duminică, 5 aprilie 2020

Zdrânc Artenie 1901 - 1998 din Pâclișa

Fratele Zdrânc Artenie se naște în ziua de 6 martie 1902 în localitatea Pâclișa, județul Alba. Părinții se numeau Vasile și Ana, născută Treancăș, de religie greco-ortodoxă și naționalitate română.
În localitatea natală face 4 clase primare și 1 clasă civilă.
A fost atras de cuvântul lui Dumnezeu și primește botezul noutestamentar în ziua de 2 iulie 1922.
În anul 1924 este încorporat la Centrul de Încorporare din Alba Iulia și satisfice serviciul militar la Corpul 6 Cluj, Regiment Infanterie 84 și râmâne la vatră cu gradul de soldat.
În ziua de 6 februarie 1930 se căsătorește la Arad-Gai, cu sora Vioară, născută Iovin și Domnul îi binecuvintează cu 4 copii: Ioan, născut în 19 ianuarie 1931, Lidia, născută în 10 iulie 1933, Silvia, născută în 3 septembrie 1940 și Elisabeta, născută în 16 decembrie 1946.

Fratele Zdrânc Artenie a absolvit Seminarul Teologic Baptist din București în promoția 1928/1929.
În ziua de 2 iunie 1929 este ordinat ca predicator pentru județul Alba. Ordinarea a avut loc a doua zi de Rusalii în orașul Petroșani  de către  fratele Ioan Covaci din Sintești, ajutat de mai mulți frați.  A locuit o vreme pe strada Platoul Romanilor din Alba Iulia. În cercul de activitate avea 150 de membri activi și 140 de copii și aparținători.
A fost pastor al Bisericilor Creștine Baptiste din: Petriș între anii 1929 – 1933, Pâclișa 1933 – 1945, Tiuș , județul Târnava Mică 1945 – 1948 și Alba Iulia 1950 - 1961.
A tradus articole pentru revistele cultului din vremea dumnealui.
A fost și președintele Comunității Districtuale Alba.
Surse:
Tinu Dascăl
Arhive
Farul Mântuirii
Îndrumătorul Creștin Baptist

2 comentarii:

  1. Sunt comentarii de pe Facebook
    Viorel Cruceru Multumi frate Vasile pentru ca in felul acesta ne amintiti de înaintașii noștri. Prea mulți tineri pastori baptisti azi aproape ca le este rușine să spună că sunt credincioși baptiști.

    Bel Vasile Mulțumesc de apreciere. Domnul să fie slăvit!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nick Roman Multumesc si eu frate Vasile pentru munca deosebita pe care o faceti .
    Nick Roman Sint din Alba Iulia si l-am cunoscut pe fratele Zdrinc Arsenie Imi aduc aminte cu placere de acest frate minunat care mergea multi kilometri pe jos sau cu bicicleta pentru a ajunge la multi oameni la care le ducea ,,Vestea Buna a Evangheliei . Avea o memorie extraordinara,Cred ca era aproape de 80 si cind vorbea de multele sale intimplari cu Domnul pe care le relata cu exactitate , data,,anotimpul,, ora si vremea (ziua insorita sau ploioasa etc.) desi erau petrecute cu 50 sau 60 ani in urma.Eram adolescent ,cind intr-o duminica seara ,fratele Zdrinc era la anvon si a anuntat pe la mijlocul programului ca,
    ,Dupa ce corul va cinta o cintare ,sotia mea va cinta o cintare cu vioara,spre slava Domnului..."
    Toata audienta astepta cu nerabdare surpriza Toti o stiam pe sotia dinsului ,era si dinsa in virsta si cinta in cor,dar pina atunci nimeni nu stiuse ca stie sa cinte cu vioara..Dupa cintarea corului, sotia fratelui s-a dus in fata si deasemenea o alta sora de virsta dumnea-ei cu numele ,,Vioara," apoi,,au cintat un duet .Eram toti cu zimbetul pe fete ,caci am inteles surpriza..😀🙏

    RăspundețiȘtergere