duminică, 10 octombrie 2021

Molcuț Vasile 1929 - 1996 din Suplacu de Tinca

 


Fratele Vasile Molcuț s-a născut în ziua de 25 iulie 1929 în localitatea Suplacul de Tinca, din părinții Teodor și Ana care erau țărani săraci dar vrednici.

A făcut școala primară de stat și doi ani la Seminarul Teologic Baptist din București.

Se căsătorește cu Veturia iar Domnul le dăruiește o mare bogăție, nouă copii: Rodica născută în anul 1956, Maria născută în anul 1958, Corneliu - 1961, Liviu - 1962, Ana - 1964, Vasile - 1966, Lidia - 1969, Daniela - 1970 și Daniel - 1972.

În ziua de 30 august 1959, pe vremea când fratele Vasile Molcuț era încă seminarist a fost ordinat ca și păstor în Biserica Creștin Baptistă din Suplacul de Tinca. Comisia de ordinare a fost compusă din frații păstorii: Vicaș Teodor, președintele Uniunii, Petre N. Popa, redactorul revistei ,,Îndrumătorul Creștin Baptist”, Floruța Petre, secretarul Comunității Oradea, Gligor Ioan, predicator raional (regional) și Toda Gheorghe. Frații au vorbit despre „Marea Trimitere” a Domnului Isus și despre virtuțile, chemarea dar și datoriile pe care le are păstorul.

A lucrat în cadrul cercului de biserici din Sudrici timp de zece ani: 1960 – 1970.

 După anul 1970 a lucrat în cercul de Biserici aparținătoare de regiunea Suplacul de Tinca, județul Bihor compus din următoarele biserici: Suplac Căpâlna, Petid, Cărăsău, Ursad, Hodișel, Codru, Forău, Vintere, Hodiș.

Fratele a vizitat toate bisericile doar mergând pe jos, pentru că având o familie numeroasă nu a reușit să își achiziționeze o bicicletă, care să-i ușureze munca. În fiecare duminică făcea în jur de 25 de km doar pe jos. Pe lângă programul de duminică aveau loc și programe în timpul săptămânii, înmormântări sau alte întâlniri, de unde nu voia să lipsească cu niciun chip.

Într-o zi de iarnă, în timp ce mergea la Biserica din Codru, trecând prin potecile pădurii a trecut printr-o poiană și a văzut un lup care stătea pe loc; fratele când l-a văzut s-a pus pe genunchi, s-a rugat și a reușit să treacă mai departe și să-și vadă de drumul lui, fără ca lupul să-i facă ceva. Cu adevărat, mare minune a fost căci Domnul a închis gura lupului.

Fratele Vasile avea o metodă de evanghelizare proprie, în sensul că, oricărui om pe care-l întâlnea și era nepocăit îi adresa întrebarea: „Când ai de gând să te pocăiești?”, așa se face că unii răspundeau într-un fel, alții în alt fel  după mintea și sufletul fiecăruia.  Fratele a continuat să vorbească, să pună întrebarea iar o dată cu acestea mulți oameni au venit la credință.

 A avut o slujire blândă dovedind multă răbdare și tact. Avea o bună mărturie, oamenii din lume îl apreciau, unii dintre aceștia chiar își ridicau pălăria de pe cap în fața lui, în semn de salut. Era poreclit ,,popa pocăiților” iar copiilor lui li se spuneau ,,copiii popii pocăiților”.

De multe ori venea de la Comunitate fără niciun ban, deși salariul de încadrare era de 850 de lei iar șoția fratelui Vasile, Veturia îl întreba irată: Cum de ai venit fără niciun ban? Frații nu știu că ai copii mulți? Cu toate acestea, Domnul le-a purtat de grijă și nu i-a părăsit niciodată. Pentru ca fratele să primească salariul, bisericile la care slujea trebuiau să trimită bani pentru păstor, numai că nu aveau de unde să ofere banii aceia și păstorul nu putea să primescă salariul cuvenit.

În ciuda tuturor acestor greutăți pe care le-a întâmpinat păstorul Vasile Molcuț și familia sa, doi dintre copiii acestuia au hotărât să urmeze calea tatălui lor, este vorba de Liviu și Daniel.

În fiecare duminică fratele era în post și rugăciune.

S-a implicat și în lucarea Bisericilor baptiste din zona Beiușului , în perioada anilor 1960 – 1975: Beiuș, Sudrigiu, Beiușele, Petroasa, Guran, Săud, Mierag, Shinchiriș, Ștei, Izbuc și Colești.

Fratele Liviu lucrând în acea zonă are mărturii de la frați că tatăl său era duminică dimineața la ora 9  în biserică. A fost un bun exemplu de punctualitate.

Liviu a  lucrat ca misionar la Alianța Evanghelică din România și apoi ca păstor la Bisericile Creștin Baptiste din Izbuc și Colești. A terminat Institutul Biblic ,,Emanuel” din Oradea. De asemenea fratele Liviu a contribuit și la înființarea Bisericii Creștine Baptiste din Târgu Lăpuș, unde a venit cu filmul Isus în colaborare cu Biserica Creștină Baptistă „Sfânta Treime” din Baia Mare.  

Fratele Molcuț Daniel a terminat Institutul Teologic Baptist din București, promoția 2006/2007 și a fost ordinat în anul 2013. Daniel păstorește Bisericile Creștine Baptiste din Ohaba Mare și Mică de pe lângă Lugoj.  

Fratele Vasile Molcuț a plecat la Domnul în luna august a anului 1996 la vârsta de 67 de ani. La plecarea fratelui au fost prezenți câțiva din copiii lui, care au mărturisit ce le-a spus tatăl: „nu mai pot să stau cu voi trebuie să plec” lăsându-le ca moștenire din Cuvântul Domnului Ps. 20 și Rut 2:12”. Și după aceasta a închis ochii și i-a deschis pentru veșnicie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu