sâmbătă, 19 februarie 2022

Al zecelea președinte al Alianței Mondiale Baptiste Dr. Joao Filson Soren 1960–1965

 


Dr. Joao Filson Soren a fost primul președinte ales din afara Marii Britanii sau SUA, al Alianței Mondiale Baptiste, pastor al primei Biserici Baptiste din Rio de Janeiro, începând cu anul 1934. El a condus comitetul executiv al Convenției Braziliene Baptiste încă de la înființarea acesteia, fiind ales președinte de 5 ori.

Dr. Joao Filson Soren s-a născut în Rio de Janeiro în anul 1908 și a fost botezat de tatăl său , pastorul Dr. Francisco Fulgêncio Soren, la vârsta de 8 ani. Simțindu-se chemat să predice printre brazilienii băștinași, el a urmat Seminarul Teologic Baptist din regiunea sudică a Braziliei, însă după un an a plecat să studieze în SUA. În SUA a obținut masteratul în știinte politice, iar întors în Brazilia în 1933, a obținut doctoratul în teologie.

La scurt timp după ce a început să predea la Liceul Baptist, pe care l-a urmat și el în copilărie, tatăl său a murit, lăsând prima Biserica Baptistă din Rio de Janeiro, fără păstor. Membrii au insistat ca Soren să fie urmașul tatălui său la cârma bisericii. Deși el își dorea să fie misionar, a înțeles dorința bisericii și a ales să accepte invitația și a rămas ca păstor pentru 50 de ani.

Dr. Joao Filson Soren nu a renunțat la a fi profesor. Pentru 4 decenii el a predat teologia la Seminarul Teologic Baptist, fiind ales ca președinte în perioada 1968-1971 și lider al Departamentului de Teologie în perioada 1977-1980. El a ajutat la scrierea a două confesiuni Braziliene Baptiste și a fondat “Societatea Biblică Braziliană”. Cu toate acestea, inima lui bătea pentru pastorat. Lipsea foarte rar de   la birou și doar de 2 ori a lipsit de la amvon – prima dată din cauza unei boli și cealaltă, din cauza faptului că servea patria drept căpitan al Forțelor Braziliene din Italia pe perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Dr. Joao Filson Soren, în ziua de 2 ianuarie 2002 slujitorul credincios în lucrul încredințat este chemat să fie în prezența Domnului, să primească răsplătirea celor credincioși.

Sursa:

„Baptists Together in Christ 1905 – 2005, A Hundred-Year History of the Baptist World Alliance, p 134. (Baptiștii împreună în Hristos 1905 – 2005, o istorie de o sută de ani a Alianței Mondiale Baptiste.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu