duminică, 9 aprilie 2023

ISTORICUL BISERICII BAPTISTE “SFÂNTA TREIME” LUPENI 1912-2022

 

Prima clădire a biserici 1927


Istoricul a fost întocmit de fratele Andrei Filip și actualizat de fratele Mircea Ursu, actualul păstor. Mulțumesc pentru acest material al unei biserici cu un istoric bogat, prin ce a trăit și transmis Cuvântul lui Dumnezeu până azi. Această biserică a găzduit în zilele de 12 – 14 octombrie 1927, Conferința Uniunii Tineretului Baptist din România. Mai jos veți vedea frumusețea istoriei pe scurt a acestei biserici.

 

   Primele începuturi de vestire a Evangheliei în orașul Lupeni sunt legate de anul 1912, când, la minele de cărbuni din Valea Jiului, au venit muncitori din județele Sălaj și Bihor, printre care erau și credincioși baptiști. Aceștia, venind în Lupeni, au trăit o viață exemplară în mijlocul celorlalți. Se adunau prin case, unde studiau Scripturile, se rugau, cântau și lăudau pe Dumnezeu într-un mod deosebit. Cei care au fost invitați să participe cu ei la închinările lor, văzând seriozitaea trăirii lor cu Dumnezeu și fiind atinși de Cuvântul Vieții, au hotărât să-și shimbe viața dupa voia Domnului. Numărul celor care veneau să asculte Cuvântul Sfânt era tot mai mare și se simtea nevoia unui lucrător cu experiență care să posede cunoștințe temeinice ale credinței baptiste.

   În acest timp, în județul Hunedoara lucra ca evanghelist  Ștefan Ignea. Auzind de grupul de credincioși de la Lupeni, a hotărât să le facă o vizită. A petrecut cu ei câteva zile în rugăciune și explicarea Evangheliei și în același an, 1912, toți cei care au crezut și au fost deplini convinsi de adevărul Scripturii au fost botezați în apa Jiului din satul Bărbăteni. Cu ei s-a format Biserica Creștină Baptistă din orașul minier Lupeni.  Printre cei care s-au botezat atunci au fost următorii: Bolosin Floare, Ianc Floare, Lung Eva, Lung Sara, Andrei Tasia, Buda Maria, Szoci Floare și frații Bolosin Teodor, Bolosin Iosif, Bolosin Ioan și Andrei Ioan, un numar de 7 femei si 4 bărbați, care s-au adăugat la numărul celor veniți din alte localități.

   Pentru că acest centru minier promitea mult, fratele Ștefan Ignea, a făcut dese vizite la Lupeni. A fost un slujitor al Evangheliei care s-a uitat pe sine  și s-a dăruit lucrării sfinte. A fost un călător fără odihnă și un deschizător de inimi pentru credința în Isus Hristos și un viteaz apărător al credinței primare.

   Biserica din Lupeni a crescut foarte repede. Între 1912-1919 a ajuns la peste 100 de membrii, în fiecare an fiind 2-3 botezuri. Toti cei convertiți erau majoritatea tineri sub 30 de ani. La botezul din data de 10 Ocombrie 1915 s-a botezat un tânăr de 20 ani, care va ajunge un stâlp de nădejde al bisericii: fratele Max Heinrich.

   Un an mai tarziu la 30 Aprilie 1916 se botează tânărul de 21 de ani, fratele Ciora Teofil, care va deveni ucenicul fratelui Stefan Ignea și bun misionar pe Valea Jiului și Valea Hațegului.

   Împreună cu fratele Teofil, fiind aflat printre candidații veniți din alte localități, se botează și fratele Ilie Mârza, care în 1921 se înscrie la seminarul teologic baptist din Buteni, făcând parte din prima generație de seminariști din România.

      Membrii bisericii fiind tineri, biserica era vie, activă și cu avânt. Conducătorul corului a fost fratele Petru Mechereș și el tot un miner, care a lucrat mult timp în biserică. Școala Duminicală era condusă de fratele Teofil Ciora, iar mai tarziu când a venit la Lupeni sora Eva Lupescu, care terminase 4 ani de seminar, dumneaei a condus Școala Duminicală, Societatea surorilor si a tineretului.

   Întru-cât, fratele Stefan Ignea, misiona și oficia singur botezuri într-un cerc foarte răspândit, județele Caraș si Hunedoara și fiind foarte solocitat, s-a pus problema unor ajutoare în lucrare. Astfel, la Conferința de la Lugoj, din 1917, au fost ordinați primii diaconi ai Bisericii din Lupeni: frații Bolosin Teodor și Socsi Alexandru. După terminarea primului război mondial, au mai fost ordinați ca diaconi si frații Max Hendric și Ciora Teofil care au lucrat în biserica din Lupeni și în bisericile noi înființate din Uricani, Vulcan, Aninoasa și Petrosani.

   Primul păstor angajat al bisericii a fost fratele Ioan Covaci din Sintești.

   În ciuda prigonirilor și suferintelor de care au avut parte primii credinciosi, din partea autorităților și a bisericilor ortodoxe și catolice, Cuvântul se vestea cu putere și era primit cu bucurie de tot mai mulți oameni, mai ales tineri, astfel încât numărul lor a crescut și se punea problema construirii unui locaș de închinăciune.

   Inaugurarea primului locas de închinăciune al Bisericii Creștine Baptiste Lupeni a avut loc pe data de 27 Mai 1923.

   Cu aceasta ocazie a avut loc și un botez nou testamental cu 15 candidați, oficiat de catre fratele păstor Ioan Covaci; la sărbătoare participând și corul Bisericii Baptiste din Timisoara.  Anul 1923 a fost unul dintre cei mai rodnici ani din punct de vedere spiritual, biserica crescând cu 56 de membrii.

   În anul 1924 pe data de 24 Iunie, fratele Popa Ioan, pe atunci președintele comunității Arad, a vizitat biserica din Lupeni, ocazie cu care Societatea surorilor din biserică, numita „Marta”, a dat o serbare în cinste Domnului.

   Societatea surorilor „Marta” a fost vizitată și încurajată de către cele trei misionare venite din Statele Unite ale Americii, supraviețuitoare ale nauvragiului vasului Titanic din 1912. Ele sunt o mărturie a faptului că în anul 1912, în timp ce marele Titanic s-a prăbușit în apele Atlanticului, rămânând acolo până astazi, biserica lui Hristos de la Lupeni se ridică, ia ființă și rămâne în picioare prin ajutorul lui ISUS HRISTOS.

     În 25 Octombrie 1925 a mai avut loc un botez cu 18 suflete și în perioada aceea biserica avea deja un cor mixt și o fanfară, avându-l ca dirijor angajat pe fratele Ioan Sârbu din Banat. Corul și fanfara au avut un rol deosebit în biserică, precum și în alte localități din Valea Jiului și Valea Hațegului. În localitate, cu ocazia botezurilor, corul și fanfara aveau un rol misionar important. Botezurile oficiindu-se deobicei în Jiu, toti paricipanții la botez se încolonau pe stradă și plecau spre Jiu cu fanfara cântând în fața coloanei. Era o sărbatoare și un prilej deosebit de afirmare a credinței baptiste în localitate.

   Din 1925, biserica din Lupeni a înființat un azil de bătrâni, în care câțiva bătrâni și infirmi erau îngrijiți de frații din Lupeni. Prin lucrul de mână, fâcut de Societatea surorilor „Marta”, cu ocazia serbării din 16 Octombrie 1925,  s-au strâns 3.000 de lei care au ajutat la întreținerea bătrânilor. Acestor acțiuni intreprinse de biserică, s-au alăturat și alte biserici din Valea Jiului și Valea Hategului care au ajutat cu darul lor la întreținerea azilului. În 26 Iunie 1927, Societatea femeilor „Ioana," din Clopotiva a dat o serbare și cu această ocazie au fost prezentate mai multe obiecte lucrate de mână, în folosul azilului de la Lupeni. Dupa câtva timp, din lipsa de pacienti, azilul s-a desființat.

   Din anul 1927 pana in 1935 biserica a rămas fără păstor, în biserică slujind diaconii care au fost ordinați.



   În 1935, biserica a angajat ca păstor pe fratele Bălgrădeanu Avram, dumnealui fiind primul păstor cu Seminarul Teologic absolvit. A păstorit biserica până în 1936 când a plecat ca misionar în Iugoslavia.

   Dupa plecarea fratelui Bălgrădeanu, biserica a angajat ca păstor pe fratele Rusu Ioan, absolvent al Seminarului Teologic Bucuresti, păstorind biserica până în 1944.

   Între anii 1942-1944, din ordinul generalului Antonescu, bisericile baptiste din România au fost închise. Deși lăcașul de închinăciune a fost transformat, de autorități, în dispensar de boli contagioase, credincioșii sinceri s-au adunat prin case. Dumezeu s-a îngrijit să trimită și alți lucrători, care venind în Valea Jiului se angajau la mină și au ajutat lucrarea bisericii: Teodosiu Victor, Iosivescu Nicolae și Beraru Gheorghe, toti absolventi ai Seminarului Teologic.Tânărul Ieremia Găvăgină, care iși satisfăcea stagiul militar în Lupeni, a ajutat și el mult timp lucrarea cu tineretul, iar după eliberare s-a insris la Seminarul Teologic Baptsist din București.

   După redeschiderea bisericilor în 1944, biserica l-a avut păstor pe fratele Teodosiu Victor, care slujeste biserica până în anul 1952

   În anul 1952 a venit ca păstor fratele Popa Pavel care a păstorit biserica până în 1956.

   În 1956, tânărul absolvent de seminar, fratele Luca Gheorghe, a devenit păstorul bisericii, păstorind biserica timp de 16 ani, până în 1972.

   În 1959, fratele Socaciu Ioan, directorul Seminarului Teologic Baptist a vizitat biserica din Lupeni și văzând în ce stare se găsește clădirea bisericii, a propus să se înceapă construcția unei noi clădiri. S-a facut proiectul, s-au primit aprobările de constructie, s-a turnat fundația, s-au procurat materialele necesare și când s-a vrut să se ridice clădirea, autoritățile comuniste au oprit lucrarea suspendându-le autorizația de construcție. Desi s-au făcut numeroase demersuri pentru a aproba continuarea construcției, totul a fost in zadar.

   Între anii 1972-1973, biserica a fost păstorita de fratele Manzat Ștefan.

   Începând din 1973, biserica este păstorită de către fratele păstor Ciocan Ioan. În timpul păstoririi, fratele Ciocan a făcut nenumărate demersuri pe la toate autoritățiile pentru a putea obține aprobarea construirii unui nou locaș de închinăciune, dar totul s-a redus doar la promisiuni.

   În 1989, Dumnezeu aduce libertatea în țară și începând cu anul 1990 se reiau intervențiile la noul regim. S-a cumpărat un loc pe strada Alexandru Lăpușneanu, s-a facut proiectul și s-a obtinut autorizația de construcție, astfel că în cursul anului 1990 s-au putut demara lucrările la noua construcție.

   Prin munca si contribuția tuturor membrilor: femei, bărbați și copii, s-a muncit din plin, iar în anul 1993, pe data de 29 August, cu ajutorul lui Dumnezeu, a avut loc serviciul special de dedicare a noului locaș de închinăciune. Noua clădire a bisericii reprezintă împlinirea unui vis de mulți ani a fraților, fiind cea mai impunătoare clădire a orașului. Clădirea are o capacitate de 500 de locuri pe două nivele, sala de mese cu anexele necesare, precum și un corp de clădire destinat pentru a găzdui și întreține 20 de copii orfani.

   În anul 1997, luna martie, fratele Ciocan Ioan s-a pensionat și începând din septembrie 1997, păstor al Bisericii Baptiste Lupeni este fratele Ursu Mircea, proaspăt absolvent al Institutului Teologic Baptist București.

   În august 1998, fratele păstor Ursu Mircea împreună cu fratele Vieru Ioan, membru în comitetul bisericii, sunt invitați, în Anglia, de către păstorul Tony Sargent și fratele Len Gruber, pentru a relua legăturile între cele două biserici (biserica din Lupeni și cea din Worthing fiind înfrățite încă de pe timpul fratelui păstor Ciocan Ioan) și pentru a discuta posibilitatea deschiderii orfelinatului. Reîntorși în țară și în urma discuțiilor avute cu comitetul bisericii, în Octombrie 1998, la propunerea fratelui Vasile Nemeș, biserica hotărăște că va putea deschide orfelinatul cu susținere proprie.

   Fratele Nemeș Vasile devine președintele Asociației Umanitare “Casa de Copii” Lupeni, iar prin intermediul Asociației Umanitare, Biserica desfășoară mai multe proiecte sociale:

        -Casa de tip rezidential

        -Centrul de consiliere și sprijin al copilului si familiei în dificultate

        -Foster Care – Îngrijire temporară în familie

        -Cantina sociala

 

  Tot sub patronajul Bisericii Baptiste “Sfânta Treime” Lupeni își desfășoară activitatea și Asociatia Down Valea Jiului (2007-prezent), unde un numar de 35 de copii cu sindromul Down beneficiază de cele doua cabinete: kinetoterapie si psihopedagogie-logopedie.

   Pe parcursul celor 110 de ani de existentă, biserica a fost slujită de 9 păstori și 14 presbiteri:

 

PĂSTORII BISERICII BAPTISTE “SFÂNTA TREIME” LUPENI

 

1.Covaci Ioan                    1922-1927

2.Bălgrădean Avraam       1935-1936

3.Rusu Ioan                       1936-1944

4.Teodosiu Victor             1944-1952

5.Popa  Pavel                    1952-1956

6.Luca Gheorghe              1956-1972

7.Manzat Ștefan                1972-1973

8.Ciocan Ioan                    1973-1997

9.Ursu Mircea                   1997-prezent

 

PRESBITERII BISERICII BAPTISTE “SFÂNTA TREIME” LUPENI

 

1.Bolosin Teodor                                           

2.Socsi Alexandru                                         

3.Max Heinrich                                             

4.Ciora Teofil                                                

5.Pop Constantin                                            

6.Hoajă Ioachim

7.Ardelean Cornel

8.Cosmiuc Pavel

9.Alexa Nicolae

10.Șerfezeu Octavian

11.Păvăluca Costel

12.Ursachi Vasile

13.Cristea Gheorghe

14. Petrachi Remus

 

Până aici, timp de 110 de ani, mâna cea bună a lui Dumnezeu a fost peste noi și putem să spunem precum Samuel odinioara: „EBEN EZER!”


Clădirea Biserici până în anul 1993








Un comentariu:

  1. Domnul sa binecuvânteze Biserica SA din Lupeni și pe actualii slujitori cu mult Har.

    RăspundețiȘtergere