marți, 7 decembrie 2021

Al optulea Congres Mondial Baptist: Cleveland, august 31 – 14 septembrie 1950

 


 

Acest Congres s-a ținut mai repede decât trebuia, cu doi ani. Cel de-al șaptelea Congres al Alianței Mondiale Baptiste s-a ținut la Copenhaga în zilele de 29 Iulie – 3 august 1947. Am căutat să găsesc, dar puținele informații ce le-am găsit, nu au prezentat acest decalaj de dată. La acest Congres, baptiștii români nu au avut delegație și se pare că nicio țară ocupată de comuniștii sovetici după cel de-al Doilea Război Mondial. Fred T. Lord a fost ales Președintele Alianței Baptiste Mondiale, vreme de 5 ani, între anii 1950-1955.

Materialele care le prezint azi, sunt luate din „The Baptist Herald” și vi le ofer spre lecturare cu mare drag.

 

Marele Congres Baptist din Cleveland

   Atunci când reprezentanți ai 18.000.000 de baptiști, cea mai mare comunitate evanghelică de pe pământ, se strâng laolaltă din toate ținuturile și națiunile, acesta este într-adevăr un mare eveniment, care necesită atenție promptă din partea fiecărui Baptist. O astfel de întrunire a Alianței Baptiste Mondiale va avea loc în Cleveland, Ohio în perioada 22 – 27 Iulie 1050.

  Dorim să reamintim tuturor fraților importanța și semnificația acestui eveniment și îndemnăm pe toți membri noștri să facă un efort și să participe la Congres.

Acesta este cel de al optulea congres al Alianței. Mulți dintre noi au participat și la celelalte sesiuni din anii trecuți. În această vară toți ochii vor fi îndreptați către Cleveland unde sunt așteptați între 20 și 30 de mii de Baptiști.

Deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, 22 Iulie la ora 2 (14.00) în Sala mare a Auditoriului din Cleveland. La orele 17 pastori, laici, femei și tineri se vor aduna în formație într-un loc  prestabilit pentru marea paradă stradală. Se pot alătura acestei parade și alți invitați. Vor patrula și 10 efective de poliție, alături de preoți protestanți, oficiali ai Alianței , precum și reprezentanți ai tuturor convențiilor Baptiste, etc., toată suita făcând parte din această paradă a ,,Credinței și a Libertății”, în timp ce depunem mărturia credinței în fața națiunii noastre.

Parada  se va îndrepta spre stadion unde la ora 19 va avea loc marea întâlnire. Anticipăm că 75.000 de oameni se vor aduna în acest loc. Este așteptat și  Președintele Truman. Marele tenor, Roland Hayes, va cânta. Un mare cor  de 5.000 de voci  ne va conduce în cântare. La apelul nominal se vor înscrie 52 de națiuni care se vor prezenta în costumele lor naționale și vor defila în fața președintelui S.U.A. Duminică seara 10.000 de tineri baptiști  se vor întâlni într-un serviciu de închinare iar corul tineretului va împodobi adunarea. Dl. Sorenson din Suedia va lua cuvântul. Marți seara într-un spectacol extraordinar intitulat ,,Lumina Libertății” și cu participarea a 1,500 de persoane, se va trasa din punct de vedere istoric contribuția baptiștilor la libertatea mondială. Duminică după-amiază Dr. C. O. Johnson va transmite discursul său în calitate de președinte. Apoi cinci vorbitori de pe cinci continente vor vorbi timp de 5 minute fiecare.

Marți după-amiază, în marile săli ale Bisericii Baptiste Euclid Avenue, femeile Cleveland-ului vor da o recepție pentru toate doamnele care fac parte din Alianță. Joi seara va avea loc marea încoronare la care vor ține discursuri Dr. Theodore Adams din Richmond, Virginia și Dr. Townley, Lord al Angliei. Corul leton de 100 de voci va cânta pe parcursul Congresului. O serie de conferințe ținute pe secțiuni vor avea loc în diferite săli de auditoriu din întregul oraș, în după amiezele de luni și marți.

 

Ecouri ale Congresului Baptist

Câteva  date și informații despre Congresul Mondial Baptist ținut în Cleveland, Ohio

Un material pregătit de Martin L. Leschner, editorul revistei din referință

·       Programul elaborat de 40 de pagini al Congresului Mondial Baptist s-a epuizat în totalitate. Înt-adevăr, acesta este un suvenir de neprețuit pentru cei care se găsesc în posesia lui. Conține câteva fotografii reușite ale Dr. C. Oscar Johnson și Dr. Arnold T. Ohrn, pe lângă acestea putem citi un scurt istoric al orașului gazdă, Cleveland, o listă de 56 de imnuri religioase și bineînțeles, programul oficial al Congresului. În mod special este interesant de citit, un scurt articol care redă pe scurt discursul ținut de Dr. D. R. Shape , intitulat ,,Ora Speranței”. De asemenea în această broșură de 40 de pagini este  prezentată și o listă a ,,Personalităților” participante la Congres, ce conține 100 de nume din întreaga lume.      

·       Dr. C. Oscar Johnson, președintele Congresului Baptist Mondial din ultimii 3 ani, este o persoană carismatică și cu un fascinant simț al umorului. Avea mare dreptate  atunci când a făcut remarca plină de umor: ,,Singurul lucru pe care îl avem deschis în acest Congres este sistemul de ventilație transversală”, într-una din zilele fierbinți de iulie, atunci când ventilația nu funcționa. Ciocănelul pe care l-a folosit la prezidiu, a fost un cadou din partea fraților baptiști din Costa Rica, America Centrală și a fost făcut din diferite tipuri de lemn.

·       În 23 iulie, duminică după-masă, înainte de a-și ține discursul în calitate de președinte al onoratei întâlniri i-a fost dăruit un ceas cu diamante, cadou din partea colegilor pastori ai bisericii din St. Louis (A Treia Biserică Baptistă) unde slujește ca și păstor.

·       Dr. F. Townley Ford, noul președinte al Alianței Baptiste Mondiale, este pastorul savant și versatil al Bisericii Baptiste Bloomsbury din Londra, Anglia și editor al revistei ,,Baptist Times”. În afară de asta el a fost de două ori președinte al Uniunii Baptiste Naționale a Școlii Duminicale Britanice și fost președinte al Uniunii Baptiste din Marea Britanie. Recent, el a fost personajul central au unui film intitulat ,,Spirit generos” produs fiind de către o companie creștină britanică de film.

·       Domnia sa a vorbit în cadrul sesiunii de marți seara, 1 august, de la azilul Green Lake, din Wisconsin. Acesta împreună cu frații baptiști britanici vor fi gazdele următorului Congres Baptist care va avea loc în anul 1955, în Londra, capitala Marii Britanii.

·       Duminică, 23 iulie, un total de 128 de pastori baptiști de pe întregul glob pământesc au umplut amvoanele bisericilor baptiste din orașul Cleveland și din împrejurimi.

·       Pe durata întregii săptămâni dedicată Congresului s-au desfășurat fie integral sau parțial 52 de programe radio inițiate de reprezentanți ai Alianței Baptiste Mondiale.

·       Numărul de participanți înregistrați, într-un fel sau altul (pastori, laici, invitați etc.) s-au anunțat a fi 44,800 de suflete, un număr demn de un așa mare eveniment.

·       Acoperirea în presă a tuturor sesiunilor derulate pe parcursul întregului Congres a fost condusă de domnul Don Boles, care a dobândit faimă și apreciere în urma întîlnirii de la Amesterdam, care a avut loc cu prilejul formării Consiliului Mondial al Bisericilor în anul 1948.

·       În perioada 17 – 21 iulie în Cleveland, Ohio s-au ținut 7 conferințe premergătoare Congresului, în biserica ,,Avenue Euclid”. Acestea au avut rol organizatoric după cum urmează:

1.    Statutul libertății religioase, comisia fiind condusă de Dr. Stanley J. Staber din New York;

2.    Statutul cu privire la evanghelizare și viața bisericii, comisia avându-l ca președinte pe Rev. Henry Cook din Londra, Anglia;

3.    Statutul privind justiția socială, comisia desemnată fiind condusă de Dr. Benjamin Mayo, din Atlanta, Georgia;

4.    Statutul privind activitățile misionare ale Baptiștilor, comisia responsabilă avîndu-l în frunte pe Dr. Elmer A. Fridell din New York;

5.    Comisia care se ocupă de mișcările religioase contemporane (actuale) fiind condusă de Dr. W. O. Carver din Louisville, Kentucky;

6.    Comisia ce se ocupă de doctrina bisericii, este prezidată de Dr. George Gilmour din Hamilton, Ontario (Canada);

7.    Statutul cu privire la doctrina Botezului, și comisia care se ocupă de acest aspect este condusă de Pastorul Ernest Payne din Oxford, Anglia.

·       După ce a ținut discursul său în cadrul Congresului Baptist Mondial, Dr. Walter O. Lewis i-a fost înmânat un portofoliu plin de aprecieri scrise și semnate de către prieteni și colegi apropiați acestuia de 28 de ani, de când acesta a slujit ca și funcționar al Alianței.

·       Dr. Lewis  și-a început lucrarea printre baptiștii din Europa în 1922, ca și reprezentant al Societății Misionare Externe Baptist Americane. În 1939 el devine secretar general al Alianței, funcție pe care o deține până în anul 1942. De atunci a slujit ca și secretar asociat colaborând cu birouri din Londra, Anglia și Paris, Franța. El este considerat  unul dintre cele mai bine informate persoane când vine vorba despre situația Creștinilor, în special a Baptiștilor, care locuiesc în țări ale Europei devastate de ororile războaielor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu