marți, 1 februarie 2022

Trică Simion 1897 – 1967 din Valea Bolvașnișei

 


Simion Trică s-a născut în ziua de 25 iulie 1897 în localitatea Valea Bolvașnișei, județul Severin. Părinții se numeau Pătru și Maria, de confesiune ortodoxă și naționalitate română.

A făcut cele patru clase primare în localitatea natală și patru cursuri biblice despre Teologia Creștină.

La vîrsta de 17 ani, în 1914 este mobilizat la Regimentul 96 Infanterie Caraș și dus pe front în primul Război Mondial, unde este rănit și se întoarce în țară.

În ziua de 17 iunie 1922 se căsătorește în localitatea Plugova, județul Severin, cu Maria, născută Grozavescu.

Auzind despre Evanghelie și cum trebuie să trăiască un om după voia lui Dumnezeu, fratele Simion Trică se hotărăște să-l urmeze pe Domnul Isus în apa botezului. Este botezat în ziua de 12 iulie 1922 de către fratele păstor Drăgilă Dumitru, în localitatea Orșova.

Dovedind o viață curată și fiind apreciat printe frați, este chemat la slujba lui Dumnezeu și în ziua de 21 noiembrie 1925 este ordinat ca predicator în cercul Valea Bolvașniței (raionul Orșovei) unde erau un total de 18 localități cu un număr de 182 credincioși baptiști și 171 de aparținători. Comisia de ordinare a fost compusă din următorii frați: Dumitru Drăgilă, Ilie Negrei și Ioan Pop.

În zilele de 26 – 28 septembrie 1935 este ales în comitet, pentru a face pace între frați și pentru o unitate în poporul baptist.

În ziua de 3 octombrie 1926 conduce programul împreună cu fratele Dumitru Drăgilă de deschidere a casei de rugăciune din Orșova.

În ziua de 4 martie 1945, reprezentanții comunităților creștine baptiste din Banat, Crișana și parte din Ardeal, s-au întrunit într-o Conferință, legată de Orfelinatul de la Prilipeț și au ales un comitet din care a făcut parte și fratele  Simion Trică.

În anul 1946 este chemat în orașul Orșova la Regimentul 9 Grăniceri, ca să participe la depunerea jurământului de către tinerii creștini baptiști și a avut un mesaj din partea Domnului.

A lucrat timp de 40 de ani, ținând o strânsă colaborare cu frații păstori: Suveț Ioan, Drăgilă Dumitru, Goga Dumitru, Românu Eftimie și Ciortuz Pavel.

A fost un frate sârguincios în îndeplinirea slujbei, îndrumător și bun sfetnic în mijlocul fraților. Era pasionat cercetător al Scripturilor și iubea nespus literatura pentru studiul biblic. A rămas neschimbat în încredințarea primită până la ceasul când a fost chemat la Domnul. A fost și un bun apicultor, folosind metode tot mai înaintate în dezvoltarea apiculturii.

La vârsta de 70 de ani, în ziua de 9 decembrie 1967, fratele Simion Trică este chemat de Domnul acasă, în Împărăția Lui veșnică. Serviciul de înmormântare a fost oficiat în comuna natală de către frații păstori: Românu Nicolae și Ciortuz Dănilă.

Surse:

Nicolae Românu

Arhive

Farul Creștin

Farul Mântuirii

Îndrumătorul Creștin Baptist

Pacea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu