luni, 15 iunie 2020

Soficaru Anghel Istrate 1892 - ? din Drajna


Fratele Soficaru Anghel Istrate s-a născut în ziua de 27 ianuarie 1892 în localitatea Drajna din județul Prahova. Părinții fratelui s-au numit Istrate de religie ortodox și Maria de religie baptistă, ambii fiind de naționalitate română.

Urmează cursurile a 4 clase primare în localitatea natală.

În anul 1914 este recrutat de Cercul de Recrutare Mircea din Ploiești  în Regimentul ,,Maria” nr. 23. Rămâne la vatră cu gradul de caporal.

În ziua de 17 noiembrie 1918 se căsătorește în localitatea Drajna de Jos, județul Prahova cu Smaranda, Domnul binecuvântându-i cu 9 copii.

Aude Cuvântul Sfânt al Domnului și se hotărăște să-L urmeze cu orice preț. În ziua de 16 iunie 1923 este botezat.

Este ordinat ca predicator în ziua de 16 august 1932 pentru Bisericile Baptiste din Drajna de Jos, Vălenii de Munte. Comisia de ordinare era compusă din frații: Constantin Adorean și Ioan Branea.

Domiciliul îl avea în localitatea Drajna de Jos din județul Prahova.

 Din păcate, se pare că a căzut în patima beției și lucrarea Domnului a avut de suferit. Cu toate acestea, nu a fost totul pierdut, iar Domnul a dăruit în acea zonă alți oameni cu har, ce au continuat lucrarea predecesorului lor; și care este aceea de a predica poporului  Vestea cea Bună a lui Dumnezeu. Oameni simpli, dar, care aveau atâta nevoie ca Evanghelia să le fie vestită, ei să o audă și să pună în practică toate învățăturile cuprinse în aceasta.


7 comentarii:

  1. Bună ziua,
    Din păcate aveți informații incomplete. A trait 92 de ani, fără a fi bețiv. A trecut la cultul penticostal, cam în acea perioadă și a fost un om gospodar cu o familie numeroasă.
    Cu stimă,
    Andrei Soficaru

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A trăit 98 de ani și a fost un om la locul lui. Sunt stranepoata de la fiul cel mic.

      Ștergere
  2. Bună ziua, domnu Andrei. Vă mulțumesc de informații. Fratele Soficaru Anghel Istrate înseamnă că a murit în anul 1984? În ziua de 27 noiembrie 1939 semnează fișa pastorală ca pastor baptist. După anul 1940 a trecut la penticostali și aici a avut un timp de cădere și a revenit iar la penticostali. În schimb, fratele dumnealui, Soficaru Dumitru, a rămas la baptiști.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dumitru Soficaru este bunicul meu și este la penticostali și astăzi el fiind unul din cei 11 copii ai lui Anghel Istrate Soficaru. Sunt stranepoata lui și chiar acum am vb cu fiul dumnealui și nu îl știe nimeni de bețiv. Soficaru Alina

      Ștergere
  3. Andrei bunicul a murit la 98 de ani pe data de 28 februarie 1990.
    Frate Vasile, dacă pot să vă spun așa, bunicul meu Anghel a fost tatăl tatălui meu, a fost un om foarte credincios, a avut un nume bun înaintea fraților, surorilor și înaintea celor din lume. Ceea ce a-ți scris despre patima alcoolului nu sunt de acord. Așa ceva nu s-a întâmplat. Ceea ce a-ți scris aș dori să retrageți, nu este frumos ca despre un frate în Hristos (chiar dacă a trecut în neființă) să vorbim așa. A fi frați în Domnul, indiferent de confesiune, înseamnă unitate. Domnul să vă binecuvinteze!

    Sebastian Soficaru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Informația aceasta este consemnată și lucrarea Domnului a suferit într-o biserică și eu am consemnat ca atare. Vă dau sursele, ele sunt scrise de mulți ani.
      „În 16 august 1932, Anghel Soficaru a fost ordinat ca păstor de către Constantin
      Adorian şi Ioan Branea. În primii ani lucrarea a luat un frumos avânt, dar mai
      târziu, din pricina căderii lui Anghel Soficaru în păcatul beţiei, lucrarea a suferit
      un mare compromis”. Alexa Popovici, Istoria Baptiștilor din România 1856-1989, Ediție revizuită, Editura Făclia Oradea 2007, p. 449.
      Același lucru îl spune și fratele Ioan Bunaciu, Istoria Bisericilor Baptiste din România, Editura Făclia, Oradea, 2006, p. 162.

      Ștergere
  4. Soficaru Anghel s-a născut la 22 ianuarie 1892 și a plecat la Domnul pe 28 februarie 1990, a locuit în Drajna de Jos, sat Tulburea, apoi s-a mutat cu domiciliul în Vălenii de Munte, Prahova, unde cei din familie locuiesc și în prezent. Era un om cu un caracter frumos și învățături sănătoase. Mi-aș fi dorit să îl fi cunoscut poate scrierea dumneavoastră era alta.

    RăspundețiȘtergere