miercuri, 28 iunie 2023

Teleagă Gheorghe 1894 - ? din Ilidia

 


Fratele Teleagă Gheorghe  s-a născut în luna aprilie a anului 1894 în Ilidia, județul Caraș-Severin. Un Catolic care în anul 1917 alege să trăiască după învățătura Scripturii și este botezat depunând mărturie în fața martorilor că Isus Cristos este Domnul și Mântuitorul lui personal.

A fost un misionar al Domnului care a circulat mult, acolo unde era stabilit să meargă era foarte activ în poporul baptist.

Numele Gheorghe Teleagă apare în revista „Farul Mântuirii” din anul 1920, într-un anunț un care spune că la Moldova Nouă a fost un botez în apa Dunării  la care au participat 74 de suflete.

Este cap de listă la „Lista de subscripție nr. 62 – Teleagă Gheorghe – Ilidia.” Acesta listă era pentru adunarea de fonduri destinată construirii la București a „Palatului Evangheliei”, dar care nu s-a mai construit.

Din anul 1923 face parte din colaboratorii revistei „Farul Mântuirii”. În acest an are un articol numit ”Păstorul cel bun”

Într-un articol scris în revista „Farul Mântuirii” din anul 1923 numit: „Câteva clipe între bolnavii din spitalul orașului Louisville, Kentucky, America” fratele  semnează: Gheorghe Teleagă Louisville, Kentucky, America. Acest lucru ne duce cu gândul că atunci era acolo ca și student. Am găsit și un anunț din „Farul Mântuirii” tot anul 1923 în care se spune despre fratele George Teleagă că în acest an (1923) s-a înscris la seminarul din Louisville, Kentucky, America. Aici își ia și doctoratul.

Fratele Gheorghe Teleagă a ajutat pentru scurtă vreme Biserica Creștină Baptistă Română din Indianapolis, Indiana, S.U.A.

În zilele  de 1-4 septembrie 1923 are loc Conferința fraților români din Statele Unite iar fratele George Teleagă a fost ales în comitetul de conducere. Conferința s-a ținut în Prima Biserica Baptistă din Detroit.

În revista „Creștinul” din America pe anul 1925 fratele Gheorghe Teleagă are 2 articole interesante: „Nu afla greșeli la alții” și „Curge Râuleț”

În anul 1927 apare un articol tradus de George Teleagă numit „În părăsire pe un sloi de gheață”.

Înainte de anul 1930 fratele păstorește pentru scurt timp Biserica Creștină Baptistă din Indianapolis, Indiana S.U.A. și apoi vine în România.

În zilele de 8 – 9 iunie 1930 participă la inaugurarea Bisericii Baptiste din Moldova Nouă. Fratele a cântat mai multe cântări solo interpretate cu măiestrie.

Fratele Ioan Bunaciu scrie despre Gheorghe Teleagă că este din Timișoara și mai târziu ajunge păstorul Bisericii Baptiste de limbă română. Mai citim că fratele Gheorghe Teleagă în anul 1932 participă la Chiuiești la un botez cu 20 de persoane.

În ziua de 10 septembrie 1932 se ține la Timișoara Conferința Uniunii Tineretului din România și fratele Gheorghe Teleagă din Ilidia este ales ca secretar general și misionar. În acest an face mai multe vizite în cercul de biserici baptiste Cluj și este însoțit de fratele Ioan Dan.

În ziua de 16 septembrie 1933 fratele Teleagă Gheorghe este confirmat mai departe de conferința tineretului ținută la Curtici.

În ziua de 11 noiembrie 1934 participă alături de fratele Ioan Socaciu la inaugurarea localului de închinare a Bisericii Creștine Baptiste din Caransebeș. Biserica este condusă de fratele Mihai Mihuți.

În zilele de 26 – 28 septembrie 1935 frățietatea dornică de pace se adună la București în vederea unirii durabile și la împăcarea tuturor. Fratele Gheorghe Teleagă face parte din acest comitet.

Fratele se semna în articolele scrise din America cu „George” iar revista ”Farul” îl trece la colaboratori cu numele de „Gheorghe”. Era un om foarte activ pe ogorul Evangheliei și era prezent la întâlnirile fraților români. Era coleg de facultate cu Ioan R. Socaciu.

Din anul 1931 se alătură fraților Socaciu și Ungureanu colaborând la revista ”Pacea”.

Între anii 1937 – 1946 este pastor al Bisericii Creștine Baptiste de limba Română din Paris, Franța.

Neavând fișa de păstor a dânsului, care este scheletul unei biografii, ci am scris doar ce am găsit prin reviste. Nu este o biografie cursivă sau bogată, dar cu toate acestea oferă câteva informați despre acest frate misionar.

Surse

Eugen Cîrpean

Ioan Bunaciu

Vasile W. Jones, Istoria Baptiștilor Români din America

Arhivă

Farul Mântuirii

Glasul Adevărului

Pacea







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu