joi, 20 octombrie 2022

Ilonka István (Ștefan) 1916 – 1975 din Mărtiniș

 



Fratele István Ilonka s-a născut în ziua de 20 octombrie 1916 în localitatea Mărtiniș, județul Harghita. Părinții se numeau Mihai și Rozalia, de naționalitate maghiară. Tatăl său este considerat unul dintre cei mai importanți pionier și misionar baptist din Ținutul Secuiesc.

A studiat la școala primară și apoi a absolvit Seminarul Teologic Baptist din București.

El l-a acceptat pe Domnul la o vârstă fragedă și a fost botezat în ziua de 8 iunie 1930 de către predicatorul Dărăban Gheorghe.

Este contigentul militar 1938, dar participă la campania din 1938 – 1940 cu Regimentul 1 Călărași, Craiova. A fost și sanitar la spitalul din Satu Mare.

În ziua de 1 decembrie 1942 fratele István Ilonka se căsătorește în Cenatul de Jos, județul Covasna, cu Rozalia, născută Niczuly și Domnul i-a binecuvântat cu doi copii: Clara, născută în Cenatul de Jos în anul 1944 și Victoria, născută în anul 1946.

Fiind insuflat de Dumnezeu cu darul de a predica Evanghelia, este ordinat în anul 1945 în Biserica Creștină Baptistă din Cenatul de Jos, unde era un număr de 120 baptiști și aparținători. Aici slujește până în anul 1949 când se mută la Brașov.

Odată mutat la Brașov, începe construcția unui locaș de închinare și un apartament pastoral. Biserica a fost deschisă în toamna anului 1959.

A fost ales și în Consiliul Uniunii Baptiste din România ca vicepreședinte, reprezentant al baptiștilor maghiari, a fost ales și în Comunitatea Baptistă de Brașov ca președinte și în alte slujiri administrative.

În anul 1970 a primit o invitație de la Biserica Creștină Baptistă maghiară din Kipling, Canada, pentru serviciul pastoral și a acceptat invitația și s-a mutat la Kipling în 1974.

În anul 1975 a fost găsit în tractorul cu care lucra, împușcat. Cazul fratelui nu este pe deplin clarificat, dacă securitatea română l-a asasinat sau altcineva s-a răzbunat. Concluzia cea mai plauzibilă este că brațul lung al securității ceaușiste a fost implicat în decesul slujitorului lui Dumnezeu.

Surse:

Bertalan Petru

Borzási István

Kiss László  

Arhive

Îndrumătorul Creștin Baptist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu