dumnezeu ni-l dă în urma făgăduinței Sale.

    II.          Dumnezeu pune pecetea pe ceea ce este a Lui

1.    Când am auzit și crezut, Dumnezeu ne naște din El. Ioan 1: 11 – 13

2.    Născându-ne Dumnezeu din El, suntem așezați în Cristos. Efeseni 1:3 –11.

3.    Așezați în Cristos, am fost pecetluiți cu Duhul Sfând, fiind proprietatea lui Dumnezeu.

19. Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt care locuieşte în voi şi pe care L-aţi primit de la Dumnezeu? Şi că voi nu sunteţi ai voştri?
20. Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi dar pe Dumnezeu în trupul şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.

(1 Corinteni 6:19-20, VDCC)

  III.          Dumnezeu ne pecetluiește ca să fim comoara Lui, pentru slava Lui

1.    Suntem comoara Lui, spre lauda slavei Sale.

6. spre lauda slavei harului Său, pe care ni l-a dat în Preaiubitul Lui.
(Efeseni 1:6, VDCC)

2.     Suntem comoara Lui, ca să slujim de laudă slavei Sale.

12. ca să slujim de laudă slavei Sale, noi, care mai dinainte am nădăjduit în Hristos.
(Efeseni 1:12, VDCC)

3.    Suntem câștigați de Dumnezeu spre lauda slavei Lui.

14. şi care este o arvună a moştenirii noastre, pentru răscumpărarea celor câştigaţi de Dumnezeu, spre lauda slavei Lui. (Efeseni 1:14, VDCC)

Punctul nevralgic se pare că aici este, noi am vrea să ne înălțăm pe noi, noi să primim laudă, noi să fim ceva deosebit. Suntem o comoară de preț, purtând sigiliul Creatorului, dar spre lauda slavei Lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu