sâmbătă, 14 august 2021

Duhul Sfânte este garanția lui Dumnezeu prin care își duce la îndeplinire promisiunile - 2 Corinteni 5:1-10



Pornind și învățând despre lucrarea Duhului Sfânt, constat că Dumnezeu a parcurs toate cerințele cerute de justiție, ca să-I facă copii ai Săi pe toți acei ce vor acest lucru. Dumnezeu a întocmit un plan după sfatul și buna plăcere a voii Sale, iar noi trebuie să-l semnăm, dacă vrem să fim mântuiți. Noi nu putem pune clauze acestui Legământ și Dumnezeu ne asigură că tot ce prevede Legământul, este în favoarea noastră, de aceea ne-a dat o arvună scumpă, echivalentă cu persoana Sa.

       I.          Arvuna lui Dumnezeu, care este Duhul Sfânt, ne este dată de Dumnezeu la începutul unei lucrări pe care noi vrem să o definitivăm, împreună cu Tatăl nostru din Cer. V.5

1.    Când încheiem legământ cu Dumnezeu, El ne echipează de la început, pentru ca diavolul să nu vină să ia sămânța semănată în inima noastră.

2.    Fără ajutorul Duhului Sfânt nu am putea merge mai departe pe calea credinței, pentru că am fi înșelați în multe feluri, prin diferite șiretlicuri.

3.    Arvuna lui Dumnezeu este garanția că Dumnezeu este cu noi clipă de clipă și nu ne lasă.

     II.          Arvuna este plata lui Dumnezeu în avans, că vom răzbi în a fi găsiți îmbrăcați când va veni dezbrăcarea de acest cort. V. 2 – 4.

1.    Aici pe pământ avem de luptat între un cort, trup pământesc, firesc, supus slăbiciunii, dar Dumnezeu prin Legământul Său vine în ajutorul nostru, sigilându-ne și dându-ne în avans din ce este a Lui.

2.    Dumnezeu prin Duhul Sfânt ne întărește încrederea noastră în El. V.8.

3.    Dumnezeu prin Duhul Sfânt ne mărește credința, aceea credință dată de Dumnezeu. V. 7.

4.    Dumnezeu prin Duhul Sfânt ne ajută să ne silim să-I fim plăcuți pe acest pământ. V. 9.

Cât de mult trebuie să-I mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dat acest avans scump, care este însuș Dumnezeu prin persoana Duhului Sfânt.

   III.          Arvuna este garanția că Dumnezeu își va ține și în viitor promisiunea, că ne va învia și vom fi veșnic cu El. V. 8 – 10.

1.    Garanția lui Dumnezeu ne ajută să înțelegem că toate promisiunile Lui sunt valabile și se vor împlini.

2.    Garanția lui Dumnezeu ne ajută să nu fim leneși, nici neroditori în acest cort al neputinței, ci harnici lucrători. 2 Petru 1: 8 - 11

3.    Garanția lui Dumnezeu ne ajută să fim siguri că Dumnezeu, prin Isus Hristos, ne-a pregătit o casă cerească care ne așteaptă. Ioan 14: 1 – 3.

4.    Garanția lui Dumnezeu ne ajută să fim siguri că Dumnezeu nu întârzie în împlinirea făgăduinței Lui, ci are răbdare cu noi, pentru mântuirea noastră. 2 Petru 3: 9 – 15.

5.    Garanția lui Dumnezeu ne ajută să fim siguri că mai este ceva de primit, atunci când ne vom dezbrăca de acest cort și când va veni Judecata lui Dumnezeu. V. 10.

23. Stăpânul său i-a zis: ‘Bine , rob bun şi credincios, ai fost credincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intră în bucuria stăpânului tău!’ (Matei 25:23)

Dumnezeu este așa de darnic în promisiunile Lui, încât în acest cort, gemem și ne sforțăm, dar ne-a dat tot ce privește viața și moartea. Cortul acesta de multe ori ne împiedică să vedem ce arvună bogată, scumpă, care întrece orice pricepere ne-a dat Dumnezeu. Prin această arvună noi suntem pecetluiți, fiind făcuți proprietatea Lui, oameni din casa lui Dumnezeu Tatăl.

 

5. şi din partea lui Isus Hristos, Martorul credincios, Cel Întâi Născut din morţi, Domnul împăraţilor pământului! Ale Lui, care ne iubeşte, care ne-a spălat de păcatele noastre cu sângele Său
6. şi a făcut din noi o împărăţie şi preoţi pentru Dumnezeu, Tatăl Său, ale Lui să fie slava şi puterea în vecii vecilor! Amin.
(Apocalipsa 1:5-6)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu