duminică, 10 octombrie 2021

Molcuț Vasile 1929 - 1996 din Suplacu de Tinca

 


Fratele Vasile Molcuț s-a născut în ziua de 25 iulie 1929 în localitatea Suplacu de Tinca, județul Bihor, din părinții Teodor și Ana care erau țărani agricultori.

A făcut școala primară și gimnazială. Împreună cu părinții, frecventa Biserica Creștină Baptistă din sat. La 22 de ani, în data de 12 august 1951 L-a mărturisit pe Domnul în apa botezului, în localitatea Vintere. Câțiva ani mai târziu, studiază la Seminarul Teologic Baptist din București. După 2 ani de studii, este ordinat ca pastor.

Între timp se căsătorește cu Veturia, iar Domnul îi binecuvântează cu nouă copii: Rodica, Maria, Corneliu, Liviu, Ana, Vasile, Lidia, Daniela și Daniel.

În ziua de 30 august 1959, pe vremea când fratele Vasile Molcuț era încă seminarist, a fost ordinat ca pastor în Biserica Creștină Baptistă din Suplacu de Tinca. Comisia de ordinare a fost compusă din frații păstori: Teodor Vicaș, președintele Uniunii, Petre N. Popa, redactorul revistei „Îndrumătorul Creștin Baptist”, Petre Floruța, secretarul Comunității de Oradea, Ioan Gligor, predicator raional (regional) și Gheorghe Toda. Frații au vorbit despre „Marea Trimitere” a Domnului Isus și despre virtuțile, chemarea, dar și datoriile pe care le are pastorul.

A debutat ca pastor în zona Beiușului, în perioada 1960 – 1975. Lista bisericilor pe care le-a păstorit este următoarea: Beiuș, Beiușele, Mierag, Hinchiriș, Tărcăița, Sudrigiu, Cusuiș, Gurani, Pietroasa, Săud, Ștei, Izbuc și Colești.

După anul 1975 a slujit ca pastor în cercul de biserici din regiunea satului natal, Suplacu de Tinca. Acest cerc le cuprindea pe următoarele: Suplacu de Tinca, Căpâlna, Petid, Cărăsău, Ursad, Hodișel, Codru, Forău, Vintere, Hodiș și Albești. A slujit în acestea până la vremea pensionării.

Fratele Vasile a vizitat bisericile mergând pe jos sau cu trenul, în mod deosebit în zona Suplac, făcând aprox. 25 de km pe jos în fiecare Duminică. Pe lângă asta, avea și munca de peste săptămână: înmormântări, evanghelizări și vizite pastorale. Având o familie numeroasă, nu și-a permis să își cumpere o bicicletă. De asemenea, s-a întâmplat să vină de mai multe ori fără salariu de la comunitate acasă la cei 9 copii.

În ciuda lipsurilor materiale, fratele pastor făcea lucrarea ca pentru Domnul. Într-o zi de iarnă, în timp ce mergea la biserica din satul Codru, i-a ieșit în cale un lup. Fratele, când l-a văzut, s-a pus pe genunchi, s-a rugat și a mers mai departe, fără ca lupul să-i facă ceva. A fost o minune. Domnul a închis gura lupului și astfel fratele a ajuns la biserica care îl aștepta.

Avea o metodă proprie de evanghelizare personală, în sensul că, oricărui om necredincios, pe care îl întâlnea, îi adresa întrebarea - „Când ai de gând să te pocăiești?”. Această metodă a dat rezultate și i-a determinat pe oameni să se întoarcă la Domnul.

A avut o slujire blândă, dând dovadă de multă răbdare și tact. A fost respectat de către cei credincioși precum și cei necredincioși. Avea o bună mărturie, oamenii „din lume” îl apreciau, unii dintre aceștia chiar își ridicau pălăria de pe cap în fața lui, în semn de respect. În satul natal, era poreclit „popa pocăiților”, iar copiilor lui li se spuneau „copiii popii pocăiților”.

În ciuda tuturor greutăților materiale și de slujire, Domnul le-a purtat de grijă și nu i-a părăsit niciodată. Toți cei 9 copii au crescut și l-au mărturisit pe Domnul în apa botezului. Mai mult decât atât, doi dintre aceștia au urmat calea tatălui lor: Liviu și Daniel.

Liviu a studiat la Institutul Biblic „Emanuel” din Oradea. În anii ‘90 a lucrat ca misionar la Alianța Evanghelică din România „Alege Viata”, și a contribuit la înființarea Bisericii Creștine Baptiste din Târgu Lăpuș, unde a venit cu filmul „Isus” în colaborare cu Biserica Creștină Baptistă „Sfânta Treime” din Baia Mare. În prezent slujește ca pastor în două sate: Izbuc și Colești. Lucrând în acea zonă, a avut parte să audă doar despre lucruri bune la adresa tatălui său. De exemplu, frații mărturisesc că a dat dovadă de punctualitate, fiind prezent de nenumărate ori la ora 9 dimineața în biserică.

Daniel a studiat la Seminarul Teologic Baptist din București, iar în prezent slujește ca pastor la Biserica Baptistă „Emanuel” din Ohaba Lungă, județul Timiș.

Începând cu vârsta de 50 de ani, în fiecare Duminică, fratele Vasile era în post și rugăciune, iar Domnul binecuvânta lucrarea și aveau loc botezuri nou testamentare.

Fratele Vasile Molcuț și-a sfârșit alergarea în luna august a anului 1996 la vârsta de 67 de ani. Ultimele sale cuvinte înainte de moarte, pentru familie, au fost: „Nu mai pot să stau cu voi. Trebuie să plec...”. Le-a lăsat drept moștenire din Cuvântul Domnului Psalmul 20 și Rut 2:12. Apoi a închis ochii pentru lumea aceasta și i-a deschis pentru veșnicie, ca să fie cu Cel pe care L-a slujit.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu