marți, 3 august 2021

Cocian Marțian 1920 – 2001 din Târlișua

 


Fratele Marțian Cocian s-a născut în ziua de 16 mai 1920 în localitatea Târlișua, județul Someș, azi județul Bistrița-Năsăud. Părinții se numeau Ioan și Paraschiva, plugari, de naționalitate română.

Studiază patru clase primare și doi ani la Seminarul Teologic Baptist din București.

În anul 1942 este recrutat și încorporat la Regimentul 11 Călărași Arad și rămâne la vatră cu gradul de Plutoner Major. A fost concentrat pe front și în Cehoslovacia, a fost rănit, dar Domnul i-a purtat de grijă și i-a dat viață. A fost decorat cu medalia: „Serviciul Credincios” și „Victoria”.

În ziua de 21 ianuarie 1947 se căsătorește la Arad cu Florica, născută Petrică și Domnul le dă patru copii: Marcel, născut în ziua de 18 aprilie 1948, Teofil, născut în 17 aprilie 1949, Cristian-Dorel, născut în 29 decembrie 1951 și Dana.

Întoarcerea fratelui Marțian Cocian la Domnul a fost una dramatică. În anul 1940 Ardealul de Nord a fost cedat Ungariei prin Dictatul de la Viena și fratele s-a refugiat în zona Aradului. Auzind că i-a murit mama, a fost tulburat pentru că nu putea fi măcar la înmormântarea ei și cu sufletul trist, într-o seară, pe când era militar, trece pe sub o fereastră de unde venea melodia armonioasă a unei cântări creștine, care îl liniștea și a intrat să asculte. Acolo era și un general și fratele fiind militar, a luat poziția de drepți, a salutat și a cerut permisiunea să raporteze, la care generalul i-a spus: „tinere ocupă loc, aici nu sunt generali, nici alte grade, ci doar frați”.

Pe când era șeful popotei (bucătărie și sala cu mese unde mâncau doar cadrele militare) la o garnizoană din Arad, s-a apropiat de el un ofițer, inginerul Cicirean, care i-a vorbit despre Domnul Isus și într-o seară a fost chemat la Biserica Creștină Baptistă Arad-Șega, unde a fost impresionat de ce a auzit și văzut acolo.

După multe experiențe de acest fel, fratele Marțian Cocian se hotărăște să-l urmeze pe Domnul Isus și este botezat în ziua de 24 martie 1946 de către fratele Pitt Popovici.

În ziua de 23 mai 1949 este ordinat ca păstor la Biserica Creștină Baptistă  Șega-Arad. Comisia de ordinare a fost compusă din frații: Ioan Socaciu, Alexa Popovici și Truța. A locuit în orașul Arad, pe strada Poetului nr. 9.

În anul școlar 1949/1950 se înscrie la Seminarul Teologic Baptist din București, continuă studiile în anul 1950/1951 și nu se mai înscrie în anul următor, 1951/1952.

Fratele Marțian Cocian a fost un serv credincios Domnului și-a iubit familia, dar și semenii din jurul său. Nu a acceptat compromisul sau ascultarea de regimul comunist, care i-a atras multe neplăceri. A fost un om care a trăit disciplinat   și a dorit să imprime în frați dragostea și ascultarea de Dumnezeu.

În anul 1978 părăsește România și pleacă în Statele Unite și se așază în orașul Chicago, unde  înființează Biserica Creștină Baptistă Română Betleem, iar în anul 1984 a pus bazele Primei Biserici Baptiste Române în Atlanta.

În ziua de 8 aprilie 2001 Domnul a hotărât să-și cheme slujitorul credincios acasă, în Împărăția Lui Veșnică.

Surse:

Familia

Arhive

Luminătorul

Un comentariu:

  1. Ce surpriză plăcută , este fratele care m -a botezat în anul 1975 la biserica baptistă Șega Arad ,unde fratele Cocian păstorea !!!

    RăspundețiȘtergere