joi, 5 august 2021

Pavel Badea, 1935 - 1992 din Burzuc


 

Născut la 21 octombrie 1935 în localitatea Burzuc, județul Bihor, din părinții Teodor și Onișa (Ana), credincioși baptiști, a fost al treilea dintre cei șase copii cu care Domnul binecuvântase acea familie.

L-a acceptat pe Domnul Isus Christos ca Mântuitor și Domn personal în 1954, iar în data de 5 septembrie a aceluiași an, a fost botezat în Biserica Baptistă din localitatea Bălaia, județul Bihor, de către fratele Pastor Daniel Ficuț.

Imediat după pocăință, în viața lui de credință a devenit vizibilă chemarea la lucrarea sfântă. Era un tânăr plin de înflăcărare, predicând Evanghelia atât în biserica locală, cât și în bisericile din împrejurimi. În anul 1961 pășește pe porțile Seminarului Teologic Baptist din București, fiind absolvent al anului 1965.

S-a căsătorit în anul 1957 cu sora Ana Pop din Burzuc. Domnul le-a binecuvântat familia cu doi copii, Dorina și Teofil, ambii stabiliți actualmente în Statele Unite.

După ordinare, din anul 1965 până în anul 1967, a fost pastor în cercul de biserici Mișca, Avram Iancu, Tămajda. Din anul 1967 până în 1971 a fost pastor în cercul Burzuc, Țigănești, Sîrbi, Botean, Ciuhoi. De aici, în 1971 este transferat la Tulca, unde și-a încheiat activitatea pastorală.

Ca lucrător al Evangheliei, a încurajat mulți tineri să urmeze cursurile Seminarului Teologic Baptist din București. Printre aceștia se numără Valeriu Iovan, Gherorghe Cioară, precum și Marian Chirla.

În activitatea pastorală, a predicat Evanghelia salvării cu multă îndrăzneală și cu o deosebită putere, fiind gata să lupte până la sânge pentru păstrarea învățăturilor curate ale Cuvântului Scripturii. A fost un bun conducător și organizator, activând timp de aproape 20 de ani ca membru în Comitetul Comunității Creștine Baptiste Oradea.

De mai multe ori, în ultimii ani, starea sănătății i s-a agravat. A fost internat în spital, unde i s-a stabilit un diagnostic care implica o intervenție chirurgicală delicată, ceea ce l-a determinat să plece la copii, în S.U.A., unde, cu toate intervențiile medicale, a fost printre ai săi, aici pe pământ, până în 26 septembrie 1992, trecând din brațele fiicei sale, Dorina, spre alte meleaguri, cu cuvintele:,,Nu mă opriți! Lăsați-mă să mă duc acasă, la Domnul meu! Să nu mă plângeți!”

A fost înmormântat în orașul Cleveland în data de 3 octombrie 1992. Serviciul de înmormântare s-a ținut în Biserica Creștină Română din acel oraș, fiind condus de fr. Pastor Mircea Filip.

În semn de omagiu pentru activitatea devoțională a celui ce a fost inițiatorul și inspiratorul atâtor activități în nenumărate biserici, Comitetul Bisericii baptiste din Tulca, împreună cu pastorul girant Ioan Cotrău, au hotărât ținerea unui serviciu divin solemn, la care au luat parte frați și surori din biserica din loc și din împrejurimi, o mulțime de consăteni, precum și numeroși pastori. Uniunea Cultului Creștin Baptist a fost reprezentată prin fr. Nicolae Gheorghiță, secretar general, iar din partea Comunității Bisericilor Baptiste din Oradea au participat fr. Dr.Cornel Iova, Pavel Badea II, precum și pastorii Teodor Vereș, Aron Morar, Valeriu Iovan, Florian Negruț, Ioan Marișcaș și alții.

Biserica și-a pierdut pastorul pământesc, dar Cel care a întemeiat Biserica, Cel ce o susține și-i poartă de grijă este Cel Viu, Domnul domnilor și Regele regilor, Dumnezeul cel veșnic. El să reverse din belșug mângâierea Sa atât peste familia îndoliată, cât și peste bisericile pe care le-a păstorit cel ce a fost fratele nostru Pavel Badea.

 

Surse

Ioan Cotrău

Pavel Badea II

Farul Creștin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu