marți, 22 februarie 2022

Al XI-lea președinte al Alianței Mondiale Baptiste Dr. William Tolbert jr. 1965 – 1970

 


Dr. William Tolbert jr.  este ales ca președinte al Alianței Mondiale Baptiste la al XI-lea Congres care a avut loc la Miami Beach, Florida, S.U.A, în perioada 25-30 Iunie 1965. Această alegere a fost o mare binecuvântare de la Dumnezeu pentru baptiștii din România, care au fost văduviți de a participa la patru Congrese: 1950 din Cleveland, Ohio; 1955 de la Londra; 1960 de la Rio de Janeiro și 1965 din Miami Beach. Toate aceste Congrese au avut în vedere țările din blocul comunist și s-a propus să strângă legăturile cu aceste țări. În revista „Îndrumătorul Creștin Baptist”, fratele Ioachim Țunea, secretar general al Uniunii, scrie: „Uniunea Baptistă din R. S. România este membră în Alianța Mondială Baptistă încă de la înființara acestei organizații și relațiile frățești s-au desfășurat întotdeauna într-un spirit de respect și încredere reciprocă. Dar în mod deosebit, începând din anul 1968, între Uniunea noastră și Alianța Mondială Baptistă, s-au creat posibilități pentru întreținerea unor legături frățești mai strânse, care s-au concretizat prin contacte directe prilejuite pe de o parte de vizitele făcute în țara noastră de către conducătorii Alianței, iar pe de altă parte de participarea reprezentanților Uniunii noastre la diferite întruniri baptiste internaționale”.

În anul 1965 când la Miami Beach, Dr. William Tolbert jr. este ales președinte al Alianței, în România, comuniștii români aleg pe Nicolae Ceaușescu la conducerea țării. Acești doi președinți se împrietenesc și William Tolbert în perioada 14 – 30 septembrie își petrece concediul în România.

Dr. William Tolbert jr. este primul președinte al Alianței Baptiste Mondiale care obține libertatea de deplasare a unei delegații baptiste în afara țării. Între 30 iulie – 2 august 1968 o delegație a baptiștilor români participă la întrunirea Comitetului Alianței Baptiste Mondiale, ținut la Monrovia, capitala Liberiei din Africa de vest. Delegația română baptistă a fost compusă din frații: Nicolae Covaci, vicepreședinte și Ioachim Țunea, secretar general, care au fost aleși în Comitetul Executiv al Alianței la propunerea lui William Tolbert. La această întrunire s-a propus ca Congresul al XII-lea să aibă loc în 1970 la Tokio, Japonia.

În ziua de 25 septembrie 1969 William Tolbert jr., vicepreședinte al Republicii Liberia şi președinte al Alianței Mondiale Baptiste, vizitează Biserica Creștină Baptistă „Golgota” din București. Vizitează și Biserica Creștină Baptistă din București Ferentari.

Cinci ani mai târziu, pe 15 septembrie 1974, William Tolbert a revenit în România și a vizitat din nou biserica „Golgota”, de această dată însă în calitate de Președinte al Republicii Liberia. Tot în această zi a vizitat și Biserica Creștină Baptistă din Constanța, unde a predicat și a spus printre altele:  

”Ceea ce vreau să vă spun cu aceasta este că deși unele lucruri s-au schimbat cu privire la persoana mea, important este faptul că relaţiile mele frăţeşti cu dumneavoastră au rămas aceleaşi : eu sânt fratele dumneavoastră în Hristos şi dumneavoastră sinteţi fraţii şi surorile mele în Hristos. Deşi timpurile şi lucrurile se schimbă, aceste relaţii nu se schimbă. Acest lucru mă bucură, pentru că în umilinţă, noi toţi trebuie să ne considerăm ca fiinţe umane, ca oameni, fraţi şi surori, toţi făcând parte din aceeaşi turmă al cărei Mare Păstor este Hristos, care ne iubeşte pe toţi, considerându- ne egali, indiferent de culoare, naţionalitate, aşezare geografică sau stare socială. De altfel, apostolul Pavel spune că deşi „noi suntem mulţi, alcătuim un singur trup în Hristos", fiecare fiind „mădulare unii altora". Lăsaţi ca acest adevăr să ne umple de bucurie şi să ne

determine să lucrăm împreună pentru realizarea marii noastre încredinţări. Acesta este mesajul pe care mă bucur că am oportunitatea să vi-l aduc, mesajul că Dumnezeu ne iubeşte pe toţi şi vă vrea să lucrăm impreună spre binele tuturor. Acesta este mesajul păcii, al înţelegerii şi al bunelor relaţii între oameni şi popoare. Acesta este un mesaj al dragostei şi al veştilor bune. El trebuie declarat acum mai mult ca oricând, deoarece trăim într-o lume de mari schimbări, de contradicţii, de frământări şi chiar de ură”.

 

Între 3 – 5 februarie 1974 Nicolae Ceaușescu vizitează Liberia și pe 10 – 13 septembrie 1974 președintele Liberiei Dr. William Tolbert jr.  vizitează România

Biografia președintelui ales în 1965 - Dr. William Tolbert jr.

Singurul african care a servit ca președinte al Alianței Mondiale Baptiste în istoria primilor săi 100 de ani, a fost Dr. William R. Tolbert, Jr. din Liberia.

Dr. William Tolbert jr. s-a născut în ziua de 13 mai 1913 în localitatea Bensonville, din Liberia.

 Absolvent în anul 1934 al Colegiului din Liberia (ulterior Universitate) el a fost pastor al Bisericii Baptiste Zion Praise din Bensonville și din 1958 președinte al Convenței Baptiste Liberiene de Misiune și Educație.

Dr. William Tolbert jr.  a fost președinte al Alianței Mondiale Baptiste între 1965-1970. El a avut multe oportunități de călătorie, deoarece în același timp a fost și vicepreședinte al Liberiei. Orice țară vizita, el întotdeauna spunea guvernelor  gazed: “Aș dori să țin un serviciu baptist în timp ce sunt aici.”

Dr. William Tolbert jr.  și-a pus viața în slujba serviciului public. A intrat în Departamentul de Trezorerie în 1936, a servit 8 ani în Camera Reprezentanților și a fost ales vicepreședinte al țării între anii 1951 – 1971, douăzeci de ani.

Dr. William Tolbert jr. în 1971 devine președintele țării sale. A fost împușcat mortal în 12 Aprilie  1980 într-o acțiune militară care i-a răsturnat guvernul.

În timp ce era președinte al Liberiei, a fost invitat al Clubului Național de Presă din Statele Unite ale Americii. Le-a spus ascultătorilor că bisericile joacă un rol în a face lumea ceea ce ar trebui să fie. A fost citat spunând: “Nimic nu mai poate descuraja oamenii să caute să își asigure demnitatea dată de Dumnezeu și drepturile inerente… Cine sunt oamenii albi, sau oamenii negri? Eu nu cred în culoare.”

 

Surse:

Îndrumătorul Creștin Baptist

Enciclopedia Statelor Lumii

Ilie Pop și Silviu Jurjeu Un secol de har

Ioan Bunaciu

Baptists Together in Christ 1905 – 2005










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu