marți, 19 decembrie 2023

Ludovica Cristea din București

 


A fost o personalitate importantă în lumea baptistă din România Mare. A învățat mult, ca să acumuleze tot mai multe cunoștințe teologice, dar și sociale, să poată fi în slujba Domnului o unealtă simplă din spatele frontului, dar foarte activă și eficientă în câștigarea de suflete pentru Cristos.

Pe lângă faptul că a făcut misiune eficientă, a și dăruit din banii dumneaiei pentru nevoile baptiștilor. În anul 1920 donează bani de două ori pentru un proiect ambițios propus de fratele Adorian Constantin, dar care nu s-a realizat.

A făcut parte din delegația Română la Congresul Alianței Mondiale Baptiste ținut în zilele de 21-27 iulie 1923, ținut la Stockholm, capitala Suediei.

A lucrat cu un puternic elan și a înfluiențat creșterea unor biserici care aveau rezultate slabe, precum Biserica Creștină Baptistă din comuna Racovița, unde a lucrat în timpul anului 1923.

Ajunsă la școală în America, se îmbolnăvește și scrie un anunț pentru revista „Farul Mânturii” din România:

„Sora Ludovica Cristea, venită din România la B. W. U. Training School, din Louisville, Ky., se află la Baptist Sanatorium din EI Paso, Texas. Sora Ludovica de un timp nu se află sănătoasă şi s’a dus în Texas, pentrucă acolo aerul este mai potrivit pentru  sănătatea ei. Dânsa este sub cea mai bună îngrijire şi avem mare nădejde că-şi va dobândi iarăşi sănătatea. Surorile cari doresc ca sâ-i scrie vre-o scrisoare o pot adresa:

Miss Ludovica Cristea Baptist Sanatoriuiu

EI Paso, TEXAS (U. S. A.)”

În zilele de 12 – 16 mai 1926 s-a ținut Convenția Baptistă de Sud din Statele Unite în Houston, Texas, unde sora Ludovica Cristea a fost singura româncă prezentă, fiind studentă în America.

La primul Congres al femeilor baptiste române din România, ținut la Curtici în ziua de 17 aprilie 1928, sora Ludovica Cristea este aleasă în comitetul organizației cu însărcinarea de control.

Mihai Ciucă scrie în istoricul făcut Bisericii Creștine Baptiste din Brăila următoarele: „Lucrarea femeilor a fost ajutată de Ludovica Cristea, o tânără care fusese plecată la studii în America. Aceasta venea des la Brăila, oferind îndrumare și idei noi.”

În istoricul Bisericii „Golgota” scrie: „Ludovica Cristea, diaconiță, responsabilă cu organizarea activității de ajutorare a surorilor, o parte dintre aceștia vor pleca ulterior la comunitatea din Ferentari.”

După instaurarea comunismului în România, Uniunea Baptistă în ședința Comitetului Uniunii ținută la Oradea în zilele de 15 – 16 octombrie 1947, este obligată să îi retragă calitatea de misiune a surorii Ludovica Cristea, dar frații sunt îndemnați să o folosească tratând-o ca atare.

Dacă cineva știe mai multe lucruri despre sora Ludovica Cristea, vă rog să mă ajutați să o identific mai bine. Mulțumesc.

Resurse:

Alexa Popovici

Ilie Pop & Silviu Jurjeu

Vasile W. Jones

Mihai Ciucă

Farul Mântuiri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu