luni, 21 februarie 2022

Al XI-lea Congres Mondial Baptist din Miami Beach, 1965

 


Acest Congres, prin alegerea ca președinte a lui William R. Tolbert, vicepreședintele Liberiei, va aduce schimbări majore în relațiile conducerii comuniste și baptiști din țările comuniste și mai ales din România. Este al patrulea Congres în care baptiștii români lipsesc.

Prezența la cel de-al XI-lea Congres, care a avut loc la Miami Beach, Florida, în perioada 25-30 Iunie 1965, a fost cel mai mare de până atunci. Majoritatea din cei 19.598 de participanți au fost din SUA (15.973), dar o delegație substanțială a venit și din Canada (410), Jamaica (158) și Brazilia (138).

Alan C. Prior, din Australia, exclama că a fost “Cea mai semnificativă întâlnire din istoria Alianței”. Numeroși reprezentanți ai societății și demnitari au adus salutări.

În ziua deschiderii Congresului, liderii Alianței au explicat natura și scopul acestuia. Secretarul General Nordenhaug, a adăugat că 55 de noi națiuni au apărut pe parcursul ultimilor 22 de ani, susținând schimbările majore care au avut loc în lume: dezvoltarea și facilitarea comunicațiilor, competiția generată de comunismul ateist și religiile non-creștine,  problema unității creștine și impactul celui de-al doilea Consiliu de la Vatican.

Tema Congresului a fost:

“The truth that makes men free” adică

Adevarul care face oamenii liberi”.

În discursul prezidențial, președintele ales la Congresul anterior, Joao Soren, a dezbătut 4 provocări ale decăderii luminii și adevărului:

1.    lume dezbinată

2.    decăderea morală

3.    libertăți în scădere

4.    misiunea pentru realități durabile.

Diferite rapoarte despre lucrările baptiste de pe diverse continente au susținut natura globală a acestei mișcări. Prezentarea în plen a Comitetului de Relief a detaliat eforturile făcute pentru a ajuta refugiații Angolezi din Congo, asistența dăruită oamenilor afectați de sărăcie din Haiti, dar și alte programe similare au fost planificate în Rwanda și India.

Congresul a manifestat un interes mai mare pe întâlnirile pe grupuri și teme.   -  S-a discutat tema botezului

-        Modificarea statutului care afectează executivul

-        Alegerea primului African ca președinte.

Unul din punctele culminante ale zilei de 29 iunie a fost prestanța muzicală a lui Ron Nelson, directorul departamentului de Arte al Universității Brown, interpretând piesa “What is Man?” adică “Ce este omul?”. Interpretarea a fost întreruptă abrupt de o amenințare cu bombă care a necesitat evacuarea persoanelor din auditoriu.

Congresul a acceptat recomandarea Comitetului Executiv de a ține următorul Congres în Hong Kong, ulterior o nouă statistică a arătat că numărul persoanelor baptiste trecuse de 27 de milioane.

William R. Tolbert a fost ales ca președinte al Aliantei Mondiale Baptiste pentru următorii 5 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu