vineri, 30 iunie 2023

Mike Bela 1936 – 1999 din Verveghiu

 


Pastorul Mike Bela s-a născut în 4 iunie 1936 în comuna Verveghiu, județul Sălaj, într-o familie de credincioşi reformați. Părinții se numeau Iuliu și Elisabeta.

Face cele șase clase primare în localitatea Mocirla, pe care le absolvă cu media 8.50, în anul 1948. Se înscrie la Școala Profesională de Metalurgie din Zalău, în meseria de croitor bărbați.

Între anii 1953 – 1955 lucrează ca muncitor calificat la F. C. Flacăra Cluj. În anul 1953, cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului, auzind Cuvântul Domnului propovăduit de pastorul Deneş Ferencz din Cluj, s-a întors la Domnul, fiind botezat.

În anul 1959 absolvă Seminarrul Teologic Baptist din București și în ziua de 27 decembrie 1959 este ordinat pentru Bisericile Creștine Baptiste de limba maghiară din: Borla, Gîrceiu, Zalău. Este recunoscut de Departamentul Cultelor cu legitimația nr. 50/1963, având un salariu de 750 lei. Comisia de ordinare a fost compusă din următorii frați păstori: Deneș Francisc, Kiș Iuhaș L. și Kirali Iozsef. Ordinarea a avut loc în biserica din Borla.

Cea mai mare parte a slujirii ca păstor, a fost la Biserica Creștină Baptistă de limba maghiară din Baia Mare din anul 1976, până la deces.

A fost căsătorit cu Ilona și Domnul le-a dat patru copii.

A slujit ca vicepreşedinte al Uniunii Baptiste din România şi preşedinte al Convenției Bisericilor Baptiste Maghiare din România (1996-1999).

A fost un om de curaj, predica Evanghelia cu putere, nu prea respecta restricțiile impuse de sistemul comunist ateu. Era un om prietenos, nu făcea diferență de etnie și predica și în limba română.

A plecat în veşnicie în data de 9 august 1999, în gara din Miercurea Ciuc, fiind lovit de tren. Serviciul de înmormântare a avut loc în data de 12 august 1999, în Biserica Baptistă Maghiară din Baia Mare. Peste 1.000 de persoane au luat parte la acest eveniment, inclusiv 11 păstori.

Necrologul a fost citit de pastorul pensionar Bot Jozsef din Odorhei, predica din Biserică a fost ținută de pastorul Vereş Erno, iar mesajul de la cimitir a fost rostit de pastorul Simon Jozsef din Oradea.

Surse:

Dr. Ionel Tuțac

Arhive

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu