luni, 25 octombrie 2021

Cocariu Dușan 1917 - 2000 din Lescovița

 



Fratele Dușan Cocariu s-a născut în ziua de 17 martie 1917 în comuna Naidăș, sat Lescovița din județul Caraș-Severin. Părinții fratelui se numeau conform certificatului de naștere Svetozar, (dar mai era scris și Sfetozar sau Sgetozar) și Cristina de religie ortodoxă și naționalitate română.

Fratele Dușan este singurul copil al familiei Svetozar și Cristina Cocariu, implicit și urmașii acestuia, care până azi păstrează acest nume de familie, Cocariu. Cei doi frați ai lui Dușan, Mircu și Cornel și-au pierdut literele finale „iu” din nume rămânând doar Cocar.

Fratele Dușan Cocariu face școala primară cinci ani în localitatea natală.

Încă din tinerețe se ,,îndrăgostește” de Mântuitorul Isus Cristos primindu-L în inimă  și este botezat în ziua 16 septembrie 1936, la Lescovița, de către fratele Iosif Ghiocel.

Dragostea fratelui pentru Domnul Isus se manifestă prin faptul că predică Evanghelia prin grai dar și în scris. În anul 1936 fratele Dușan Cocariu trimite la revista „Farul Creștin” următoarea informație: „Frații din Naidăș au avut o mare bucurie cu ocazia serbării societății femeilor. La această serbare au vorbit și frații Ghiocel din Socolari, Iosif din Potoc, Dunca Gavril din Iam și Traian Dragu din Vrăniuț. A cântat corul și muzica din loc.”

În anul 1939 este recrutat și încorporat la Regimentul 3 Caraș, având gradul de caporal. A fost pe front 35 de luni iar în total cu armata a făcut 6 ani și 6 luni de stagiu militar, Domnul păzindu-l tot timpul și nu a fost rănit. A fost decorat cu „Crucea serv Credincios cu spadă clasa III-a”, ,,Bărbăție și Credință cu spadă clasa II -a” și o decorație Rusească.

În ziua de 1 iulie 1945 fratele Dușan Cocariu participă la o frumoasă serbare de evanghelizare cu ocazia redeschiderii casei de rugăciune a Bisericii Creștine Baptiste din Ormindea. Au mai participat frații P. Radovici și Ilie Mârza care au predicat Evanghelia și orchestrele din Deva și Codru, care au împodobit lucrarea Domnului, după o perioadă de aproape 3 ani când a fost închisă iar baptiștii persecutați și hărțuiți.

În ziua de de 15 mai 1948 se căsătorește în localitatea Poplaca din județul Sibiu cu Ana născută Manta. Domnul i-a binecuvântat cu trei copii: Tabita născută în anul 1949, Cornelia după doi ani în 1951 și Virgil născut în anul 1953.

 

Se înscrie la Seminarul Teologic Baptist deschis la Buteni în anul școlar 1946/1947 sub numele de Cocariu Dușan. În anul doi de studiu (1947/1948) la seminar este scris Cocariu Dușan.  Anul trei de seminar 1948/1949 îl începe cu numele de Cocaru Dușan. Seminarul îl absolvă în anul de învățământ 1953/1954.

Între anii 1949 – 1957 a păstorit Biserica creștină Baptistă din Anina. A mai slujit la bisericile din Jina, județul Sibiu, în Râmnicul Vâlcea sau Cisnădie.

Fratele Dușan Cocariu a fost un păstor dedicat sută la sută lucrării Domnului; a avut un rol deosebit în ogorul Evangheliei lucrând cu dedicație, multă dragoste și dezinteresat.

Astăzi prin îndurarea Domnului fratele Dușan Cocariu are un urmaș vrednic, care este păstor în orașul Deva. Numele lui este Daniel Virgil Cocariu născut în ziua de 03 august 1988 în localitatea Cisnădie și a fost ordinat în ziua de 04 noiembrie 2012.

În ziua de 11 iunie 2000 fratele Dușan Cocariu este chemat la Domnul ca să fie veșnic în casa pregătită de Domnul Isus pentru toți cei răscumpărați.

Surse:

Cornelia Cocariu, fiica

Ioan Bunaciu

Creștinul azi

Îndrumătorul Creștin Baptist

2 comentarii:

  1. A fost păstorul copilăriei mele în Biserica din Şeuşa, Jud. Alba.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am o frumoasă amintire a relației cu fratele Dușan începând din 1982.

    RăspundețiȘtergere