sâmbătă, 24 iunie 2023

Glița Vasilie 1895 - ? din Dușești

 


Fratele Vasilie Gliță s-a născut în ziua de 20 noiembrie 1895 în localitatea Dușești, județul Bihor. Este fiul lui Ghiorghi și Ana, de confesiune baptistă și etnie română. Ocupația de bază a fost plugar, ca și părinții săi, având trei hectare de pământ.

A studiat patru clase primare în localitatea natală.

Aude Cuvântul lui Dumnezeu și se îndrăgostește de El. Îl primește în inima sa pe Isus Cristos ca Domn și este botezat în ziua de 14 august 1910 în comuna Luncasprie, de către predicatorul Cornea Mihai.

Este contigentul militar 1917, fiind înrolat în Oradea  la Regimentul 85, Compania I, Batalion F, rămâne la vatră cu gradul de soldat.

În ziua de 28 februarie 1919 se căsătorește în localitatea Ceica, județul Bihor, cu Maria, născută Moce și Domnul le-a dat doi copii: un băiat, Ioan și o fată.

Dând dovadă de credincioșie, de dar de la Dumnezeu de a predica și a fi un bun administrator al darurilor cerești, frații din Biserica Creștină Baptistă din Dușești îl pun deoparte pentru lucrarea Domnului. Este ordinat în anul 1928 în biserica din Dușești, comisia de ordinare fiind compusă din frații lucrători: Vicaș Mihai și Țirban Ioan. Raionul de activitate era Plasa Ceica și în județ, având un număr de 1245 de membri. Locuia în Dușești, oficiul postal Ceica, județul Bihor.

A fost pastor la Biserica Creștină Baptistă din Dușești, unde în anul 1947 a botezat 46 de persoane și Cârpeștii Mari până în anul 1949. A mai păstorit Bisericile Baptiste din: Cornișești, Gurani, Lăzăreni. Aici a contribuit la înființarea bisericii în anul 1927.

A fost Secretar al Cercului Vinteni.

Fratele Glița Vasilie, născut în anul 1895, a fost binecuvântat ca băiatul său Ioan, născut în 1927, să urmese Seminarul Teologic din București și să slujească în calitate de pastor. De asemenea și nepotul său Gliță Ioan Vasile (Nelu), născut în 1955, să urmeze calea strămoșilor săi.

Am nevoie și la această biografie de ajutor pentru alte înformații și data morții. Mulțumesc.

Surse:

Ioan Bunaciu

Arhive

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu