luni, 10 aprilie 2023

Nu grădină botanică, ci livadă! de Sorin Bădrăgan



Matei 21: 18, 19

''Dimineața, pe când Se întorcea în cetate, I-a fost foame. A văzut un smochin lângă drum și S-a apropiat de el, dar n-a găsit decât frunze și i-a zis: „De acum încolo, în veac să nu mai dea rod din tine!” Și îndată smochinul s-a uscat.''

Un copac des întâlnit în Palestina, smochinul era o sursă de hrană pentru cei flămânzi, precum și un loc bun pentru refugiu din calea soarelui dogoritor datorită frunzelor sale multe și mari - Natanael stătea sub un smochin înainte ca Filip să îl ducă la Domnul Isus (Ioan 1: 48).

Având o umanitate completă, Domnului I se face foame și se duce către smochin să caute fructe; cel mai probabil, acestea ar fi fost în stadiul de ‘taksh’, adică fructe necoapte încă, comestibile, însă nu foarte gustoase. Mântuitorul nu găsește fructe, ci doar frunze; aceasta era o problemă, pentru că fructele apar înaintea fruunzelor în smochin. Prezența frunzelor ar fi trebuit să fie o garanție că sunt fructele deja acolo.

Domnul Isus pronunță judecata asupra smochinului ca un act profetic, adică prin această acțiune el demonstrează simbolic mesajul Său: Israelul a fost cercetat de Cel trimis de Tatăl și nu s-a găsit roada așteptată după atâta timp și investiție în poporul ales.

Domnul așteaptă roade de la copiii Lui: roada Duhului Sfânt care să fie prezentă din plin viața credincioșilor, în familiile credincioșilor, precum și în biserica Sa: ‘Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioșia, blândetea, înfrânarea poftelor’ (Galateni 5: 22, 23a). De asemenea, trebuie să aducem roadă în sarcinile încredințate de Mântuitorul: mandatul de martori ai lui Hristos, de slujitori ai semenilor noștri.

Este foarte tentant pentru noi să căutăm să avem mai degrabă frunze multe, să fim ‘stufoși’: un cireș cu o coroană impresionantă, un nuc bătrân cu crengi groase, solide, poate un măr tânăr cu frunze prospete, stridente; să arătăm bine de la distanță, însă să nu avem roadă. Să formăm astfel o gradină botanică impresionantă.

Problema însă este că Domnul nu așteaptă ca poporul lui să fie o grădină botanică - indiferent cât de arătoasă ar fi ea - ci o livadă!

Doamne, ajută-ne să fim pomi plini de roadă și biserica Ta să fie o livadă îmbelșugată!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu